dijous, 23 de gener del 2014

Breus comentaris (5)



Torno amb els comentaris breus i espontanis. Cap d'aquests temes per si mateixos m'inviten a fer un article, però si que són temes que m'han cridat l'atenció i crec que val la pena parlar d’ells.

Volia expressar una sèrie de criteris i torno a utilitzar el format “breus comentaris” per expressar-me.

El gran protagonista de l’hivern, com ja he comentat en altres ocasions, és el Campionat de Catalunya per equips; però abans de què comenci aquest fantàstic esdeveniment, s’han jugat les fases prèvies de la Copa Catalana.


 Normalment, s’utilitza la denominació “copa” per a les competicions d’eliminació pura, es a dir, el que perd queda eliminat; i així va ser la Copa Catalana duran molts anys. Però d’un temps fins ara, li diuen Copa Catalana a una competició que en realitat és un campionat de semi ràpides (escacs actius), en un format que no és de copa. Però, per què no li diem a les coses pel seu nom?

 Al Campionat de Catalunya per equips li han canviat el nom, Lliga catalana, li diuen ara. Encara no sé el per què del canvi, si algú ho té clar que m’ho expliqui, si us plau.


Però el més divertit és que ara li diuen Lliga Catalana i  la Divisió d’Honor no és una lliga. Entenent que la denominació “lliga” s’utilitza en les competicions que juguen tots contra tots, això no passa en el sistema de competició que han creat per a la Divisió d’Honor.

Aquest nou format de la Divisió d’Honor, a priori, no m’acaba de convèncer. Però, com passa en tot a la vida, li tenim que donar un marge de confiança, veure com funciona i després ja farem les valoracions.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:

Començo la contra-crònica(un nom massa " rimbonbante" per al meu nivell però una mica de reforç a la autoestima no va malament.El format de la Copa Catalana actual(tens tota la raò) no deixa d'esser un campionat d'escacs actius i ja es l'hora que es conegui com a tal.Encara que es dificil trobar un nom adient ja no es la Copa Catalana tal com la varem coneixer i que no es pot recuperar degut a que la Federació vetlla amb bon criteri perque els Clubs tinguin totes les dates posibles per a organitzar oberts i nivellar la seva economia.Potser caldria un debat per saber si els jugadors i Clubs estarien disposats a participar en aquest tipus de torneig.També es cert que el format de la Divisiò d'Honor ja no es una lliga i aqui també s'ha fet un format per contentar a tothom en aquests moments de crisi i aqui també cal fomentar un debat en profunditat sobre l'estat actual d'aquesta competiciò i mirar de veure camins per millorar i enfortir el desenvolupament de la mateixa.Potser cal reflexionar i recuperar la Divisió d'Honor en dues parts.Una seria la Lliga Profesional amb majuscules i l'altre l'actual Divisió d'Honor on els Clubs amb una estructura semiprofesional.També cal una reflexió en els"ascensos y descensos" de totes les categories ja que es molt dificil pujar i potser cal estudiar les promocions i fer també una categoria pont en Preferent,es a dir una especie de Preferent Especial de categoria territorial on es podria accedir de manera voluntaria.Per acabar diré que el nom de Lliga Catalana es va vendre com a reclam pels mitjans informatius i temes de marqueting i estic segur que si es canvia el nom de Copa catalana per un altre de més adient en aquest sentit tindrà molta contestaciò com en realitat ha tingut el de Lliga Catalana.En resum crec que cal un debat seré i veure com es pot millorar les nostres competicions per equips millorant el seu contingut.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Tens raó en el que comentes sobre el terme “contra-crònica”, ja que pot interpretar-se com un terme de connotacions negatives, quan sé perfectament que això no és així.

A més, últimament estàs fent molt bones aportacions i concrecions que enriqueixen l’article (crònica), potser tenim que canviar la definició “contra-crònica” per a “aportacions a la crònica” o “punts de vista sobre la crònica”. Però si vols seguir parlant de “contra-crònica” a mi tan em val, l’important és que la gent s’entengui.

Molt aclaridor el que comentes, francament interessant. Tant sols tres matisos:

Primer. Si el canvi de nom del Campionat de Catalunya per equips, és com dius, un tema de comunicació i màrqueting, doncs que ho expliquin i concretin una mica millor, o és que aquí també hi ha una clàusula de confidelitat?

Segon. No pot ser que les tesis del clubs més poderosos (professinals) tinguin més pes a la federació que els criteris dels clubs modestos. La Federació Catalana d’Escacs és la federació de tots els clubs catalans i aquest tindria que ser els seu tarannà.

Tercer. Al fil del comentari anterior; la reestructuració de la Divisió d’Honor, a tingut com a efectes col•laterals que en algunes categories el poder pujar s’hagi posat molt car. Especialment això es pot constatar a la Segona categoria, que tan sols puja el primer del grup. Tenint en compte que la distribució dels grups es fa per criteris geogràfics, es pot donar la situació que en un grup estiguin els dos o tres equips més forts de la categoria i que sols puja un.

En fi, crec que els canvis es tenen que produir per millorar la situació de tots, no per a “vestir un sant, despullant un altre”.

Una abraçada Frederic.