dissabte, 13 de febrer del 2016

Turisme i escacs


Sempre m'ha cridat l'atenció la paraula turisme, en principi, tothom sap el que volem dir quan ens referim a turisme, però, quan ens demanen que donem una definició de turisme la cosa es complica. Per exemple, el més immediat és contestar "turisme és viatjar per plaer". I en efecte ho és, però no és només viatjar per plaer: també és turisme les visites a familiars o amics, viatges de negocis, viatges religiosos, viatges culturals i molts altres motius. Així que això de viatjar per plaer se'ns queda curt.

Si ho pensem, ens adonarem que la dificultat per definir aquesta activitat és que la frontera entre el que és turístic i el que no ho és apareix molt difusa, i en ocasions és gairebé impossible distingir una cosa de l'altra.

Segons l'Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme consisteix en els viatges i estades que realitzen persones en llocs diferents al seu entorn habitual (una nit d'estada com unitat i com a màxim 365 dies, per oci, negocis o altres motius).


Segons aquest raonament, un visitant es classifica com a turista (o visitant que pernocta), si el seu viatge inclou com a mínim una pernoctació. També existeix el visitant del dia (o excursionista), es a dir, és excursionista aquella persona que visita una destinació però no pernocta en ella. En aquest sentit, si parlem de turisme és important no confondre entre turistes i excursionistes.

Després d'aquesta petita aproximació a la definició de turisme, també voldria referir-me al turisme com a una autèntica i potent activitat econòmica, en realitat una de les grans activitats econòmiques de Catalunya.

Barcelona s'ha convertit en un pol d'atracció turística global i el sector turístic ha esdevingut un element clau de l'economia, un 14% del PIB de la ciutat, segons l’Ajuntament.

Segons dades de Turisme de Barcelona, els turistes que van estar a Barcelona l’any 2015 van ser: 8.988.038 persones, a prop de 9 milions de turistes no és cap broma.



Pels turistes, sobretot si són de terres llunyanes, Barcelona no és tan sols la ciutat de Barcelona, són també altres indrets propers a Barcelona amb atractius especials. No és estrany que des de Barcelona es visiti Montserrat, Sitges, Port Aventura i un llarg etc. Pels turistes, sovint, fer sortides de 50 Km, 60 Km i fins i tot més kilòmetres de Barcelona no és problema si el que se'ls ofereix val la pena.

Us convido a veure aquest recent vídeo promocional de la ciutat de Barcelona, on podeu veure que també surten paisatges de fora de la ciutat.





Que s'utilitzi els escacs des del món del turisme no és estrany. A vegades tenen èxit i altres no tant, hi ha diferents exemples: creuers amb l'al·licient de poder jugar als escacs i gaudir de les aturades en ciutats amb atractius turístics, oberts internacionals on l'al·licient de la natura és un incentiu per anar en família,etc, etc. Com exemple d'èxit podem parlar del Festival de  l'Hotel Balí a Benidorm, que ha aconseguit que en temporada baixa, durant una mitjana de deu dies, una gran quantitat d'habitacions estiguin plenes.


Però, aquí a Catalunya i concretament a Barcelona, s'utilitza el turisme com a eina per potenciar els nostres escacs?

Tenim a l'estiu  un circuit de tornejos oberts internacionals que són l'enveja del nostre entorn.

Tenim Barcelona, que com hem vist és un pol d'atracció turística dels més importants a nivell mundial.

Com he dit anteriorment, pel turista, Montcada, Barberà, Badalona, Sitges, Sabadell, són Barcelona. Ells venen a Barcelona i aquestes poblacions formen part de Barcelona. En realitat les grans ciutats europees tenen barris que estan més juny del centre de la ciutat que aquestes poblacions de Barcelona. Amb la qual cosa, si aquests turistes volen visitar la ciutat de Barcelona i jugar algun obert internacional, per a ells no és un tema estrany jugar els tornejos de les ciutats mencionades, tan sols voldran que els posem fàcil el com arribar a la sala de joc.


