dijous, 7 de gener de 2010

Una foto

Endreçant els àlbums de fotos antigues, vaig trobar una foto dels components del primer equip del Club d'Escacs Congrés de l'any 1994. Aquesta foto també es troba al web que el Josep Sadurní té dedicat al nostre club, però allà surt molt malmesa.
Quan veus una foto antiga amb amics, sempre sents una certa nostàlgia i vaig començar a intentar recordar. Encara èrem a la Divisió d'Honor, vam baixar l'any següent, però no recordava gaires coses més. Afortunadament encara guardo els Butlletins d'Escacs que edita la Federació Catalana i gràcies a això he pogut recordar alguns "detalls".Bé tenim la foto i ara tinc una certa informació, podem fer una mica d'història. Com ja vaig explicar en un article anterior, el Congrés va pujar a la màxima categoria l'any 1969 i es va mantenir fins l'any 1995, amb l'excepció d'una sola temporada (va baixar l'any 1981 i va pujar altra cop l'any següent, l'any 1982).

L'any 1994 va ser l'últim que vam aconseguir "salvar-nos". El Butlletí d'Escacs número 69, d'abril d'aquell any, a la crònica que fan tots els anys dels equips de Divisió d'Honor, deia això del Congrés: "Any rera any estan en el grup dels que lluiten només per la permanència i curiosament sempre ho aconsegueixen. No pot ser per tant una casualitat. L'experiència de tots els seus jugadors és un grau important al seu favor. És un bon exemple de club en el millor sentit de la paraula. Treuen el màxim rendiment sense haver de recórrer als professionals".Bona definició, llàstima que a l'any següent es va acabar "l'èpica".

La classificació de la Divisió d'Honor d'aquell any, va ser la següent:Resultats dels jugadors del Congrés:

  1. Jordi Tejero, 9 partides, 5,5 punts.
  2. Jordi Gros, 9 partides, 4,5 punts.
  3. Carlos Oliver, 9 patides, 2,5 punts.
  4. Javier Bielsa, 9 patides, 2,5 punts.
  5. Manuel Llopis, 9 partides, 4 punts.
  6. Fermín Tejero, 9 partides, 5,5 punts.
  7. José Ramírez, 9 partides, 4 punts.
  8. Roger Salvo, 8 partides, 4,5 punts.
  9. Joan Saperas, 8 partides, 4,5 punts.
  10. Xavier Sagués, 8 partides, 4,5 punts.
D'aquests jugadors set encara estem actius, no esta malament, però fa falta una certa renovació. Que els anys no passen en va!!

Posat a recordar, us passo el següent decàleg de curiositats: 1r El Barcino que dominava els escacs catalans en aquells anys, poc després va desapareixer. 2n L'UGA , històric club català, aquell any no hi era a la Divisió d'Honor, incomprensiblement l'any anterior va baixar i aquell mateix any va tornar a pujar. 3r Tan sols quatre equips dels que van jugar aquell any a Divisió d'Honor segueixen aquest any en aquesta categòria. 4t El Manuel Llopis va fitxar l'any següent pel totpoderos Barcino. 5è En aquell mateix butlletí 69 li van fer una entrevista al president del Congrés d'aquell moment, el Lluís Lanza, i en el format de l'entrevista sortia aquesta foto (en blanc i negre). 6è El Montcada, actual campió de Catalunya, estava a Segona Províncial. 7è El Foment Martinenc va fitxar a T. Glimbrant, el primer jugador extranger de la seva història. 9è El jugador que més punts va fer aquell campionat va ser el Mestre Internacional Joan Pomés del Barcino, amb 8 punts de 9 possibles. 10è El Sant Martí estava a Segona Divisió, grup I, va quedar 5è amb 4,5 punts.

Bé això forma part del passat, però forma part de la història del Congrés. Tota organització que s'apreci té l'obligació de cuidar la seva història.

Salut i escacs,

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Bon article! El Javier Bielsa que esmentes juga ara al Foment o són dos jugadores diferents?

Roger Salvo ha dit...

Gràcies Joan, m’alegra que t’hagi agradat. Ja se sap que als iaios ens agrada contar “batalletes”. El Javier Bielsa no ha jugat mai al Foment, tota la seva vida escaquista a estat al Congrés, menys un any que va jugar al Colón fa molts anys.
Per cert, te’n recordes que feies l’any 1994?

