dilluns, 9 de setembre de 2019

Són cares?

Títol misteriós veritat? En realitat no m'agrada fer títols gaire llargs, però he d'acceptar  que aquest cop m'he passat fent el títol realment curt, en realitat el títol d'aquest article hauria de ser: “Són cares les inscripcions del Circuit Català d’Oberts Internacionals?”.

Ara si, ara ha quedat clar de que vull parlar. Però “anem a pams”, fa poc més d'un mes, a l'última ronda de l'Obert Internacional del Sant Martí, en el temps que hi ha entre la finalització de les partides i l'acte d'entrega de premis (sempre un temps inevitablement massa llarg), les persones que estaven esperant ho feien fent petits grups de proximitat (club, amistat, país, etc.) on aprofitaven per fer comentaris i/o tertúlies.

La qüestió és que quan vaig passar al costat d'un d'aquests grups una persona que hi havia es va adreçar a mi cridant i de males formes queixant-se de lo car que era la inscripció; jo el vaig contestar, de la millor manera possible, que aquella no era la forma ni el lloc de fer aquesta reclamació i que ho podia fer al lloc adequat. Las persones que estaven amb ell van riure i ell es va calmar.

Després, ja a casa meva, vaig tornar a pensar en el desagradable espectacle que va donar aquell senyor, però també em va obrir un dubte sobre la següent pregunta:

Són cares les inscripcions del Circuit Català d'Oberts Internacionals?

Bé, per començar a parlar del tema el primer que tenim que fer és saber del que estem parlant. Us passo el que posa a les bases dels tornejos del circuit català, primer els tornejos a ritme clàssic i després els tornejos a ritme ràpid, és obvi que les inscripcions són molt diferents entre aquests dos formats.

Oberts a ritme clàssic   


VIII Open Internacional Llucmajor 19-05-2019 - 26-05-2019


VII Festival Internacional Vila de Platja d'Aro 24-06-2019 - 01-07-2019XLII Open d'Escacs Barberà del Vallès, del 4 al 12 de juliol


XXI Open Internacional d'Escacs de Torredembarra, del 6 al 14 de juliol


XXI Obert Internacional d'Escacs Sant Martí, del 13 al 21 de juliol


XXLV Open Internacional d'Escacs Vila de Sitges, del 22 al 30 de juliol


Andorra Open 2019, del 27 de juliol al 4 d'agost


XXIX Obert d’Escacs La Pobla de Lillet, del 2 al 10 d’agost


XXLV Obert Internacional d’Escacs Ciutat de Badalona, del 2 al 10 d’agost


XX Obert Internacional de Figueres “Miquel Más”, del 13 al 20 d’agost


III Open Internacional de Sant Adrià de Besòs, del 14 al 22 d’agost.


XXI Open Internacional de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, del 23 d’agost a l'1 de setembreXI Obert Internacional Ciutat de Sabadell 2019. Del 2 al 10 de setembre
També us vull posar, per si algú vol fer les oportunes comparacions, els oberts internacionals  fora del circuit que estan previstos es juguin a Catalunya aquesta tardor:

Obert Internacional Ciutat de Barcelona. Del 27 de setembre al 5 d’octubre
elllobregat Open Chess. Del 3 al 11 de desembre


Sunway Sitges International Chess Festival. Del 12 al 22 de desembreAquests són els preus amb totes les seves variants. Des del meu punt de vista, en general, no són gaire cars.

Sí, és una despesa que per algunes persones pot representar una carrega, però qualsevol tema o qüestió sempre es té que comparar amb el seu entorn. Des del meu punt de vista els preus a Catalunya, cada cop, estan més desorbitats amb respecte els sous habituals de la població. Dit això, també dir que si comparem aquestes inscripcions amb el cost de coses i/o temes que fem i paguem habitualment (cinema, teatre, plataformes virtuals, etc. etc.) veurem que els preus d'inscripció dels tornejos del circuit català no són en absolut abusius.

També dir que els organitzadors d'aquests tornejos ho fan perquè els agrada potenciar els escacs a casa nostra, però el que no es poden permetre és carregar de despeses econòmiques als seus clubs.

També us passo els preus d'inscripció dels tornejos a ritme ràpid (tonejos d'un dia que cada cop tenen més acceptació). No són uns tornejos tan exigents en la seva organització com els de ritme clàssic, però també necessiten una forta dosis de dedicació i un fort recolzament econòmic.

Oberts a ritme ràpid 


II Open internacional d'escacs actius Fundació Joviat 01-05-2019


XIII Open Vila de Canovelles 11-05-2019


III Torneig Internacional d'Escacs Actius del Guinardó 12-05-2019


VII Open Internacional Ciutat de Rubí 19-05-2019


V Torneig d'Escacs Actius EEM 26-05-2019


XVII Obert d'escacs Vila de Santa Coloma de Queralt 02-06-2019


XII Open Internacional Memorial Ezequiel Martin 09-06-2019


X Memorial Josep Lorente 16-06-2019III Open Internacional Ciutat de Vilanova 30-06-2019


XX Obert Internacional Ciutat d'Olot, 27 de juliol.

XVII Torneig d’Escacs Actius Vila de Santpedor. 8 de setembre

XVI Diada d’Escacs de la Societat Coral Colon 2019. 11 de setembre

VII Open Internacional d’Escacs Ràpids de l’Escola d’Escacs d’Osona. 15 de setembre

XXVII Open Internacional Escacs Actius Vallfogona. 22 de setembre


Queixar-se és gratis i, possiblement, l'esport amb més seguidors del país. Però, per poder tenir el dret de queixar-se, des del meu punt de vista, primer es té que tenir la obligació de saber de què s'està parlant.

Salut i escacs,
2 comentaris:

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Rotger,

bon recull de dades. Em sembla que puc oferir un parell de prismes de visió complemetaris.
D'una banda, el preu de jugar una partida del Circuit (a ritme clàsic) és de uns 5€. ¿És això raonable per unes tres horetes d'entreteniment?
D'altra banda cal tenir compte dels premis. Hi ha torneigs amb premis tradicionalment alts (com el Bali) que et cobren 85€ d'inscripció.
També és pot prendre referència dels torneigs federatius. El darrer Campionat de Catalunya de Veterans costava 50€ i no hi havia premis en metal·lic.
Finalment afagir que hi ha un factor subjectiu important que és l'economia de cadascú.

Una abraçada,

Jaume Viñals Rioja

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

Gràcies per les teves aportacions complementaries. Sobre el teu desglossament partida a partida (això em recorda al Simeone amb el seu “partido a partido” je, je) no crec que 5€ sigui gaire car i més si ho comparem amb altres formes de gaudir del temps com pot ser anar al cinema o al teatre que serien temporalment similars.

No obstant això estic força d'acord amb el que dius en general i, especialment, sobre el “factor subjectiu important que és l'economia de cadascú”; però aprofundir en això últim seria entrar en altre debat molt més profund i complicat, un debat sobre la societat i el sistema en el qual ens ha tocat viure.

Una abraçada amic,