dijous, 25 de febrer del 2021

Desapareguts


El títol d'aquest article podria semblar el d'alguna sèrie televisiva o d'alguna pel·lícula. Doncs no, aquest títol vol fer referencia als escacs catalans.

En l'article anterior vaig comentar, entre altres temes, que el club Associació Barcinona va quedar campió de Catalunya per equips l’any 1980; consultant les fons per a aquell article em vaig adonar de certes qüestions.

Aquestes indagacions em van fer veure que una gran part dels clubs dominadors dels escacs a Catalunya en les seves diferents èpoques històriques ja no existeixen.

Però anem als fets. Con ja hem comentat en alguns articles anteriors, la Federació Catalana d'Escacs es va crear l'any 1925 constituïda per tretze clubs.

El seu primer president va ser el Dr. Esteve Puig i Puig.

Foto: Ajedrez365

El primer Campionat de Catalunya per equips es va jugar l'any 1927 i el campió va ser la Penya Gracienca.

Cal aclarir que en aquells primers anys aquest campionat no es jugava anualment. Els següents campionats abans de la Guerra Civil es van jugar els anys 1930 (Ruy López), 1932 (Barcelona) i 1934 (Ruy López-Tivoli). Després de la guerra aquest campionat no es va reprendre fins l'any 1945 (Barcelona).

C.E.Barcelona, Campió d'Espanya a la decada de 1960. Foto: Boletín de Ajedrez

C.E.Vulcà 1978. Foto: Butlletí d'Escacs

Entrant en matèria en aquest article, avui vull parlar dels clubs que han estat campions de Catalunya per equips i ja no existeixen; es a dir, clubs importants de la nostra història escaquística però ja desapareguts. 

Us passo aquest gràfic amb l'historial dels clubs campions del Campionat de Catalunya per equips, en el qual podem veure en que situació estem respecte al tema que he volgut tocar:


Això representa que actualment de la historia dels Campions de Catalunya per equips, fins l'any 2019 (no he volgut posar en aquestes estadístiques el “bunyol” dels campions del 2020, per altra part, la situació de l'any 2020 no canvia res de les estadístiques globals del que estem parlant), trobem un total de 76 campionats. En el gràfic podem veure clarament que  segueixen en actiu set clubs (Barcelona, Terrassa, Olot, Foment Martinenc, SCC Sabadell, Escola d'Escacs de Barcelona i Mollet).

SCC Sabadell 2018. Foto: FCE

Sobre les fusions (per altra banda un tema no exclusiu dels clubs campions) veiem que en aquest cas tots els clubs que s'han fusionat han acabat desapareixen, amb la excepció del C.E.Barcelona, això si, tots els equips que s'han fusionat amb aquest club han desaparegut. Si això fos una novel·la policíaca, podríem definir a aquest club com una autentica “vídua negra”.

Estem molt a prop de que la Federació Catalana d’Escacs compleixi els cent anys, i durant tots aquests anys han passat moltes coses i situacions diverses. No obstant això, des del meu punt de vista si durant aquest termini han desaparegut tants campions, el percentatge de clubs no campions, de totes les categories, deu ser molt gran.

Pugen les fitxes federatives, però baixen els clubs. És això positiu? Ho dubto.

Salut i escacs,