Los "MON" ha dit...

Cuanta Historia en una foto.

Con tu artículo he recordado porque jamás habíamos jugado con vuestro primer equipo y si con vuestro segundo equipo, hasta no hace muchos años. Evidente, estábamos en galaxias diferentes, vosotros en la cumbre y nosotros luchando por cotas más bajas.

Yo si recuerdo que hice en el 94.

Fue un año ajedrecísticamente rentable en cuanto a resultados porque solo jugué 5 partidas en todo el año (eso sí, gané 4 y entablé la otra). Malo por otro lado porque un fichaje de última hora me relegó al tablero 11 por 5 puntos ELO y fue el único año que caí del equipo A desde que accedí a él en el año 85 (aún así 3 partidas de esas fueron en el A).

Además comencé el año 94 como esplendoroso campeón del social absoluto y de rápidas (doblete) del Sant Martí y lo acabé teniendo que ver a mi "brother" Monluis como me sucedía en el palmarés (se lo puse fácil ya que no jugué esa edición).

Roger Salvo ha dit...

Hola Pablo, que memoria la tuya! A ti no te hacen falta los Butlletins d’Escacs. El mundo va cambiando y ahora sois vosotros los que tenéis un muy buen equipo que luchara por los primeros puestos (si no hacéis el “tontin” como inexplicablemente a veces os pasa) y nosotros lucharemos por no bajar (la cosa esta difícil, ya que el grupo lo veo muy fuerte y este año bajan tres).

F3B at Home ha dit...

Q interessant! La veritat que la majoria no heu canviat massa des de la foto, les "roques" del Congrés segueixen sòlides i el que està fent actualment el primer equip, mantenint-se a la primera Divisió té tant de mèrit com el que aconseguíeu aleshores, doncs ara tot sembla molt més professionalitzat.
Com a curiositat, jo l'any 1994 encara em podia permetre guanyar al meu germà amb torre de menys...ara necessitaria quatre dames ;-)

José Ramírez ha dit...

Excelente artículo Roger. Como componente de aquel equipo si que recuerdo que, no solamente era un reto jugar con grandísimos equipos, sino que sobre todo era, y sigue siendo un gran honor poder jugar rodeado de amigos. Bastantes seguimos todavía en la trinchera y juntos desde los 70 (todo un mundo).
Espero que esta temporada podamos seguir dando guerra y mantenernos en la categoría, ¡sería todo un éxito!.

Roger Salvo ha dit...

Hola José, me alegro que te halla gustado. A mí, lo que más me llama la atención de la foto , son Jordi Gros y Jordi Tejero. Desde que dejaron de jugar al ajedrez, prácticamente que no los he vuelto a ver, y es algo que me apena ya que los considero dos buenos amigos. También me cuesta ver una foto del equipo sin Pedro Martínez y Carlos Alonso, hace tanto que están con nosotros que cuesta imaginarse el equipo si ellos, empezaron a jugar con nosotros poco después de esta foto ¿verdad?

David Vivancos Allepuz ha dit...

Y, no lo olvidemos, el gran José Luis Marín... compañero de cuitas escolares...

David Vivancos Allepuz ha dit...

Y, no lo olvidemos, el gran José Luis Marín... compañero de cuitas y de escolares...

Roger Salvo ha dit...

Si, es cierto, Marín también sale en la foto. En algunas temporadas jugo bastantes partidas en el primer equipo, pero en concreto en esta solo jugó una, que gano por cierto. También jugaron una partida, Pérez (histórico del primer equipo) que hizo tablas y Casals que perdió.

pedro ha dit...

Hola Roger, yo me acuerdo de aquel año 94, algo fatídico para mi, porque me rompí la pierna jugando a fútbol y por eso no jugué el Por Equipos. De hecho jugaba con el "A" desde el año 89 de forma asidua, creo recordar, y anteriormente de forma esporádica alguna partida.

Jordi ha dit...

Hola Roger,
Qué recuerdos !!! Ojalá pudiéramos volver unas horas a esas épocas.
Yo lo dejé en el 83 y ya no he vuelto a jugar, excepto algunas rápidas.
Un fuerte abrazo.
Jordi