dimecres, 27 d’abril del 2016

Una opinió per promoure el debat


Pràcticament s'ha acabat el Campionat de Catalunya per equips, tan sols queden algunes finals, i seguim amb aquesta denominació oficial de “Lliga Catalana”.

Denominació que des de què es va implantar sempre he opinat que no m'agradava.

Però, abans d'entrar en aquest tema, vull felicitar a tots els equips que han participat en aquest gran esdeveniment escaquístic, tant els que han triomfat, com els que han tingut un mal any, i també, com no pot ser d'altra manera, els que han aconseguit els seus objectius a pesar de no estar a dalt de tot en les seves diferents categories; tots ells i els seus jugadors, són els artífexs de què aquest inigualable campionat sigui possible any rere any.

També felicitar a tots els campions i els que han assolit l'ascens de categoria. Molt especialment al Club Escacs Mollet, flamant Campió de Catalunya d'escacs.

Foto: Web Club d'Escacs Mollet. 
Celebració després de la victoria, com podeu veure en aquesta foto, mostren les seves armes secretes.

És gratificant que de tant en tant hagin canvis a les tendències habituals i el campionat assolit pel Mollet ha estat un canvi del tot inesperat. Que poc podíem imaginar (de ben segur que ells tampoc) fa tan sols dos anys, quan ens vam enfrontar a l'última ronda el Sant Martí i el Mollet (amb el primer lloc en joc al nostre grup de Primera Divisió que donava l'ascens a la Divisió d'Honor i que el Mollet va assolir amb tot mereixement), que tan ràpidament el Mollet estaria al cim dels escacs catalans.

Equip del Mollet any 2014. Foto: Web Club d'Escacs Mollet

Com sóc dels que pensen que les coses no passant mai per casualitat, tinc que felicitar a la Junta Directiva del Club d’Escacs Mollet per la seva bona tasca i molt especialment al seu President, el Ramón Caro, que ha sabut jugar “les cartes que han caigut a les seves mans” d'una forma proverbial.


Després d'aquestes felicitacions, que crec són obligades, vull tornar al tema de la denominació del campionat.

Fa uns pocs anys és va canviar la denominació “Campionat de Catalunya per equips” per “Lliga Catalana” i encara no entenc gaire aquest canvi.


He sentit diferents versions del canvi, les més esteses són:

  1. Perquè amb aquest nom és podria “vendre” millor el campionat de cara a obtenir més possibilitats de patrocinis.
  2. Va ser un plantejament d'un estament esportiu superior a nivell de Catalunya que va plantejar a les federacions que tots els campionats a Catalunya tinguessin la denominació de Lliga Catalana.

Sobre la primera versió, he de dir que mai m'ha acabat de fer el “pes” aquesta argumentació, però el que és més important, durant aquests anys, els fets ens diuen que ni pel nom, ni per altres mitjans, patrocinadors, el que es diu patrocinadors, no han hagut gaires.

El segon plantejament, que l'he sentit poc però per persones i situacions diferents, la veritat és que no l'he volgut tenir mai gaire en compte, perquè, de ser certa, em semblaria una situació realment patètica i que deixaria a la nostra federació en una situació de seguidisme, poca personalitat i falta de
transparència.

També he de dir que la denominació de “Lliga catalana” es presta a confusió, o dit d'altra manera, no aclareix per si mateixa la situació de si és un torneig individual o per equips; en canvi la denominació anterior “Campionat de Cataluña per equips” no deixa cap dubte, el títol ho diu tot.

Crec que la majoria de la gent segueix parlant i denominant aquesta competició com a “el per equips” d’una manera natural i això és difícil de transformar. Els que tenim uns anys, podem recordar que durant els llargs i foscos anys del franquisme, l’Avinguda Diagonal la van denominar “Avenida del Generalisimo Franco” i la Gran Via de les Corts Catalanes com a “Avenida de José Antonio Primo de Rivera”, però la majoria de la població de Barcelona va seguir  utilitzant les denominacions populars “la Diagonal” i “la Gran Via”, fins que amb la democràcia és va tornar oficialment a la denominació original.

