diumenge, 10 de gener del 2016

Una petita visió del 2015


En quan al títol, em refereixo a visió (veure), en aquesta ocasió vull referir-me als vídeos amb temàtica d'escacs, en concret als vídeos d'escacs que és fan a Catalunya.

Com sabem, el vídeo és una tecnologia utilitzada per capturar, gravar, processar, transmetre i reproduir una seqüència d'imatges representatives d'una escena que es troba en moviment. En l'actualitat, amb la proliferació de mitjans digitals, l'ús de vídeos ha arribat a un caràcter massiu.

L'aparició de Youtube va marcar un abans i un després pel que fa a la popularitat dels vídeos i a l'accés a ells. Des del seu llançament, l'any 2005, ha ofert als seus usuaris la possibilitat de compartir continguts originals de diversos gèneres, i els escacs no podien ser una excepció.Però, són els vídeos utilitzats adequadament al món dels escacs? Jo diria que encara no, i voldria explicar-me en aquest sentit. Si bé en temes com vídeos d'obertures i ensenyament dels escacs en general podem trobar a Youtube molt material, en canvi en temes de promoció i/o venda de producte estem encara en precari en general i en els escacs catalans en especial.

Com a exemple d'un bon vídeo per a venda de producte ús passo aquest recent vídeo que ha tret "Ajedrez 21" (EDAMI).He de dir que quan he vist aquest vídeo, jo ja tenia la revista i l'havia fullejat, però ha estat molt revelador de temes molt interessants que encara no m'havia adonat.

Però anem als vídeos que he seleccionat de l'any 2015 a Catalunya:

Vull començar pel vídeo de "l'Obert Internacional de Sants, Hostafranc i la Bordeta". Els vídeos que fan en aquest torneig, des del meu punt de vista, són uns vídeos també promocionals, ja que s'utilitzen en la promoció del torneig de l'any següent.
El vídeo següent és de "l'Obert d'Andorra", històricament un dels millors opens del Circuit Català (aquest any malauradament no). Aquest és un molt bon vídeo, però prima més la informació per sobre d'un perfil promocional.
Aquest vídeo del "Campionat de Catalunya per edats 2015", és una autèntica pena, perquè si no fos per un detall seria un vídeo molt ben fet; malauradament, els contrallums desvirtuen el treball.
Us poso un exemple de vídeo ben fet, és un vídeo informatiu d'un minut i mig i en canvi queda força bé.Aquest vídeo del les "III Jornades d'Escacs Infantil Ciutat de Sabadell" és un molt bon treball de vídeo informatiu i divulgatiu.
Per finalitzar us poso dos vídeos de la Federació Catalana d'Escacs, crec que des de la federació no es treballa suficientment aquest tema; fan pocs vídeos, i els que fan són clarament informatius i no tenen gaire en compte el concepte de venda de producte.Crec sincerament que tenim que canviar els conceptes actuals sobre vídeos d'escacs a Catalunya. Es fan pocs vídeos i els vídeos que es fan són clarament informatius i/o divulgatius; en canvi, el concepte promocional (venda de producte) es toca molt poc, i la realitat és que els escacs a Catalunya és un producte amb un potencial fantàstic.

Els vídeos promocionals han de ser curts, d'entre tres i quatre minuts, preferiblement no més de cinc minuts; que entrin pels sentits (vista i oïda) i que, a ser possible, perdurin en el temps. Un exemple són els vídeos de "l'Obert Internacional de Sants, Hostafrancs i la Bordeta", és igual que una persona de qualsevol lloc del món entri al vídeo del 2015 o al vídeo del 2013 (o qualsevol altre any), l'efecte promocional serà el mateix.

Estaria molt bé que entre tots treballéssim aquest concepte de vídeo promocional, i especialment, per la seva responsabilitat i lideratge, la Federació Catalana d'Escacs.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Efectivament! Ara estàs més anarquic (en quant al dia de publicació del teu blog) i això es una manera com un altre de estar pendent cada dia del que publiques que normalment es de bona qualitat.lo cual millora i molt la"venda" dels teus articles.El tema que tractes es molt interesant i t'animo a que ampliis l'article comentant les webs o blogs com per exemple Diario de un entrenador,Chess.com i tants d 'altres tan recomenables pels nostres jugadors/es.Quan em desperti a les cinc de la matinada miraré que no hagis fet un altre article amb"nocturnidad i alevosia" Endavant company!!!!!!!!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Dic bon dia perquè si és de dia no es aplicable lo de “nocturnitat i traïdoria”. La qüestió d’anàrquic, doncs aquesta no em sembla malament, no està de més ser anàrquic de tant en tant, i més en aquests temps que ens ha tocat viure.

Comentar webs i blocs, doncs potser estaria bé, però es té que tenir molta cura per a no ferir sensibilitats.

En fi, ja que començo a ser imprevisible, millor que entris al meu bloc més sovint, ja saps que no puc passar sense la teva contracrònica.

Fins aviat, campió.