dimecres, 19 d’octubre del 2022

Julio Granda


Avui vull parlar d'un escaquista diferent. Un Gran Mestre d'un molt alt nivell, el qual ha arribat a aquest nivell per la seva altíssima capacitat d'entendre els escacs, tenint pocs coneixements teòrics, sobre tot de la teoria de les obertures. 

Estic parlant del Gran Mestre Julio Granda. Per ratificar el que he posat al paràgraf anterior us poso un fragment que surt al pròleg d'un llibre sobre Granda que ha sortit no fa gaire:

"Julio és un cas singular a la història dels escacs mundials. Deu moltíssim del que ha aconseguit en aquest esport al seu enorme talent i poc o gens a la seva escassa devoció cap a ell. A diferència de la resta de jugadors d'elit, Julio mai no ha estat un devot dels escacs, ni s'ha rendit davant seu amb apassionament. Sembla mantenir certa distància cap al joc. El seu lliurament total a ell semblaria passar només durant la partida, en la qual la seva concentració és total i el seu desig de triomf és desbordant".

Julio Granda de jove. Foto:Flickr

Com he comentat abans, Julio Granda no estudia teoria d'obertures. A afirmat que només ha llegit un llibre d'escacs, el tercer tom del Tractat General d'Escacs de Roberto Grau. No obstant això, admet llegir revistes i repassar l'Informator, cosa que unida a la seva excel·lent memòria i capacitat d'assimilació, li ha permès guanyar tornejos i títols importants.

Julio Granda va neixer el 25 de febrer de 1967 a Camaná, Arequipa,  al sur del Perú. Com suposo que la majoria de vosaltres, com em passava a mi, no sabeu a on queda això, us passo uns mapes:

Departament d'Arequipa. Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

L'any 1980 va guanyar el Mundial Infantil a Mazatlán, Mèxic. L'any 1984 va guanyar el Campionat Panamericà Juvenil i li van atorgar el títol de Mestre Internacional i l'any 1986 obté la definitiva norma que l'acreditava com a Gran Mestre Internacional, en empatar el primer lloc al tradicional magistral Capablanca in Memoriam. Des de l'any 1986 i durant 30 anys va figurar a la classificació de la Federació Internacional d'Escacs com el número u del seu país.

Foto: Wikipedia

L'any 2018, Julio Granda va ingressar a l'equip d'Arkady Dvorkovich abans de les eleccions presidencials de la FIDE. Granda es va convertir en vicepresident de la FIDE després que Dvorkovich guanyés les eleccions.

Foto: FIDE

La trajectòria d’aquest gran jugador és molt amplia, si voleu saber més sobre ell i els tornejos que ha guanyat podeu entrar en aquest enllaç, on també trobareu moltes partides.

Us passo uns vídeos de partides de Granda:

Vídeo on Leontxo García ens explica una partida de Granda contra Seirawan.



Una partida molt més recent, contra un dels millors jugadors actuals.





Partida a ritme ràpid contra Edouard Romain.




Fa poc he llegit el següent sobre Granda:

"Si Granda hagués nascut a l'època de Lasker o Capablanca en la qual encara es podia confiar un 80% en el talent i un 20% en la preparació, mentre que la teoria escaquista era considerablement menor a l'actual, hauria estat molt probablement campió mundial".

Òbviament aquesta és una opinió totalment especulativa i no demostrable; però és totalment raonable pensar que un jugador amb les seves capacitats, en aquells temps ho hagués tingut molt més fàcil per despuntar entre els millors dels millors.

Salut i escacs,