Sincerament, no crec que tingui sentit seguir denominant com “Lliga Catalana” (que curiosament a la Divisió d’Honor no és una lliga) el “Campionat de Catalunya per equips”, no passa res en rectificar, és més, crec que honraria a la Federació Catalana d’Escacs.

En fi, crec que no estaria malament obrir la porta al debat. Parlar i opinar, sempre que sigui amb la
imprescindible educació, mai és una mala actitud. Ho deixo a les vostres mans, si voleu dir alguna cosa sobre aquest tema en aquest bloc, fantàstic, si ho voleu fer en altres indrets, doncs també està força bé, però crec que no seria bo que com a col·lectiu passéssim d'aquesta qüestió. El Campionat de Catalunya per equips és la nostra “nau capitana” i, des del meu punt de vista, no es pot denominar amb qualsevol nom.

Salut i escacs,  

8 comentaris:

Ramón Caro ha dit...

Gràcies per les teves paraules.

Hi ha molta feina darrera i s'agraeix que ho valoris perquè és cert. Res es casualitat.

Salutacions

Roger Salvo ha dit...

Hola Ramón,

Si m’haguessin preguntat, abans de començar el campionat, quin era l’equip que m’agradaria que quedés campió, hauria dit que com desig el Foment Martinenc, ja saps que el primer amor sempre queda al cor. Però si la pregunta fos més realista i m’haguessin preguntat qui m’agradaria que fos el campió dels que tenien alguna possibilitat, sense cap mena de dubte hagués dit el Mollet (a pesar de què tampoc us donava gaires possibilitats), amb la qual cosa, el vostre magnífic campionat ha estat per a mi una molt agradable sorpresa.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger;Comparteixo amb tu les felicitacions al Mollet com a campiò absolut,per suposat a tots els campions de cada categoria,a tots els que han pujat en les diverses categories aixi com agrair a tots els equips que han participat i han fet posible que el nostre CAMPIONAT amb majuscules sigui una esplendorosa realitat un any més.Estic convençut que si algun cop s'elimina aquest Campionat perdrem el 50% de les llicencies.Anant al tema de la denominació haig de dir que el nom Lliga Catalana en l'Assemblea s'ens va dir que venia molt com a titular i que el nom anterior era massa llarg.Estic d'acord en que tot i que està molt acceptat (el per equips)també hem d'admetre que no es el mes idoni i penso que cal animar als nostres dos programes(Xarxa de mat i Cooltura)que encetin un debat,Jo enceto (només per engegar una proposta d'idees)el nom Lliga Catalana(per equips).També proposo per debatre la actual format de la Divisió d'Honor.Entenc que es massa llarg i a la vegada confós i estrany.Proposo separar els equips en dos grups de deu anomenant al primer Superlliga per equips(on tindrien cabuda només els equips professionals i deixar la Divisio d'Honor en un altre grup.Si evidentment no aconseguim deu equips professionals es podrien incorporar els equips amb millor puntuació o millor encara fer una lliga tancada.No m'esteng mes ja que com he dit nomes exposo la idea inicial en aquest debat que sigui molt profitòs(espero),Fins la setmana que vè company!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Si aquest que dius és l'argument, doncs, el temps ens diu que es vam equivocar, perquè no crec que hagi servit per vendre gaire.

Quan vols vendre un producte (realment no m'agrada tractar els escacs com producte, però sembla que és va plantejar, pel que dius, d'aquesta manera) el primer que tens que saber és a qui tens que vendre aquest producte i em sembla que això encara no ho tenen del tot clar. Però el que no crec que és tingui que fer és canviar el nom del producte per trobar hipotètics compradors i no tenir en compte els que durant anys i anys si que han comprat el producte que han estat i són els jugadors d'escacs que des de sempre han apostat per aquest campionat.

A vegades hi ha plantejaments que em recorden a la moralitat de la faula de "la gallina dels ous d'or".

