dissabte, 25 de setembre del 2010

És bo saber-ho




El setembre s'acaba, mes sonso, intermedi entre les batalles de l'estiu i les que vindran a la tardor. Poc de què parlar, bé tenim les Olimpíades d'Escacs allà per les Sibèries, però d'aquest esdeveniment no tinc cap gana de parlar, apart de dir que des de que es fa cada dos anys dona la impressió que l'interès que desperta va minvant progressivament.

De les activitats del Congrés ja vaig informar a l'article anterior i de les del Sant Martí ja s'encarreguen les seves "hosts mediàtiques", Catulo, Los Mon i El Planeta de Saba.

En aquest article us poso tres posicions que és bo saber en el cas d'arribar a situacions similars. És clau que les guardeu al subconscient, que potser algun dia us poden fer falta.

La primera posició és la maniobra de Reti i surt en tots els manuals de finals de peons, la majoria de vosaltres la coneixeu, però per a mi és un final especial. Quan he donat classes a nens i nenes o a principiants, sempre he gaudit d'aquest final, perquè crec que té màgia. És un exemple perfecte de la màgia dels escacs. Com sé que a aquest bloc també entren persones que s'estan iniciant en el nostre joc i també, per què no dir-ho, hi ha escaquistes d'un cert nivell que han d'escurat l'estudi dels finals, crec que és oportú que el posi.


Les blanques juguen i fan taules


Aquesta segona posició, crec que és molt interessant de retenir a la memòria, no tant perquè no siguem capaços de resoldre-la, si no perquè en una partida viva, en les posicions prèvies a aquesta, podem rebutjar arribar-hi pensant que està perduda.

Les blanques juguen i fan taules

Aquesta tercera posició, tampoc és gaire difícil solucionar-la, però també és molt important quedar-nos amb el desenllaç final, ja que pot sorgir en diferents situacions pràctiques.

Les negres juguen i guanyen

Seguint les recomenacions que se m'han fet en articles anteriors, no posaré les solucions d'immediat. Deixaré que les poseu vosaltres, si després d'uns dies ningú s'ha decidit, doncs ja les posaré jo.

Salut i escacs,

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Solució al 3:

1.Cg3+ hxg3 2.hxg3+ Rg1 3.Cf2 (amenaça Th1++) Txf2 4.Th1+! Rxh1 5.gxf2 i la coronació és inevitable.

Unknown ha dit...

Solució al 1:
Va sobre el tema del quadrat.
1.Rg7 Rb6 2.Rf6 h4 3.Re5 h3 4.Rd6 h2 5.c7 Rb7 6.h1=D c8=D+ i taules, dama vs dama. Té gràcia ja que el rei blanc intenta acostarse al seu peó per defensar-lo mentre es manté dins del quadrat per poder caçar el peó negre.

Roger Salvo ha dit...

Doncs si, tens raó Joan, les dues solucions són correctes. A la posició 3 (has posat les jugades negres com si fossin blanques, però entenc el que vols dir) la jugada a retenir és 5...Th1+ que dona la victòria immediatament. La posició 1 és un tema elemental, però molt interessant pels què no ho sabien, ara ja ho sabeu. Bé Joan, ara toca la posició 2, tampoc és gaire difícil, és qüestió de prestar-hi atenció.

Salutacions,

Unknown ha dit...

Solució al 2:

1.Ta1+ Rb8 2.Tb1+ Rc8 3.Ta1 (amenaça mat a a8) Rd8 4.Rd6 Re8 5.Re6 Rf8 6.Rf6 Rg8 7.Ta8+ Rh7 8.Ta7+ Rh6 9.Ta8 (amenaça mat a h8) Rh5 10.Rf5 Rh4 11.Rf4 i el negre ha de repetir jugades ja que si 11...Rh3 12.Th8++ ja que el peó g2 tanca la via d'escap al rei.
Uff, aquest m'ha costat (!).

Roger Salvo ha dit...

D'acord, solució correcta també. Bé, Joan, has resolt les tres posicions i m'has estalviat que les posés jo. Per cert, he posat un missatge de resposta a l'Alf al teu bloc i no l'has publicat (a l'article del Campionat de Catalunya de Ràpides per Equips).

Ens veiem el dissabte, et desitjo un molt bon social.

Salutacions,

Jordi Sabater ha dit...

He fet tard, je, je. El 2 és, si el treus, per posar-se intel-lectualment catxondo.