diumenge, 4 d’octubre del 2015

Llibres relacionats amb els escacs


"Recollint el guant" d'unes paraules d'en Frederic Andreu en un article recent, vull tocar una sèrie de llibres i novel·les relacionades amb els escacs.

Són llibres que parlen de temes relacionats amb els escacs (o no, en algun cas) però no són llibre d'escacs, entenent com a llibres no destinats exclusivament als jugadors d'escacs i el seu món. En uns els escacs són un element principal, en altres els escacs són una mera excusa argumental i en una tercera situació, els escacs són exclusivament un mer element decoratiu de la portada.

Tan si val, tots els casos toquen els escacs, us passo uns quants exemples, en aquesta ocasió llibres que jo he llegit, alguns recentment, altres ja fa bastant temps, de ben segur que em deixo uns quants que ja he perdut de la meva memòria.

No put començar l'article amb altra novel·la que no sigui "Novel·la d'Escacs" d'Stefan Zweig, i que em va agradar especialment.



Les altres novel·les són:


"L'home que mirava passar els trens", de Georges Simenon.


En aquesta novel·la, Simenon retrata l'espiral vertiginosa de fets que, en poc temps, converteix Kees Popinga, ciutadà gris i honrat de Groningen, treballador i pare de família modèlic (també jugador d'escacs de club), en una de les principals preocupacions de la policia de París.



"Peón de Rey", de Pedro Jesús Fernández.


Novel·la d'intriga medieval, a la cort d'Alfonso X "el Sabi".



"La tabla de Flandes", d'Arturo Pérez-Reverte.


Una de les més conegudes novel·les de Pérez-Reverte, que la va fer encara més mediàtica el seu pas pel cinema. A finals del segle XV un vell mestre flamenc introdueix en un dels seus quadres, en forma de partida d'escacs, la clau d'un secret que va poder canviar la història d'Europa. Cinc segles
després, una jove restauradora d'art, un antiquari homosexual i un excèntric jugador d'escacs, uneixen les seves forces per intentar resoldre l'enigma.



"El Ocho", de Katherine Neville.



Què és pot dir d'aquesta novel·la? Una de les més llegides mundialment, un èxit total, una novel·la mediàtica a nivell global. Catherine Velis, enviada a Algèria com a experta en ordinadors, queda atrapada en la recerca d'un llegendari escacs que va pertànyer a Carlemany. Un antic comerciant, campió soviètic d'escacs i membre del KGB, adverteix a Catherine que tindrà problemes si cobdícia les peces d'escacs, perquè la seva qualitat és que és la clau de la fórmula màgica lligada a la maçoneria, l'alquímia, els druides i poders còsmics.

Relats breus



"Mate en 30" de David Vivancos Allepuz.


30 relats curts que l'any 2004 l'autor va fer dins del 30è aniversari del Club d'Escacs Sant Martí.



"Las jugadas intermedias" de David Vivancos Allepuz.


Una dècada després del seu debut literari amb «Mat en 30» i de la seva col·laboració en l'antologia «Al voltant d'un tauler», David Vivancos reprèn la ficció escaquista amb una nova col·lecció de trenta històries que giren al voltant dels escacs.



"Lecturas de Ajedrez" de Yuri Averbach.


La primera edició en castellà es va fer l'any 1969, després és van fer algunes més, el meu llibre és de la quarta edició de l'any 1976. El Gran Mestre soviètic, Yuri Averbach, s'aparta de les seves temàtiques anteriors sobre llibres de teoria i ens ofereix en aquest llibre una  sèrie d'històries curtes explicades amb un gratificant sentit de l'humor.


Llibres no ficció


"Ajedrez y ciencia, pasiones mezcladas" de Leontxo García.


Bon llibre, del què ja vaig parlar en un article anterior.



"Jaque Mate" de Miguel Illescas.


Llibre de recomanacions a partir dels escacs per a empresaris, però de aplicació per a qualsevol "mortal".



"El Ajedrez de la Filosofía" de Francisco J. Fernández.



Llibre interessant, però he de dir que me'l vaig llegir a la sala d'urgències de l'Hospital del Mar, on vaig estar 14 hores esperant que ens donessin explicacions sobre un familiar que vam tenir que ingressar. Potser en altres circumstancies aquest llibre hagués quedat pendent d'acabar.



"El nuevo orden Mundial (y el viejo)" de Noam Chomsky


Llibre molt interessant i recomanable de llegir. L'anomenat nou ordre mundial, ens diu Chomsky, és com el vell amb una altra disfressa. Les seves regles bàsiques segueixen sent les mateixes: els febles estan sotmesos a la força de la llei, mentre que els poderosos se serveixen de la llei de la força.

Aquest llibre no parla d'escacs però és serveix d'una portada amb peces d'escacs per fer una metàfora del llibre.

En fi, estic segur que en breu m'adonaré que he llegit alguns llibres més amb aquestes característiques, però la memòria és la que és i amb això no puc fer gaire.

Salut i escacs,

5 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Molt bona selecció de llibres i reconec que m'has fet "escac i mat" en dos o tres que no conexia.Aquests llibres serveixen per a una teoria que tinc molt particular pero segur que molts escaquistes es veuran reflectits.Jo crec que a vegades hi han situacions familiars que no fan facil la convivencia amb els escacs i aquests llibres poden servir per regalar a la parella amb una frase subtil com: "Hasta quan jugo a escacs penso en tu" etc.... Pensem que apart de la partida no hi ha dubte que si un no es prepara algunes hores entre setmana el nostre nivell baixa i tot plegat a vegades no permet tindre ben fluida la relació familiar.Dit tot aixó ara mateix escric a en Jaume Viñals que em farà un llistat per afegir a la teva llista inicial.Fins aviat company!!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Tens molta sort de què la Montse no llegeix aquest bloc, no crec que estigués d'acord amb les teves "subtils" teories.

Referent a l'article, compta que jo he parlat tan sols de llibres que he llegit; que no he llegit, segur que haurà moltíssims. Està bé fer una llista per a un, o varis, articles posteriors.

Salutacions, campió.

David Vivancos Allepuz ha dit...

Companys, en el blog de Salvador Juanpere Aguiló

http://salvadorjuanpereaguilo.blogspot.com.es/

tenéis una excelente recopilación de títulos de ficción relacionados con el ajedrez, en mayor o menor medida.

Un saludo a ambos,

D.

Roger Salvo ha dit...

Hola David,

Disculpa que no te halla contestado antes, pero cuando hago un articulo nuevo no estoy tanto por los comentarios de los artículos anteriores.

Gracias también por este blog que nos propones, no lo conocía y parece muy interesante.

Un abrazo,

Qui soc? ha dit...

Hola!

Acabo de descobrir el teu blog i em sembla molt interessant. Com que he escrit una novel·la que toca el tema dels escacs, t'adjunto l'enllaç per si és del teu interès:

https://www.stonbergeditorial.com/product-page/mala-pe%C3%A7a-al-tauler-jordi-puig