Estem acostumats a que els escacs serveixin d'excusa i es facin servir en llibres, propaganda i pel·lícules d'una manera intranscendent. Els casos més exagerats són els llibres que a la portada surten referències clares als escacs i després al contingut del llibre no surti ni la mínima referència al nostre joc. En aquest cas us parlo d'una pel·lícula, amb una molt petita referència als escacs, però certament interessant.
Phenomenon és una pel·lícula dramàtica i fantàstica dirigida el 1996 per John Turtelbaub, amb John Travolta, Kyra Sedgwick, Forest Whitaker i Robert Duvall.
Bons actors; per cert, la protagonista femenina va ser la Kyra Sedgwck, que posteriorment és va fer cèlebre entre nosaltres per la popular sèrie televisiva "The Closer".
L'argument de la pel·lícula ens parla del següent: George Malley (John Travolta) és un mecànic d'un poble dels Estats Units. Un poble normal, d'habitants normals. Però al vespre del seu trenta-setè aniversari, aquest home d'existència tranquil·la té un apetit insaciable de coneixements i descobreix poders i facultats intel·lectuals insospitats. Es llança a enginyoses experiències científiques, cosa que provoca desconfiança i incomprensió al seu voltant. Lace (Kyra Sedgwick), una jove que s'ha instal·lat recentment al poble amb els seus dos fills, sembla acceptar aquesta metamorfosi.
La trama comença quan Georges compleix 37 anys, al bar del poble tothom li complimenta i el metge (Robert Duvall) li regala un joc d'escacs, el metge és molt superior a ell als escacs i sempre el guanya. Després de prendre unes quantes cerveses, George surt al carrer i veu un estrany resplendor al cel que va apropant-se. Fixa la vista i rep un impacte enlluernador que li fa desmaiar-se. Quan es recupera, torna al bar i explica l'experiència als seus incrèduls amics. El metge està jugant als escacs i George, de peu, pren el torn del seu rival gairebé sense fixar-se en el tauler. En poques jugades acaba donant-li mat a les blanques.
Us passo el tràiler de la pel·lícula:
Com la posició costa de retenir directament al vídeo, és aquesta:
Segons Antonio Gude (Revista Jaque 514) el remat d'aquesta posició es va donar a una partida d'en Joseph Henry Blackburne, la partida la va jugar contra un aficionat (probablement en una sessió de simultànies) l'any 1872.
Va arribar a la posició del diagrama jugant amb les peces negres.
El remat de la partida va ser: 1...Dg2!+ 2.Txg2 Ch3++
Però és d'agrair que el guionista l'hagi inclòs a la pel·lícula, és un mat força elegant, la llàstima és que la seva seqüència sigui tant fugaç com la misteriosa llum que dona contingut al misteri de la pel·lícula.
Salut i escacs,
2 comentaris:
Hola de nou Roger! Es molt d'agrair aquest petit fragment en la pel-licula que menciones.Estem tips de veure personatges excentrics (com a minim)que juguen a escacs i que semblen sortits del manicomi,veure la manca de respecte en veure el tauler malt col-locat tantes vegades que vaig arribar a preguntar a un amic cineasta i fotograf si era un "problema" de composició d'imatge etc...Per tant només per aquest petit detall cal recomenar aquest film.Sosprenent la teva recerca i del Antonio Gude dos veritables enamorats dels escacs.Fins la setmana que vé company!!Fred
Bon dia Frederic,
Doncs, estic d’acord amb tu que és indignant la poca traça d’alguns en el tracte als escacs. L’altra dia, tafanejant a You Tube, vaig trobar un vídeo animat molt ben fet, la veritat que el vídeo estava molt bé i és notava que l’havien fet amb cura. Però havia un detall que ho desgraciava tot, el tauler no estava ben posat, un “petit” detall que ho esguerrava tot.
Potser, des del món dels escacs es tindria que fer una campanya destinada a les escoles de disseny o centres formatius similars. No sé noi, però alguna cosa és tindria que fer perquè això cada vegada va a més.
Salutacions, amic,
Publica un comentari a l'entrada