Tenim clar el potencial que ens pot donar utilitzar el "boom" turístic que representa la ciutat de Barcelona? Perquè, els que poden venir pel "ganxo" de jugar als escacs i poder gaudir del turisme venen amb la família, i si el tema és fa prou bé, l'any següent és probable que tornin, i possiblement amb altres jugadors del seu club amb les seves famílies.

En el cas que no tornin, si s'han trobat ben tractats, això genera un "boca orella" en el seu entorn escaquístic que no té preu.

Modestament, crec que l'atractiu que representa la ciutat de Barcelona no és aprofitat suficientment pel món dels escacs a casa nostra. Per supusat que motes de les persones que venen a jugar els oberts del circuit, venen per poder jugar i visitar Barcelona; però venen sense haver-se fet un treball des dels estaments escaquístics en aquest sentit. Us imagineu la quantitat de persones que vindrien si es treballés aquest tema.

Però tot té la seva feina i com a primer pas la Federació Catalana d'Escacs i els organitzadors dels diferents oberts del circuit, es tindrien que posar en contacte amb els principals estaments turístics de la ciutat per intentar esbrinar (si és possible) un pla concret des de la vesant turística d'acolliment del col·lectiu que ve a jugar els nostres oberts però també volen fer turisme.

Òbviament aquest pla ha de ser molt concret, s'ha d'adaptar a les circumstàncies d'aquest col·lectiu (matí turisme, tardes escacs), informació, assessorament, guiatge, activitats i també aconseguir petits descomptes tant en llocs a visitar com en el tema del transport.

L'objectiu ha de ser que aquest col·lectiu senti que venir a jugar als escacs a Barcelona (Catalunya) no és tan sols gaudir d'una organització escaquística de primer ordre, sinó que també hi ha una organització de la seva visita que vetlla per una estància totalment satisfactòria.

Sóc un "somiatruites"? Potser si, però no em digueu que no val la pena intentar-ho.

Salut i escacs,

10 comentaris:

Fred ha dit...

Si,Roger ets un encantador somiatruites!!! Però per que no val la pena intentar-ho? Ara que ja han començat les reunions pel circuit potser val la pena intentar-ho i proposar-ho a l'Ajuntament i Generalitat una tasca conjunta de promocio del territori
Quant fà uns amys a Sitges amb motiu de la Festa Catalana em van donar una medalla com a "directiu ancestral"(ho dic aixi perque no vaig saber esbrinar en raò de que se m'habia atorgat dita medalla) una de les activitats matinals va ser una visita guiada per la ciutat de Sitges i realment per l'entorn familiar va ser molt distret i tal vegada podria ser un bon pas promocionar les ciutats del Circuit o millor encara els atractius de Barcelona en particular i de Catalunya en general.No estaria de mes afegir Andorra,Mallorca i Benidorm amb el generic:Turisme i escacs! Fins la setmana que ve company!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Millor ser un “encantador somiatruites” que un “encantador de serps”, no creus? Tan sols he volgut incidir en aquest tema, que crec que podia ser un tema important.

Et posaré un exemple, ahir van parlar al telenotícies migdia, de la mitja marató que va haver a Barcelona, de la quantitat d'atletes estrangers que van córrer i de la gran quantitat de places hoteleres que van ocupar.

Això dona una gran difusió a aquest esport, quan les places que ocupen són de mitjana de dos dies.

En els escacs ens queixem de la poca difusió que tenim en els mitjans, però tampoc es treballa adequadament. Els oberts del circuit tenen una gran participació de persones de fora, i la seva mitjana d'ocupació hotelera és de deu dies, això ho tindríem que saber vendre als hotelers i a les institucions turístiques.

Per què no és fa?

