dimarts, 26 de novembre del 2019

El Subzonal 1c, el seu àrbitre i un “pollastre” amb la FCE


Com sabeu m'agrada parlar de la història dels escacs, especialment dels escacs catalans. Avui vull parlar d'un esdeveniment que va passar l'any 1985

Aquest esdeveniment va ser l'organització per part de la Federació Catalana d’Escacs del Subzonal 1c (Subzonal per a Andorra, Espanya, Itàlia i Portugal) per delegació de la FIDE.

Per arbitrar aquesta prova va ser designat l'àrbitre internacional català Carles Falcón, un àrbitre ben valorat per la FIDE com demostra la següent felicitació produïda pocs mesos abans d'aquesta competició.

Butlletí d'escacs 39

La competició es va desenvolupar a Castelldefels i el resultat esportiu va ser molt positiu, ja que el primer classificat va ser l'amic Àngel Martín i amb això la seva classificació per a l’Interzonal.

Butlletí d'escacs 40

Però a la faceta organitzativa va haver un “pollastre” descomunal (agafo aquesta expressió del web Ajedrez Noticias Diarias” perquè crec que el criteri que ells li donen s'aproxima força a la situació que es va donar en aquella ocasió).

Si us fixeu en un paràgraf de la notícia anterior, podeu veure que ja és preveia un cert mal ambient.


Al número 42 del Butlletí d'escacs la cosa va començar a concretar-se:





Bé, fins aquí la part que va jugar la Federació Catalana d'Escacs. Però el “pollastre” encara no havia finalitzat.

El Carles Falcón va fer els recursos pertinents i va resultar la sorprenent resolució:

Butlletí d'escacs 45-45

En fi, realment patètic. No vull ni puc entrar en raons i contra raons, ni tinc suficients elements de judici, ni tampoc crec que després de tants anys valgui la pena entrar en aquestes coses. També sóc conscient de què la federació va aprendre d'aquella situació i va actualitzar les seves normatives i estatuts; situació que va ser altament positiva.

A part d'aquest desagradable conflicte, cal dir que el Carles Falcón va ser un gran àrbitre, tant abans com desprès d'aquesta situació.

Butlletí d'escacs 76

Va arbitrar molts i molts grans tornejos, però com a mostra us poso això:

 Butlletí d'escacs 66


En fi, tant la desagradable polèmica que va haver a partir del Subzonal com la important tasca del Carles Falcón com a àrbitre, formen part de la història dels escacs catalans. Historia que en molts casos queda capada si no som capaços de recuperar relats com aquests.

Salut i escacs,