dissabte, 16 de gener del 2016

El millor campionat de Catalunya


En una setmana comença el Campionat de Catalunya per equips en totes les seves categories, des de la Divisió d’Honor fins l’última categoria.

Sens dubte, la millor competició d'escacs que es juga a Catalunya. Tenint en compte que hi ha persones que llegeixen aquest bloc d’altres latituds i/o persones sense gaire informació sobre aquesta competició, comentar que és un campionat que mou milers de participants en els seus 7 nivells de competició. A nivell de categories superiors, que són les que tenen com a àmbit d’actuació tota la geografia catalana, ens trobem, Divisió d’Honor, Primera Divisió (dos grups) i Segona Divisió (quatre grups); després venen quatre categories amb un àmbit d’actuació de les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona,  aquestes categories són: Preferent , Primera Territorial, Segona Territorial i Tercera Territorial (en total totes aquestes categories territorials sumen cinquanta grups).

Comentar també que a Divisió d’Honor, Primera Divisió, Segona Divisió i Preferent, es juga a deu taulers, a Primera Territorial es juga a vuit taulers, a Segona Territorial es juga a sis taulers i a Tercera Territorial es juga a quatre taulers.

Suposo que alguns pensareu que he explicat un tema prou conegut, bé, conegut per nosaltres, però si us dic que després de Catalunya i Espanya, aquest bloc on més entrades té normalment és a Rússia, i que també hi ha entrades d’altres indrets d’Europa i Amèrica, doncs crec que no està de més intentar ser didàctic sobre els nostre millor campionat.




Després d'aquesta introducció, entro en matèria i vull parlar del meu club, el Club d'Escacs Sant Martí. Aquest any presentem sis equips, un a Primera Divisió, un a Preferent, dos a Primera Territorial i dos a Segona Territorial; això representa que cada diumenge el nostre club té l'obligació de mobilitzar quaranta-vuit jugadors, i això durant nou rondes, que són les rondes de totes les categories a excepció de la Divisió d'Honor que té onze rondes.


A continuació us poso els grups i els respectius equips amb els quals tindrà que competir el Club d'Escacs Sant Martí.

El primer equip del Sant Martí està enquadrat al Grup II de la Primera Divisió amb els següents equips:



Ara, abans de començar el campionat, fer una predicció del que pot passar tan sols es pot fer a partir de les llistes de jugadors presentades pels clubs, i és el que penso fer; però sóc prou conscient que després la realitat de la competició pot ser molt diferent, ja que, hi ha equips que tenen baixes i la seva capacitat competitiva no és la mateixa del que reflecteixen les llistes de jugadors.

Crec que aquest grup serà força competit, amb més d'una sorpresa per part dels equips denominats a priori com a "petits". Si he de donar la meva opinió crec que el favorit és el Terrassa, l'Olot, si és capaç de presentar tots els seus efectius també és un rival temible, i el Sitges també, sobretot a dalt té molt bons jugadors, però potser li falta el que avui s'anomena "fons d'armari" i no podrà tenir gaires
baixes si vol lluitar per l'ascens. En fi, un grup en el qual ningú regalarà res i que penso que haurà una gran lluita tant per la part alta com a la lluita per a no baixar.

El Sant Martí B està enquadrat al Grup III de Preferent, amb els següents equips:



Aquest grup compta amb equips forts per a la categoria, com per exemple l'Aragonès i l'Hospitalet-Bellvitge, també el Sant Boi B si juguen tots els titulars té un bon equip i el mateix puc dirs de l'Espiga de les Corts. Però tinc molta confiança en el nostre equip B, si no hi ha baixes al primer equip (esperem que no!!) l'equip que poden presentar és força competitiu, el millor dels últims anys.

El Sant Martí C està enquadrat al Grup IV de Primera Territorial, amb els següents equips:



Després de veure les llistes d'aquests grup, crec sincerament que l'equip C del Sant Martí lluitarà clarament per l'ascens i li dono moltes possibilitats d'aconseguir-ho, òbviament, si no hi ha gaires baixes en els equips  A i B.

El Sant Martí D està enquadrat al Grup V de Primera Territorial, amb els següents equips:



Aquest grup és més fort que el grup de l'equip C, amb alguns equips molt forts per a la categoria, especialment el Vilafranca B i el Gran Penya B. Els nostres hauran d'esforçar-se per mantenir la categoria, però de ben segur que ho aconseguiran.

El Sant Martí E està enquadrat al Grup I de la Segona Territorial, amb els següents equips:



Grup complicat amb forts equips per a la categoria, crec que el Sant Adrià B (amb l'amic Abascal) i l'Amistat de Premià, lluitaran per a la primera plaça. El nostre equip E tindrà que lluitar per la part baixa, però crec que mantindrà la categoria sense gaires esforços.

El Sant Martí F està enquadrat al Grup VIII de la Segona Territorial, amb els següents equips:



En aquest grup tots els equips tenen la possibilitat de presentar alineacions amb jugadors amb un Elo molt superior al del nostres jugadors. El màxim favorit d'aquest grup, des del meu punt de vista, és el Badalona B.

En fi, després la competició s'encarrega de desqualificar qualsevol predicció i aquesta és la grandesa del per equips.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: Comparteixo plenament la teva opinió sobre el Campionat de Catalunya per equips-Penso que si algun dia es suprimis el numero de llicencies baixaria espectacularment a la meitat.Molts jugadors han deixat de preocuparse per competir pero es admirable la seva fidelitat a aquest Campionat i es magnific les salutacions que es fan entre diversos jugadors despres d'un o varis anys sense trovar-se.La segona part no la puc comentar ja que desconec la força de molts jugadors del Sant Marti encara que la proliferació de tornejos interns i oberts augura un excelent present i futur,i no hi ha dubte de que colectivament faran un excelent campionat.El seu fons d'armari aixi ho fa pensar!!.Aprofito per tornar a recomanar el teu article anterior ja que vaig pasar de puntetes sense escoltar els videos.Ja he començat a escoltarne algun i la veritat ja m'estan entrant ganes de suscriurem a Peón de Rey.Fins la setmana entrant company!!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia company,

Certament el Campionat de Catalunya per equips té un caliu difícilment comparable amb qualsevol altra competició.

Ja tenim en portes una altra edició; us desitjo molta sort al Congrés, menys, òbviament, quant jugueu contra nosaltres.

Salutacions,