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Rotger,

Jo tinc alguna experiència en turisme d'escacs. Més com a turista que com a amfitrió. Et diré que per que un torneig d'escacs resulti turísticament interessant calen quatre coses: Un bon torneig, un lloc ben comunicat per arrivar-hi i desplaçar-se, un bon hotel amb bon menjar, pròxim a la sala de joc i a un preu raonable; i algunes activitats complementaries a fer en el temps que no t'ocupen els escacs (llocs que visitar, compres, excursions, conferències, etc ...).
Hi ha tota una penya de gent amb la que coincideixo sovint als torneigs clàsics d'aquesta mena (Benidorm, Benasque, etc ...), a molts d'ells els agradaria jugar des de Barcelona algun dels torneigs de la ciutat o de les viles de rodalies. Inclús, alguns d'ells, una vegada, un Nadal, em vàren demanar que els trovés allotjament per a jugar l'Open del Guinardó: em vaig sentir molt frustrat en constatar que els preus hotelers a Barcelona estaven molt fora del pressupost normal d'aquests torneigs.
Per això et dic que Barcelona no és un bon lloc per al turisme d'escacs, dons és massa turística i això la fa massa cara pel que fa a l'estada. Li falla aquesta de les quatre condicions.

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja

Fred ha dit...

Hola Roger de nou.Quan he dit lo de"encantador sumiatruites" no em referia a la teva idea que em sembla molt interesant sino en que el tema està molt a les beceroles i caldria posar fil a l'agulla engrescant a molta gent.El comentari que fà en Jaume Viñals em diu que de moment hi ha personal interesat.Evidentment Barcelona des de el punt de vista hoteler es massa car però la imaginació popular em diu que potser ara que l'Ajuntament està posant fil a l'agulla en el tema de les habitacions de lloguer potser sigui el moment de conectar amb aquest sector i aconseguir-los pels escacs.Per tant té raò en Jaume amb els hotels pero no podem descartar hostals i habitacions per fer que aquesta idea es faci realitat.Sempre recordo una anecdota de la nostra selecció d'escacs que com de costum no havien massa calers per a ells i el Antonio Medina va arribar a menjar molt malament,en canvi en Jaume Lladò més espavilat en aquest aspecte s'ho va montar millor anant cada dia al mercat i es fotia uns entrepans de pa amb tomaquet i pernil i encara li van sobrar cales.Naturalment amb les activitats complementaries l'exemple de Sants es fantastic i segurament n'hi han de semblants o millors que desconec.També en les activitats complementaries els clubs de la ciutat podriem ajudar.Per exemple el Congrés ens oferim com a centre de reuniò i sala d'analisi durant els matins.Fins el proper comentari company!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

Que tal, com estàs? Feia temps que no sabia de tu.

Entenc el que dius en el teu missatge i és veritat que Barcelona és una ciutat cara per fer turisme, però també ho són Londres i París i això no impedeix que tinguin milions de turistes cada any.

Tu parles d’un col·lectiu molt concret que busca jugar a escacs i passar-s’ho bé, sense passar-se d’un preu raonable.

Jo, a l'article, parlo del potencial d'atracció turística que té la ciutat de Barcelona i el valor afegit que això pot representar pel nostre circuit d'oberts si es treballa aquest tema. En cap cas qüestiono el bon treball que fan els organitzadors i la FCE.

Ara bé, discrepo de tu quan dius: “Barcelona no és un bon lloc per al turisme d'escacs, dons és massa turística i això la fa massa cara pel que fa a l'estada”. Barcelona és una ciutat cara, doncs en general si, sobretot al centre de la ciutat, i això també o paguem els residents. Però hi ha moltes maneres de fer turisme, des del turista d'hotel de cinc estrelles fins el turista de motxilla, hi ha molts diferents nivells on escollir per a turistes de tot tipus de poder adquisitiu.

En això la col·laboració amb les administracions turístiques de la ciutat de Barcelona també podria ser molt beneficiós, en el sentit de l'elaboració d'un mapa d'allotjaments amb el seus preus i serveis. Per exemple: per a dues famílies pot interessar llogar un apartament turístic a prop d’un mercat, o per jugadors joves els pot interessar un alberg.

