Creieu que els escacs tenen una bona reputació a la societat? Tenen bona reputació els escacs entre les persones alienes a ells?
Trobem al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans la definició reputació de la següent manera: opinió en què és tingut algú o quelcom. Segons la Viquipèdia, la reputació és l'opinió que té un grup sobre quelcom o algú, basada en judicis de valor. El prestigi és la influència a causa de la reputació guanyada als altres.
Dit d'una manera planera, reputació és el que pensen els altres d'una persona, un país, una ciutat, una activitat, etc. etc. més enllà del que poden pensar els interessats. Però és important subratllar i retenir l'últim paràgraf de la definició de la Viquipèdia on relaciona bona reputació i prestigi.
Però tornant i contestant a les primeres preguntes, crec que si, crec que els escacs tenen una bona reputació. Però també crec que encarà hi ha grans prejudicis, com per exemple els següents tòpics: “els escaquistes són tots uns friquis”, “és una activitat que tan sols és per a persones molt intel·ligents”, “és una activitat sedentària poc sana”, “els escacs són una activitat per a persones poc sociables", i algunes “perles” més.
Ens agradi o no, és una realitat que fora del reduït món escaquístic hi ha una gran ignorància sobre el que representa i són els escacs. Paradoxalment, a pesar dels tòpics en uns casos i la mala intenció en altres, els escacs gaudeixen, en general, d'una bona reputació.
Però aquesta ignorància no és bona si volem que la reputació dels escacs és consolidi a la societat i ens porti a una situació de prestigi.
Actualment hi ha molts arguments a favor de trencar la ignorància i els tòpics, però, s'estan venent adequadament? Repassem alguns d'aquests arguments a favor dels escacs:
- Millora la memòria i concentració de les persones tant adultes com en nens.
- Incrementa la capacitat lectora dels nens.
- Preveu el desenvolupament de malalties com l'Alzheimer, demència i altres afeccions mentals.
- Ajuda a tractar el “Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat” i la “Síndrome d'Asperger” en nens i adolescents.
- Ajuda a alliberar l'estrès i l'ansietat.
- Millora el desenvolupament del coeficient intel·lectual en els nens
- Millora la capacitat de càlcul i de processar informació.
- Millora el rendiment intel·lectual.
- Millora l'autoestima de les persones.
- Millora la creativitat.
- Potència la capacitat per resoldre problemes.
- També s'ha fet servir com a teràpia per ajudar a persones amb addiccions.
La pràctica dels escacs és realment una gimnàstica pel cervell, pel que val la pena practicar-lo regularment per tenir la ment fresca i activa durant tota la nostra vida.
Però, són els escacs una activitat sedentària? Doncs no podem dir que no, és obvi que és juga en una taula asseguts en cadires.
Però també això ho tindríem que matissar. Tots el jugadors de gran nivell fan quotidianament activitats físiques, cada cop són més els professionals dels escacs que contracten preparadors físics i dediquen una part important de la seva preparació en aquest sentit.
Una partida d'escacs entre jugadors federats, aficionats o professionals, dura habitualment entre 3 i 4 hores; durant aquest espai de temps, el jugador d'escacs està sota una gran pressió nerviosa, i més si és juga un torneig a ronda diària a, per exemple, 9 rondes. Això, per ser comprés per les persones alienes als escacs, seria com estar en exàmens finals durant nou dies seguits, cada examen amb una
durada de 3 o 4 hores. A partir d'aquestes dades, és fàcil deduir que sovint hagin jugadors que perdin pes durant els tornejos.
Els jugadors professionals tenen ja molt clar que els escacs no només és juguen amb la ment, sinó també amb l'entrenament del cos, per tant, l'increment de les activitats físiques en els escaquistes són totalment recomanables, això unit a una dieta equilibrada són aspectes importants i molt necessaris en un jugador d'alt nivell.
És fàcil d'entendre que en escacs la preparació mental ha d'anar acompanyada d'una bona preparació física. Ment i cos estan íntimament relacionats.
Però mentre als escacs professionals això està totalment assumit , en les altres esferes dels escacs aficionats: nens i joves, jugadors sèniors i especialment gent gran, aquest tema està molt poc tractat.
Per què, és possible que algunes persones facin esport pel seu compte, que està molt bé; però aquest esport és el més idoni per jugar a escacs? Per exemple, algú ens explica quines són les posicions més adequades quan estem jugant durant varies hores seguts a una cadira per a què no tinguem posterior dolors musculars?
Possiblement no, i molt menys ens expliquen quins són els exercicis físics per poder contrarestar aquests possibles efectes.
Crec que seria important que és treballes i és donés difusió d'una activitat física (òbviament per trams d'edat) especifica per a jugadors d'escacs.
Seria molt beneficiós estar bé de cervell i de cos, i a més jugaríem millor.
Salut i escacs,
2 comentaris:
Hola Roger:Un altre excelent article en que estic d'acord.Faré també el meu afegit en algunes cuestions:Per una banda ,encara que tu ho dius amb altres paraules els escacs ajuden als nens en les matematiques on milloren el seu rendiment,també es cert que els escacs ajuden a la gent introvertida a tancarse mes en si mateixes.Afegeixo que una partida d'escacs equival psiquicament a tres rounds d'un combat de boxe i també estic d'acord en que caldria demanar a algun nutricionista comentaris sobre la millor alimentació i per acabar si que es veritat que per millorar el rendiment en els escacs cal apart de jugar les partides un cert nivell de preparació i entrenament de varies hores lo cual comporta una certa especialització en el nostre comportament.Fins la setmana que vçe company!!
Hola Frederic,
Com pots comprendre ho he tocat tot molt per sobre per poder-ho fer en un sol article. Cada una de les qüestions que surten donarien per un article si ho volguéssim fer, són temes molt interessants.
M’ha cridat l'atenció una cosa que dius: “també es cert que els escacs ajuden a la gent introvertida a tancar-se més en si mateixes”, no tinc clar que això sigui així, és possible que moltes persones introvertides sé sentin atretes pels escacs, a on, sense tenir que significar-se gaire se senten gratificades, però això no vol dir que els escacs potencien que aquestes persones es tanquin més en si mateixes; segurament, és fonamental l’entorn, però l’entorn també seria fonamental si fessin qualsevol altra activitat. Però, per la nostra part tan sols podem fer suposicions, deixem aquest tema en mans de persones més qualificades.
Salutacions,
Publica un comentari a l'entrada