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Ampliant temes per al debat penso que no es bó encasillar que un nom es bó i que un altre no.Les competicions oficials per equips son dues: el que es coneix popularment com el "per equips" i l'altre es la"Copa Catalana".Curiosament aquesta segona des de el primer moment es va acceptar el nom i encara que ha canviat radicalment el format amb bon criteri per part de la Federació per no perjudicar la enorme quantitat d'oberts que organitzen els clubs.Es cert que hi ha tendencia a escurçar els noms(el per equips,Foment,Congrés,Sabadell,Escola BCN,etc....)en lloc dels seus noms complerts.Per tant cal portar l'enfasi a millorar els continguts i a debatre el nom més escaient que pugui ser titular en els mitjans de comunicació i a la vegada el fem totalment nostre i quan dic nostre em refereixo a jugadors arbitres,directius ,monitors,escoles,fedratius i sobretot mitjans de comunicació.Per tant cal estimular a tots els blogs,també a Xarxa de mat i Cooltura,Butlleti FCE etc....Acabo per no fer-me llarg demanant perdò per això.Només pretenc donar idees per debatre.Salut company!!!( i lectors/es) Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Amic meu, la veritat és que ets únic "liant la troca"; jo plantejo un article amb un debat i tu ho transformes plantejant diversos debats que es necessitarien ser tractats en diferents articles. Però, no passa res, intento contestar-te:

En cap moment he dit que un nom sigui bo i el altre dolen, el que he dit és que no entenc el canvi, que "Campionat de Catalunya per equips" era prou clar i que "Lliga Catalana" no deixa clar que sigui per equips i si dius "Lliga Catalana per equips" doncs és igual de llarg que l'anterior títol.

Si el problema és que el nom resulta massa llarg (sincerament, no crec que aquest sigui el problema) sempre hi ha solucions, per exemple: tothom sap que les sigles PSOE vol dir Partido Socialista Obrero Español, que ONU vol dir Organització de les Nacions Unides, i si no volem parlar de sigles podem posar com exemple que quan diem Barça tothom sap que parlem del F.C. Barcelona. Amb una mica d'imaginació es pot solucionar el tema sense canviar el nom.

En canvi si que penso que en el seu moment la competició que és denomina "Copa Catalana" si que s'hagués d'haver canviat el nom. Tu i jo si que vam conèixer l'autèntica Copa Catalana, era una competició per equips a sis taulers totalment sistema copa. Ara en realitat és el "Campionat de Catalunya per equips de semi ràpides" (4 taulers). No tinc cap problema amb aquesta competició, crec que està molt ben organitzada i que a la gent li agrada, però seria convenient que ha cada cosa se la denominés pel seu nom.

Com volem "vendre" el producte si no som capaços de denominar les competicions d'una manera clara.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger: segueixo amb el tema del debat.Evidentment no havies dit que un nom era bo i l'altre dolent pero si que hem d'admetre que el Campionat de Catalunya per equips es un titol massa llarg(A mi també m'àgrada mes que el de Lliga Catalana)Ara bé quan parlem de construir la cosa es complica ja que les sigles(C.C.P.E)no es massa entenidor en aquest cas.Proposo com a debat :Catalunya per equips.En quant a "liar la tyroca" la meva voluntad es incorporar coses per augmentar el debat,Encara que el teu blog es molt visitat(mes de 94.000 visites)jo crec que s'agraeixen mes els comentaris i aquesta es la meva"lluita"·provocar" respostes i mirar d'enriquir l'article amb els meus modestos comentaris.Jo,com tu no deixo de ser un enamorat dels escacs!!!!!!.Com que aquesta setmana ja em fa vergonya dir fins la setmana entrant acabo dient fins la propera!!!

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Abans de tot, una pena que el Congrés B no poguéssiu guanyar la final de Catalunya de Primera Provincial. A pesar d’això, felicitar-vos per la magnífica temporada que heu fet i per l’ascens de categoria.

Referent a aquest últim missatge teu, doncs “vale”; tant tu com jo ja hem deixat clar els nostres posicionaments, potser que ara deixem que si hi ha alguna altra persona que vol donar el seu punt de vista ho faci. No et sembla?

Salutacions,