Tot col·lectiu té els seu mercat i sincerament crec que el mercat del col·lectiu al qual has fet referència és més d'oberts de ciutats petites o d'oberts de pobles on el seu principal atractiu turístic és la natura. Òbviament en aquests llocs els hotels sempre estan a prop de la sala de joc.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

A la teva manera vens a dir el que jo penso, això de què pensem similar comença a ser preocupant! Tota la vida portant-nos la contraria i ara, després de tants anys, comencem a pesar més o menys igual. Deu de ser cosa de la pre demència senil.

Una abraçada company,

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Rotger,

és cert el que dius que hi pot haver molts segments al mercat de turistes d'escacs. En una primera anàlisi en detecto tres.
El que tu dius de motxilla i alberg, normalment gent jove amb pocs diners, molt respectable i fins i tot objecte de simpaties, però econòmicament poc interessant.
Per l'altra banda sí que hi ha un turisme de luxe però l'oferta en aquest segment no és buida, per exemple, cap al juny es fa a una illa grega i en hotels de súper luxe uns "campionats d'europa d'aficionats" dividits en trams de 200 punts d'ELO (1300-1500, 1500-1700, etc ...) la cosa és que els organitzadors se'n cuiden fins i tot dels vols en avions des de Alemanya, això sí que és econòmicament atractiu, però ja veus que des de fa molt temps està molt i molt treballat.
El segment que queda és l'intermedi, el que jo deia, i el que tu defineixes com "un col·lectiu molt concret que busca jugar a escacs i passar-s’ho bé, sense passar-se d’un preu raonable", discrepo d'aquest "molt concret", més aviat penso que és, comparativament amb els altres dos segments, una gran "majoria silenciosa" i que encara seria més gran si hagués més bona oferta. Es un segment al que Barcelona ara mateix no dona resposta prou satisfactòria i que podria ser econòmicament prou interessant.
Pel que fa a la carestia hostelera de Barcelona, és tant evident, que el gegantí Open de Sants té un dels seus pilars en la disponibilitat d'un col·legi major per allotjar jugadors aprofitant el període de vacances escolars, si això no fos així aquest gran torneig trontollaria.

Jaume Viñals Rioja

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

Bé, tu defenses que Barcelona no és atractiva pels jugadors que venen d’altres indrets i jo defenso que Barcelona té un gran potencial encara per treballar.

En realitat el que dic a l’article i crec que és l’important, és que amb una col•laboració d’organitzadors d’oberts i la FCE, per una banda, i les administracions turístiques per una altra, és podria fer un treball molt beneficiós en aquest tema.

En la contestació que he fet abans deia:

“Jo, a l'article, parlo del potencial d'atracció turística que té la ciutat de Barcelona i el valor afegit que això pot representar pel nostre circuit d'oberts si es treballa aquest tema. En cap cas qüestiono el bon treball que fan els organitzadors i la FCE.”

“En això la col•laboració amb les administracions turístiques de la ciutat de Barcelona també podria ser molt beneficiós, en el sentit de l'elaboració d'un mapa d'allotjaments amb el seus preus i serveis. Per exemple: per a dues famílies pot interessar llogar un apartament turístic a prop d’un mercat, o per jugadors joves els pot interessar un alberg.”

Tu planteges portar el debat a un altre àmbit i defenses que la ciutat de Barcelona no és atractiva pels jugadors d’escacs d’altres indrets. Bé, tot punt de vista és respectable, però també crec que els teus plantejaments són subjectius, es a dir, no demostrables.

Jo plantejo una hipòtesi, que pot ser compartida o no, però és una proposta raonada; els teus raonaments són totalment subjectius, es a dir, un punt de vista que no es pot demostrar.

Com pots veure, estem parlant de coses diferents i no té sentit que continuem debatin. Crec que és millor que les persones que han llegit aquests missatges arribin a les seves pròpies conclusions.

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Certament el que jo exposo són coses basades en la meva experiència i coneixements, i des d'aquest prisma poden ser adjetivades de subjetives. Ja m'està bé, les coses que jo dic tenen el meu aval, cadascú que el valori com vulgui. No és el meu estil posicionar-me com Jutge que es pronuncia de manera infalible ...

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja

Roger Salvo ha dit...

D'acord Jaume, fins la propera.

Salutacions cordials!