diumenge, 18 de juny del 2023

Pomar a Hollywood




A l'any 1952, l'Arturo Pomar va ser invitat per jugar el Gran Torneig Internacional de l'Havana. La magna prova va ser convocada pel Govern cubà amb motiu del cinquantenari de la República. El torneig va comptar amb una gran participació de jugadors de primer nivell. Pomar va quedar vuitè, destacant la seva victòria sobre el primer classificat, el Samuel Reshevsky.




 

 Però passem al torneig que dona nom a aquest article. El Torneig Internacional d'Hollywood de l'any 1952, va ser ideat per Herman Steiner durant el Torneig Memorial Capablanca a l'Havana, quan es va comprovar que diversos dels participants tenien la intenció de visitar els Estats Units un cop finalitzat aquest torneig. El contingut internacional del torneig d'Hollywood es va assegurar quan Svetozar Gligoric i Arturo Pomar van acceptar les condicions.

El torneig es va organitzar amb un pressupost força reduït. Califòrnia tenia una comunitat d'escacs ben organitzada, però els seus tornejos estaven finançats en gran part pels mateixos jugadors. Els mecenes d'escacs eren pocs, i l'interès públic era escàs, la qual cosa representava que per aquest costat no es podia cobrir una  part important del pressupost.

Per reduir despeses, els mestres visitants van ser convidats per diversos entusiastes locals dels escacs a les seves cases, de manera que aquestes despeses personals es van reduir al mínim. El torneig es va jugar a Beverly Hills,  a un restaurant, al restaurant Mama Weiss Czardas.

Com es pot comprovar, sovint i a tots el llocs del món, els esdeveniments escaquístics són gràcies als esforços i dedicació d'entusiastes organitzadors.

El torneig el va guanyar Svetozar Gligoric, en segona posició va quedar l'Arturo Pomar a mig punt del campió, finalitzant la prova invicte. Un molt bon resultat. 

La classificació va ser aquesta:


Foto: Nancy Roos

Foto: Nancy Roos

Foto: Nancy Roos

Foto: Nancy Roos

Foto: Nancy Roos





En aquest any 1952, Pomar, va seguir jugant tornejos als Estats Units, cal remarcar la seva participació a l'Obert dels Estats Units on va compartir el primer lloc amb Larry Evans, però això és una altra historia i ho reservo per a un altre article.

En fi, cal recordar a l'Arturo Pomar, que al seu millor moment va ser un molt fort jugador.

Salut i escacs,