dilluns, 17 de gener del 2022

L'entrenament en els escacs


Si fem cas als experts (experts en escacs, més concretament en l'aprenentatge dels escacs), en concret monitors, entrenadors i persones especialitzades en donar consells, bé via llibres o revistes, bé per les diferents plataformes digitals que existeixen; tots estan d'acord que per avançar en el nostre nivell de joc és necessari una dedicació de temps que ens permeti dominar les diverses situacions que es poden donar en una partida.

Però també coincideixen que això no és suficient. Cal un pla organitzat i periòdic que ens ajudi, es a dir un pla d'entrenament.

Imatge: Chess.com

Si però quin és aquest pla? Exacte, aquesta és sens dubte la "pregunta del milió".

El millor seria tenir un entrenador personal (o més d'un, com tenen els millors jugadors del món). Però es clar que la resta dels "mortals" no ens ho podem permetre (tant perquè aquesta solució es força cara, com perquè no tenim el temps necessari per amortitzar aquesta despesa).

També hi ha Grans Mestres i/o Mestres Internacionals que per via Internet i per uns preus molt més accessibles, ens poden donar consells, en general, molt valuosos.

Però si el que volem són solucions més senzilles perquè tan sols volem progressar, però sense dedicar-hi gaire temps. Doncs la solució la trobarem en llibres, vídeos i/o CD’s que parlen d'aquest tema.

Per la meva part us passo una sèrie de llibres meus que toquen aquesta temàtica. Com sabeu tan sols recomano llibres que he llegit o consultat i que em semblen adients per recomanar.

El primer ja té molts anys, forma part de la trilogia que al seu moment va fer Alexander Kotov (Pensi com un Gran Maestre, Jugui com un Gran Mestre i Entreni com un Gran Mestre . Aquest va ser el tercer i probablement el menys conegut.


La segona recomanació és sobre un llibre del gran Mark Dvorestsky. Aquest autor no necessita presentació.


El tercer és "Las 2 caras del entrenamiento" de Fernando Peralta i Alejo de Dovitiis.


El quart és "Entrenamiento sistemático en ajedrez" de Sergiu Samarian. Comentar que al seu moment, aquest llibre va ser manual oficial de la Federació Alemanya d'Escacs.


El cinquè es "El Método 64 de entrenamiento en ajedrez" d'Antonio Gude.


Per acabar el sisè i més recent, "El método Zugzwang" de Daniel Muñoz i Herminio Herráiz,

Aquests són els llibres que jo tinc i que us puc recomenar. A qualsevol d'ells de ben segur que el podeu treure un bon profit.

A continuació us passo dos vídeos que potser us poden interessar. El primer planteja un pla d'entrenament senzill; el segon no parla en concret d'un pla d'entrenament, però dona moltes eines que et poden ajudar si vols crear el teu pla d'entrenament.





Tant si creiem que els escacs són un esport, com si no, el que està clar és que els escacs són una activitat competitiva i en qualsevol esport (o activitat competitiva) si volem donar el màxim de nosaltres mateixos és imprescindible l'entrenament, i si està minimament planificat doncs molt millor.

Salut i escacs,