diumenge, 9 de desembre del 2018

Llibres (13)


Torno a la secció de “Llibres”, en aquesta ocasió el títol és “Llibres (13)". Però no ens equivoquem, en realitat he etiquetat com a llibres, fins ara i comptant el d'avui, 28 articles amb aquesta temàtica.

M'agrada parlar de llibres, deu ser perquè m'agrada llegir, especialment novel·les històriques i llibres de temes històrics en general.

Però he de dir que la història ha estat molt mal tractada durant la història. Quina combinació de paraules, sembla un acudit. Doncs no, no és aquesta la meva intenció; durant segles i segles la història l'han explicat els vencedors i així (a la majoria dels casos) ha quedat.

A mi m'agrada aprofundir a diferents versions (quan es pot, és clar) de temes històrics. En aquest sentit i com exemple us recomano aquest llibre:


Basant-se en els testimonis dels historiadors i cronistes àrabs de l'època, Amin Maalouf relata la història de les Croades tal com les van veure i van viure en "l'altre camp", és a dir, a la banda musulmana, un punt de vista fins ara oblidat.

Bé, tornem a la temàtica d'aquest blog, avui vull parlar del penúltim llibre que he llegit, l'últim ha estat un llibre sense cap referència als escacs, un llibre que fa referència a la mort i el patiment a la guerra; aquest llibre va ser el primer que es va publicar de Leon Tolstoi.



Ara sí, parlem d'un llibre que sense ser d'escacs, els escacs tenen la seva presencia. Però abans, abusant de la vostra paciència, vull fer dues petites apreciacions: l’any 2015 vaig fer un article d'aquests tipus de llibres, podeu consultar-lo des d'aquest enllaç; si teniu interès en aquests tipus de llibres us recomano el blog “Llibres i Escacs".

En fi, a costat, parlem del llibre que us recomano. Es tracta d'una novel·la i el seu títol és “Los pacientes del doctor García” la seva autora és l’Almudena Grandes.


Estem parlant d'una novel·la que barreja diferents ingredients; podem dir que és una novel·la policíaca, d'espies i també de fort contingut històric ja que algunes de les coses que la novel·la narra van passar realment.

La part històrica del llibre parla de la xarxa Nazi, que des d'Espanya, un cop acabada la Segona Guerra Mundial, amb el beneplàcit del govern del General Franco i amb la col·laboració del govern de Perón a l’Argentina, es va dedicar a traslladar a l'Argentina a criminals de guerra nazis buscats pels aliats pels seus crims.

Els escacs al llibre són un actor secundari, però important, amb diverses aparicions en diferents moments del llibre que realcen la narració.

Sobre el que explica i denuncia el llibre, jo ja estava informat perquè ja havia llegit diferents articles sobre aquest tema, però el llibre, a pesar de ser una novel·la, aporta una informació molt seriosa i ben treballada. En fi, una novel·la que val la pena de llegir.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Una altre vegada estic molt d'acord amb tu.La historia lamentablement sempre s'explica per la part dels guanyadors.El llibre d'Amin Maalouf es molt interessant en aquest aspecte(la vision de los otros)No he llegit quasi res de Tolstoi i per tant m'absting d'opinar en canvi encara que tampoc ho he llegit em fare regalar per aquestes festes el llibre d'Almudena Grandes"Los pacientes del Dr.Garcia.D'aquesta tematica recordo la pel-licula Odessa que descriu bastant bé la xarxa creada pels nazis.Moltes gracies pels teus comentaris ja que estic segur que gaudire molt de la lectura d'aquest llibre!!.Esperant amb candeletes el teu proper article (que be m'ha quedat!!!) et saluda Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Doncs, si llegeixes aquesta novel·la de ben segur que t'agradarà; està molt ben escrita i compta amb una sèrie de personatges, al principi dispersos, però que poc a poc, entre tots van formant una magnífica trama.

Salutacions,