dijous, 21 de maig del 2020

Desconfinament (3)


Una setmana més i a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana seguim en fase 0. Ahir, dimecres, el parlament espanyol ha prorrogat l'estat d'alarma, però sembla (això diuen) que les dades són positives i anem pel bon camí.

És molt probable que la propera setmana puguem gaudir de la fase 1. Però estem en condicions de passar de fase? Doncs jo crec que si, sanitàriament sembla ser que si, però i socialment?

La immensa majoria de la població ha demostrat clarament un comportament totalment adequat, el que ha fet que la pandèmia s'hagi anat controlant. Però també hi ha una minoria que quan se'ls dona la mà, agafen tot el braç. Com a mostra d'això us passo aquest dos vídeos recents apareguts al diari La Vanguardia:




En fi que siguin minoria no vol dir que no siguin massa, més del que hauria de ser. Espero i desitjo que el més aviat possible puguem gaudir de totes les coses meravelloses de les quals ara no podem gaudir; però també voldria que aquests terminis no fossin més llargs per culpa d'uns impresentables egoistes.

Com sempre ara passem al que toca, un tema escaquístic. Avui vull fer un ràpid apropament al Torneig Interzonal de l’any 1970 que es va jugar a Palma de Mallorca.

Foto: Ajedrez 12

Aquest torneig el va guanyar Bobby Fischer amb gran autoritat, amb 18’5 punts de 23 possibles. La classificació final va ser aquesta:

Imatge: Todocolección

Aquest va ser l'últim torneig que va disputar Fischer, ja que després va disputar els encontres de candidats: primer amb Taimanov que va derrotar per 6 a 0, després amb Larsen  al que també va derrotar per un contundent 6 a 0, això va comportar que jugués la final del matx de candidats amb el excampió mundial Tigran Petrosian al que va guanyar per 6’5 a 2’5. Posteriorment, l'any 1972 es va proclamar Campió del Món derrotant a Boris Spassky per 12’5 a 8’5.

Però tornant a Palma de Mallorca 1970, us deixo aquestes partides:





En el següent vídeo podeu veure l'única partida que Bobby Fischer va perdre en aquest torneig:


Si voleu consultar totes les partides d'aquest torneig les podeu trobar en aquest enllaç.

En aquest article he volgut parlar del millor Fischer que inqüestionablement va ser el dels anys 1970, 1971 i 1972. Si voleu tenir més informació sobre aquest gran campió, podeu consultar un article que vaig fer l'any 2016 sobre els efímers grans campions dels Estats Units de la història, es a dir Morphy, Pillsbury, Fine i Fischer; podeu trobar aquest article en aquest enllaç.

Salut i escacs.