dissabte, 27 de maig del 2017

Llibres de tornejos, una espècie en perill d’extinció?


En aquest blog he fet fins ara 23 articles sobre llibres d'escacs, bé amb el títol de “llibres”, bé amb altres títols com és el cas d'aquest, el 24è.

En tots aquests articles he tocat llibres d'escacs amb temes de tota mena, però encara no havia tocat els llibres temàtics de  grans tornejos d'escacs. En realitat, he de dir que tinc molts llibres d'escacs (això de molts o pocs sempre és relatiu, possiblement són molts comparats amb el que és habitual en altres aficionats del meu nivell i, també possiblement, pocs si ho comparem amb alguns grans col·leccionistes del tema) i m'he fixat que sobre grans tornejos internacionals de la història dels escacs tinc ben pocs, en concret dotze.

Volia i vull fer una recomanació d'alguns d'aquest llibres, però abans tinc que comentar un descobriment: avui dia, les editorials editen pocs llibres sobre grans tornejos internacionals, tant històrics, com contemporanis.

He fet una petita aproximació als catàlegs de les editorials més properes i he trobat una oferta molt minsa de llibres d'aquest tipus. Però la meva sorpresa és que llibres editats fa ben poc, ja estan fora de circulació; per exemple un dels llibres que havia previst comentar-vos, en concret es tracta del llibre: “San Sebastián 1911: El primer SuperTorneo de Ajedrez”.


Aquest llibre va ser editat per l'editorial Chessy l'any 2011 i ara m'he trobat que està en aquesta situació:



En una situació similar es troba el llibre: “Supertorneo de San Sebastián 1912”, editat l’any 2012.


Com pot ser que llibres editats fa tan poc temps ja estiguin fora de circuit? Més encara si tenim en compte que estem parlant de bons llibres, com a mínim puc parlar del primer, el del 1911, la primera aparició de Capablanca a Europa, un molt bon llibre.

Els llibres de tornejos tenen una sortida molt limitada? Sembla que si, i sembla lògic que les editorials no apostin per ells.

En els catàlegs que he consultat he trobat aquests llibres que es puguin comprar:


Possiblement hagi algun més que no he vist, però coincidirem que és poca cosa. En fi, passo a parlar dels llibres que tinc i que us volia recomanar:

El primer és el ja esmenat “San Sebastián 1911: El primer SuperTorneo de Ajedrez”, un molt bon llibre, escrit francament bé. El llibre comenta, entre moltes altres coses, que va ser el primer campionat de Capablanca a Europa, i també, que va ser el primer torneig amb tracte de professionals als participants, es a dir, a part dels premis en metàl·lic, unes condicions molt correctes, que abans d'aquest torneig no es donaven.



El segon és un llibre poc conegut editat per Ediciones Limitadas Catalán l’any 1961. Es tracta del Campionat de la URSS 1960.


Els Campionats de la URSS van ser durant molts anys els tornejos més forts dels que es jugaven al món, en aquest cas no va ser una excepció.


El tercer llibre és sobre el torneig “AVRO 1938”  un dels tornejos més forts de la història. Si voleu tenir més informació sobre aquest torneig, us invito a que llegiu un article que vaig escriure fa poc més d'un any.



No puc deixar de recordar que un llibre d'aquets tipus està considerat com un dels millors llibres d'escacs dels que s'han escrit. Em refereixo al llibre “Ajedrez de torneo” de gran David Bronstein.

És una pena que els escaquistes no tinguem més interès en aquest tipus de llibres que contenen partides brillants i sobretot, incideixen amb profunditat en temes que són part important de la història dels escacs.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Estic segur que l'article d'aquesta setmana ja sabies que m'agradaria molt.No en và parles de la meva vocació EL LLIBRE.al qual he dedicat quasi tota la meva vida profesional.No hi ha dubte que en els escacs es tendeix cada vegada més a la especialització i per tant un torneig no entra de plé en aquest camp.Son molt interesants els llibres Ajedrez de torneo,pare de la "teoria de aperturas modernas"i el Campionat de la U.R.S.S.1960 es un llibre que cal coneixer.La partida que va decidir el titol ens mostra com el campiò guanya un final per la parella d'alfils després de pasar per moltes aventures ja que el seu contrincant podia haver entaulat en diverses vegades però al estar mal clasificat va lluitar per la victoria en una partida apasionant.En quant al comentari que fas et dono una informació per a tu i els teus lectors.Avui els editors descataloguen els llibres amb una certa rapidesa ja que les vendes després del primer any de sortida baixen molt i els impostos apreten.No obstant,afortunadament per els lectors ha aparegut una xarxa de llibreries(IBERLIBRO.COM) on es poden trobar molts llibres descatalogats i fins i tot usats.El llibre que comentes(San Sebastian,1911) apareix al preu de 16,62 mes despeses d'enviament.Per acabar comentarte que el llibre Ajedrez de torneo escrit per David Bronstein es va enriquir amb els comentaris dels lectors de la Unio Sovietica i es va convertir quasi en un llibre de culte.Fins la setmana que vé amic!!!!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Em plau que t'agradi l'article, gaire difícil coneixent la teva passió pels llibres. Referent a les teves informacions aclaridores, les trobo summament interessants.

Moltes gràcies amic,