dissabte, 29 d’agost del 2009

Club d'Escacs Congrés, una mica d'història


A l’any 1956 es va crear l’Associació Marem Nostrum amb una secció d’escacs, afiliada a l’any 1957 a la Federació Catalana d’Escacs. Després la separació de l’esmentada entitat, l’1 de juliol de 1964 es creà el Club d’Escacs Congrés, amb la mateixa seu actual al carrer Alexandre Galí de Barcelona.

El Congrés va pujar a Divisió d’Honor (abans Preferent) a la temporada 1969/70 i és mantingué en aquesta categoria fins la temporada 1980/81, però va tornar a pujar la temporada següent. En la màxima categoria ens vam mantenir fins a l’any 1995 que vam baixar. Ara estem a primera categoria, on lluitem per no baixar. Som el que es diu un equip “ascensor”, patim a primera i ens desenvolupem bé a segona.

Com a jugadors forts que han militat al Club d’Escacs Congrés cal destacar a:


Àngel Martín
.- Mestre Internacional. Campió de Catalunya juvenil (1971), campió d’Espanya juvenil (1972), quatre vegades campió d’Espanya absolut (1976, 1984, 1986 i 2000) i sis vegades campió de Catalunya (1974, 1979, 1980, 1984, 1997 i 2000).

Júlia Maldonado
.- Tres vegades campiona de Catalunya femenina (1963, 1965 i 1966).

Jordi Ayza
.- Mestre FIDE. Dues vegades campió de Catalunya (1977 i 1978).

Màxim Borrell
.- Mestre Català. Campió de Catalunya (1971).

Jordi Gros
.- Mestre Català. El Jordi va arribar al Congrés molt jove (quan va venir a estudiar a Barcelona) i va ser durant molt temps (i encara ho serà si vol tornar a jugar) un referent del nostre equip, però he de reconèixer que no és de la nostre “pedrera”, ja que quan va arribar de la seva Berga natal ja era un fort jugador.

Han estat molts els jugadors i jugadores que han sortit del Congrés, planter d’escaquistes, cal destacar els següents:


Fermín Tejero
.- Mestre Català. Campió de Catalunya absolut 1976. En Fermín és el jugador del Congrés amb majúscules. Campió d’Espanya escolar l’any 1961, subcampió de Catalunya absolut a la temporada 1963/64 quan encara era juvenil. És el jugador que més partides ha jugat al primer equip del Congrés i també el que més vegades ha defensat el primer taulell. Per a mi, sense dubtes, és el més important jugador de la història del Club d’Escacs Congrés.

Teresa Canela.- Mestra Internacional Femenina. Set vegades campiona de Catalunya femenina. Ha participat amb l’equip espanyol a les Olimpíades de Salònica (1984 i 1988) Dubai (1986) i Novi Sad (1990).

Victor Vehí
.- Mestre Internacional. Dues vegades campió de Catalunya juvenil (1976 i 1977) i dues vegades campió de Catalunya absolut (1993 i1998).

José Manuel Gil
.- Mestre Internacional. Campió de Catalunya juvenil (1982), campió d’Espanya juvenil (1983) i Campió de Catalunya absolut (1986).

Antoni Torrecillas.- Mestre Internacional. Campió de Catalunya absolut (1994).

Conxita Canela
.- Dues vegades campiona de Catalunya femenina.

També vull destacar els Mestres Catalans següents:


Jordi Tejero
, Jordi Marcó, Manuel Llopis, Carlos Oliver i els germans Esteban Moyano i Francisco Moyano.
Les tres últimes temporades ha jugat amb nosaltres el Mestre Català
Rubèn Hernández, que amb 20 anys té un gran futur. Però no podem dir que l’hem format nosaltres, ja que aquest mèrit és del club Peona i Peó.

Apart d’aquests mestres ha hagut altres “grans jugadors” que amb la seva dedicació i perseverança s’ha aconseguit que durant més de quaranta anys el Congrés sempre ha jugat en categories nacionals, vull rendir homenatge a persones com: Boada, Fernández, Jordà, Galobart, Bechini, Frederic Andreu, Imperial, Antonio Ramírez, José Ramírez, Bielsa, Pérez, Sagués, Camacho, Saperas, Pedro Martínez, Carlos Alonso, Roch, Ciurana, Marín, Sadurní, Jordán, Guzmán, Javier González, Lanza, Moranta, Viñals, ... estic segur que em deixo més d’un, espero la vostra col•laboració, ja m’ho direu.

