dissabte, 6 de febrer de 2016

Les meves revistes de teoria


Normalment les revistes d'escacs són genèriques, és a dir, que toquen en articles variats diferents temes relacionats amb els escacs; però també s'ha donat el cas que s'han editat publicacions en format revista dedicats exclusivament a la teoria de les obertures d'escacs.

És sobre aquests tipus de revistes de les que vull parlar avui, en concret de les que he anat adquirint en la llarga etapa que he gaudit d'aquest joc.

Avui dia hi ha una molt gran informació sobre la teoria d'obertures, llibres, CD's, vídeos, base de partides, retransmissió en directe de grans esdeveniments escaquístics amb comentaris de Grans Mestres qualificats, etc. etc. i la rapidesa amb que arriba qualsevol novetat en aquest camp és extraordinària.

Però en altres temps tot era molt diferent i les revistes de teoria van  jugar un molt bon paper.

Us passo un exemplar de cada una de les col·leccions de revistes que vaig adquirir en diferents èpoques, algunes eren de molta qualitat i el seu contingut molt profitós.

A finals de la dècada dels anys 70, vaig adquirir diferents exemplars d'aquestes dues revistes:

Revista de l'Editorial Sopena Argentina, posteriorment es va fer amb els seus drets la revista Jaque i la va comercialitzar.

Revista anglesa molt interessant en aquells temps

Aquestes altres són de la dècada dels anys 80:

A la dècada dels anys 90 vaig adquirir aquestes revistes:Al voltant dels dos segles, la revista Jaque, també va editar uns exemplars exclusivament dedicats a la teoria d'obertures.


L'any 2005 va aparèixer la revista Todo Teoría de la qual tinc molt bon record.


Teoria de diferents èpoques que podem pensar han estat superades per anàlisis més actuals i en alguns casos fins i tot algunes línies han estat refutades. En la majoria dels casos això pot ser així, sobretot en obertures i línies molt trillades, però no en tots els casos; algunes línies han passat a no estar de moda però en cap cas són dolentes, tan sols fa falta que algun gran jugador les torni a posar de moda, i també hi ha casos d'obertures secundàries amb molt verí, que com factor sorpresa encara poden donar un molt bon resultat.

En fi, crec que no està malament tornar a mirar algunes línies d'altres temps, però sempre que siguem capaços d'avaluar que encara es poden jugar.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: Un altre bon treball d'investigació.Sempre es bò recordar les eines que teniem per gaudir i disfrutar del nostre joc.Malgrat ser un venedor especialista en escacs durant molts anys de la meva vida alguna de les que has comentat no la conexia.Sempre recordaré amb afecte una linea de la India de Dama(....Aa6 per intentar lluitar per aconseguir la iniciativa.Fins la setmana que vé company!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Moltes gràcies per les teves paraules. Felicitacions per la vostra victòria sobre el Sitges, un pas molt important per assolir els vostres objectius.

Salutacions,