dijous, 18 de maig del 2017

Hou Yifan, un futur esplendorós


Hou Yifan és la jugadora més forta del moment i, tal com jo ho veig, la segona de la història, tan sols per darrera de la gran Judit Polgár.

Però abans de continuar amb aquest article esbrinem una qüestió que em tenia intrigat. En alguns llocs he vist escrit el nom d'aquesta jugadora com Hou Yifan i en altres com Yifan Hou, quina és la forma correcta?

Pel que he esbrinat, ells, els xinesos, al inrevés que nosaltres, escriuen el cognom primer i el nom de pila després. Amb la qual cosa tot depèn de si ho volem escriure com ho fan ells o ho volem occidentalitzar i posar davant el nom. Jo he preferit respectar els criteris originals.

Foto: ABC

Fa poc, aquesta jugadora va perdre el títol de campiona del món perquè no va jugar el Campionat del Món Femení per no estar d'acord amb el format de la competició. Un format molt semblant al del Campionat de Catalunya Individual absolut.

Aquest tema la va portar a tenir algunes discussions amb la FIDE i, pel que sembla, la va posar una mica “nerviosa”, com es desprèn del “numeret” que va muntar a l'últim Obert Internacional de Gibraltar.

Us passo un vídeo on es parla d'aquest tema:




Bé, s'ha parlat molt d'aquest tema i alguns l'han posat a “caldo”. Jo no li donaria massa importància, Fischer les va fer de molt més grosses i la majoria, inclosa la FIDE, li van riure les gràcies.

Del que si vull deixar constància és que aquesta jugadora té un gran nivell i que va progressant dia rera dia. Des de Gibraltar fins avui ha aconseguit molt bons resultats jugant amb grans jugadors.
Us passo algunes partides recents. La primera la va jugar precisament a Gibraltar i ens va regalar amb una entrega de Dama.




Fa poc va guanyar a Fabiano Caruana (poques bromes!) en un molt bon estil.

Foto: ABC


També us passo una miniatura d'una partida jugada l'any 2014.



En fi, estem parlant d'una jugadora d'un molt alt nivell, però no oblidem que malgrat de què ja fa molts anys que és GM, estem parlant d'una persona de 23 anys, i que encara té unes possibilitats de millora molt i molt grans. En un futur, la veurem lluitant en el cicle per designar l'aspirant a disputar el Campionat del món absolut? A mi m'agradaria.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: He disfrutat molt amb el teu article.Estic d'acord en que tot i ser una jugadora molt forta aquesta GM xinesa té encara molt recorregut de pujada.Botvinik defensava que la millor edad del escaquista era de 28 a 35 anys on la experiencia i la condició fisica es juntaven i et feien arribar al máxim de la teva capacitat.Després de manera imperceptible s'anava baixant de nivell.No obstant amb els avanços informátics i alimentaris es pot arribar a una vellesa gloriosa com demostra una partida entre Ulhman i Kortchnoi que amb 82 i 83 anys van fer una partida d'exhibició extraordinaria.Un ja anava amb cadira de rodes i l'altre amb bastó però la seva partida va resultar tan espectacular que el public que omplia el auditori al finalitzar la partida va esclatar amb una atronadora "salva de aplausos".Tornant al article he disfrutat molt amb les partides excepte la comentada per Pedro Cuenca que no l'he sabut reproduir.T'ho notifico per si es un error meu o no es pot reproduir.Un altre tema que vull comentar es que els xinesos tot i ser una potencia en els escacs universals,tenen la seva variant dels escacs on l'enroc es tot un prodigi d'habitacions i en el tauler figura un riu que separa els contrincants en la "batalla".En la versió popular les "peces" son fitxas com si juguesis a damas i tenen dibuixat la inicial de la seva peça en xinés.Fá uns anys un prestigiós matematic W.M.Lee va intentar "occidentalitzar"aquests inicials on els "peons" per exemple tenien dibuixat un barret molt semblant al que portaven els coolies.També en un cataleg de peces a França he vist les peces dels nostres escacs adaptades a aquesta variant.Destaca la torre que es com la nostre però porta com a barret un canó.En resum,els hi tenim que agrair que haguin acceptat de manera oficial la nostra variant d'escacs.La Escola Xinesa fá anys que fà por.Recordem la frase d'en Mao:"Si todos los chinos dan una patada a la vez el mundo temblarà".Espero haverte donat prou material per un nou article Fins la setmana que vé amic Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Quina manera de parlar de temes que no tenen gaire que veure amb l'article, però, res nou, ja ens tens acostumats. Per a mi l'important és que t'ha agradat l'article.

Referent al vídeo del Pepe Cuenca, al meu ordinador es veu perfectament; mira d'entrar novament, és possible que ara et funcioni. El vídeo val la pena, és una partida molt interessant i narrada d'una forma molt didàctica i divertida.

Salutacions,