Salut i escacs,

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola, felicitats per retrobar-te amb els teus cyberlectors. Pensàvem que ja ens tenies abandonats! De veritat, no coneixia tot aquest esplendor passat del Congrès així que a partir d'ara me'l miraré amb un respecte "extra". Per cert, dius que ara esteu a Primera Categoria -que no Divisió-; com es va produir aquesta descens als inferns?

Roger Salvo ha dit...

Hola Joan, gràcies pel teu missatge. Bé, quan dic primera categoria em referia a Primera Categoria Nacional, aquesta última temporada hem jugat al mateix grup que el Sant Martí (vam perdre per 4-6 a la primera ronda) i la propera temporada també ens tocarà enfrontar-nos, ja que seguim estan al mateix grup. No obstant això, crec que tens raó, posant Primera Divisió hagués estat més clar.

Unknown ha dit...

Ah, ok, esteu a primera divisió. Val això ja em quadra més amb el vostre historial. Com jugo al SMA B doncs no us tenia del tot situats... La DH ara està molt "cara" amb clubs que gasten molts diners en fitxar professionals. Què hi farem! Jo, personalment, prefereixo que juguin els de casa, gratis i amb més implicació emocional, encara que no assoleixin el mateix rendiment esportiu. Una salutació cordial!

Roger Salvo ha dit...

El nostre B ha pujat aquesta temporada a Preferent, si es donen les circumstàncies adequades de coincidir al mateix grup, també pot haver enfrontament dels equips B.
Per cert, tornant a la qüestió anterior, si et fixes a la foto (que és del últim per equips) apart del Fermín Tejero jugador del Congrés, hi ha dues persones que tu coneixes molt bé.

Unknown ha dit...

Un es Monluis (Luis Sánchez) i l'altre el seu nebot, el Marc. :-) Files molt prim tu! El Sant Martí B sol jugar en grups que van de Badalona al Maresme o darrerament, la línia de tren que arriba fins a Vic. No solen tocar-nos els de la pròpia ciutat, a veure si aquest any canvia i visito el Congrès, que fa molts anys que no vinc...

Ricard ha dit...

Hola¡

No sé com estaven les categories del Per Equips la temporada 1969-70, entre d'altres coses perque vaig nèixer per l'època, però abans que hi haguès Divisió d'Honor el que hi havia era un sol grup de Primera Divisió.

Fins aviat.

Ll.

Roger Salvo ha dit...

Hola Ricard,

Quan el Congrés va pujar a la màxima categoria per equips de Catalunya, la denominació era “Categoria Preferente Regonal”, després, a la temporada 1976/77 la denominació va canviar per Primera Categoria Regional, posteriorment es va canviar pel sistema actual, Divisió d’Honor Nacional. La màxima categoria sempre s’ha jugat en un sol grup.

Gràcies pel teu interès.

Antonio T. ha dit...

Hola,

Esta mañana había escrito algo aquí pero no lo veo ahora.

Decía que no soy MI (un optimista diría "no lo soy aún") porque, aunque hace poco conseguí la tercera norma de MI, me falta llegar a 2400 ELO.
Tampoco lo es José Manuel porque, aunque él si tiene 2402, le falta la tercera norma.

También decía que seguramente te has dejado llevar por el aprecio que nos tienes (y que te tenemos). Puedes corregirlo o esperar ...

...

Guardo muchos buenos recuerdos del club en el que me formé. Allí coincidí con Fermín Tejero quien señalas como "el més important jugador de la història del Club d’Escacs Congrés" y estoy completamente de acuerdo contigo. ¡Me descubro ante él!

También quisiera dar las gracias a todos los que han ayudado a que se forme esa cantidad de jugadores en el club. Valoro mucho la labor que hacían algunos con las clases a jovencitos y la labor de organizar multitud de eventos sociales (cuando no había tantos OPEN y la vida social era una forma de progresar y pasarlo bien).

En mi caso ya vine algo mayorcito al club pero recuerdo con mucho afecto las clases que nos dió Màxim Borrell a los de nuestra generación y los sociales, multicolores, sociales juveniles (!!) y demás que se pudieron jugar gracias al entusiasmo de aquellos que se arremangaron para empujar al club hacia adelante.

Antonio T.