dissabte, 12 d’octubre del 2024

Juga

 


María José Yarur (Santiago de Xile, 1985), més coneguda com a Juga di Prima, és una cantant innovadora. Juga és una cantant xilena que barreja la seva gran passió, la música, juntament amb una altra de les seves grans devocions, els escacs. Després de diversos anys treballant amb totes dues de manera simultània les seves cançons i els campionats d'escacs, ha difós gran quantitat de vídeos amb temàtica dels escacs. 

Encara desconeguda per a molts, la carta de presentació de Juga és clara. Cantant, compositora, guionista... i artista conceptual d'escacs. Així es presenta al gran públic aquesta xilena nascuda l'any 1985, la primera dona a graduar-se en Composició de Música Contemporània el 2007 a la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile.

Va estudiar cant popular des d'edats molt primerenques i la seva investigació en rock clàssic, música ètnica, òpera italiana i alemanya, així com la “chanson” francesa, li ha proporcionat a aquesta artista, que va començar la seva carrera com a solista l'any 2008, un enfocament teatral per abordar la composició, plasmada en tres àlbums amb les seves cançons originals en castellà.

L'artista conceptual d'escacs, tal com es defineix. Mai ningú no s'havia endinsat tan profundament als racons de les 64 caselles per donar-los sortida en forma de cançó acompanyada d'uns pocs instruments. Després de tantes cançons amb temàtica dels escacs, encara s'emociona quan reconeix que "els escacs són la seva musa".

Foto: Diario As

El gir radical a la seva carrera es va produir l'any 2018 quan, estant radicada a Budapest (Hongria), decideix conjugar els escacs amb la seva passió per la música.

Foto: Facebook

El seu primer senzill "Oh Capablanca", considerada per entesos com la millor cançó sobre escacs de la història, tributa al llegendari campió mundial cubà José Raúl Capablanca.



Tota la música composta per Juga di Prima en endavant fa referència a aquesta temàtica. D'aquest treball se'n desprenen singles extremadament potents, tant en lírica com en estètica, com els senzills "Tactical" o "Immortal Game".



Juga di Prima escriu els guions dels seus vídeos musicals, que van de la mà amb el contingut de les seves lletres, creant diversos universos de gran simbolisme, tant per a experts dels escacs com per al públic general.

Us passo altres dels seus vídeos.





He volgut canviar les temàtiques dels articles recents, dedicats a tornejos propers, apropant-me a una temàtica com és els escacs i la música; i en aquest sentit, el meu parer és que Juga di Prima és el màxim exponent.

Salut i escacs,