diumenge, 25 de juny del 2023

Un final que cal conèixer


La veritat és que quant més puguem saber sobre finals, més sabrem sobre els escacs. Dit d'altre manera, quan més sabem sobre certs finals, més puntuarem en els tornejos que podem jugar, i conseqüentment més Elo tindrem.

A nivell aficionat, o si voleu jugador de club, en general dediquem poc temps a estudiar finals. Tots els grans jugadors, entrenadors i monitors, ens diuen que això és un greu error.

Si ens parem a pensar una mica, tots els grans campions de la història dels escacs eren uns grans finalistes, per sobre dels seus contrincants. En aquest sentit us recomano un llibre sobre finals de dos campions excepcionals: Capablanca i Fischer.

Trobareu informació en aquest enllaç sobre aquest llibre, en un article que vaig fer l'any 2016.


També a l’any 2016 vaig fer un article sobre el mat d'alfil i cavall, un mat que es pot tornar complicat si no saps com jugar-lo. El podeu consultar des d'aquest enllaç.


Una altre aspecte del joc que tenim que tenir present són les fortaleses, a l'any 2013 vaig fer un article sobre aquest interessant tema. El podeu consultar des d'aquest enllaç.


Avui vull tocar un final realment peculiar, el de Rei i Dama contra Rei i Torre. Sobre aquest final, al seu llibre “Fundamentos del ajedrezCapablanca va dir això:

"Tenim aquí un dels finals més difícils que es poden presentar sense peons. La defensa disposa de molts recursos, i si es maneja amb habilitat només un jugador molt bo aconseguirà fer mat dins les 50 judades reglamentàries".


"A plogut molt" des de que es va escriure aquest llibre, però com va dir Capablanca no és fàcil guanyar en aquest final; ja que per poder guanyar es té que jugar força fi, però la part de la torre, per poder fer taules té que jugar encara millor i que la part de la Dama no ho faci bé.

Ara bé, en aquest moments hi ha tècniques per a que la part de la Dama guanyi. Us passo uns vídeos explicatius.








Aquest és un final que es pot donar a la practica i que cal saber, l'important és tenir les idees clares i després trobar les millors jugades en cada moviment.

Salut i escacs,