dissabte, 21 de setembre del 2019

Breus comentaris (21)



Torno a utilitzar el format “Breus comentaris”, segon en aquest any 2019 i número vint-i-ú d'aquest format de comentaris breus. Com sabeu els que seguiu aquest blog, utilitzo aquest format per expressar plantejaments curts sobre temes que entenc suficientment interessants com per parlar d'ells.

Això no vol dir que no siguin importants, però, sovint, no tinc suficient informació i/o no tinc el suficient suport fotogràfic per poder fer un article amb cadascun dels temes.

En fi, comencem. El primer tema va de centenari:

Primer comentari. En aquest any 2019 el Casal Catòlic de Sant Andreu està celebrant el seu centenari, poques bromes, estem parlant d'un segle, cent anys!!

Dins d'aquesta celebració,  la secció d'escacs, el Club d'Escacs Sant Andreu, ha organitzat uns esdeveniments escaquístics.


Aquests esdeveniments són una sèrie de tornejos tancats, en concret nou, dividits en diferents formats que engloben tot tipus de nivells i forces dels seus participants.

Realment un esdeveniment impressionant que representa la participació de 90 jugadors i jugadores.

Els grups són aquests

Grup MI


Grup MF



Grup MC


Grup veterans


Grup sub 14


Tram A


Tram B


Tram C


Tram D

Aquest festival va començar el dissabte 14 de setembre, les següents rondes  es jugaran els dissabtes, a la seu del Club d'Escacs Sant Andreu,  a partir de les 16:30 hores.

Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

M’ha sorprès el poc publicitat que ha estat aquest festival a les xarxes socials, no ho he vist a “Ajedrez ND”, tampoc a “Bimonfa” i, el que m'ha sorprès més, tampoc ho he vist al blog “Rabiosa Actualitat d’Escacs”, ja que l'amic Enric normalment està ben informat d'aquests tipus d'esdeveniments. Tampoc s'ha fet reso el Web de la Federació Catalana d'Escacs, però em dona la impressió que aquests en aquests moments estan totalment absorbits pel que toco al següent comentari.

Segon comentari. El segon comentari va del macro obert que ha organitzat la Federació Catalana d'Escacs.


A una setmana del començament de l’Open Internacional Ciutat de Barcelona, la veritat que la inscripció publicitada és bastant fluixeta (72 participants al Grup A i 47participants al Grup B). Podeu accedir a les inscripcions des d'aquest enllaç.

Ja sabem que a l'última setmana les inscripcions es disparen, però molt es tenen que disparar perquè un esdeveniment com aquest no pateixi d'una inscripció minsa. Espero i desitjo que les inscripcions finals siguin adequades a un esdeveniment com és aquests, no tant per la competició (m'agradava més el format antic) sinó més pel prestigi de la nostra federació, i el que representa pel prestigi dels escacs catalans.

Tercer comentari. Després de l'estiu, crec sincerament que podem estar satisfets amb els nostres nens i nenes, òbviament estic parlant dels jugadors i jugadores menors d'edat, es a dir, sub 18 (demano disculpes als adolescents que no els agradi la denominació nens i nenes, però ho sento, per a mi ho són).

Sí, crec que podem estar satisfets perquè penso que col·lectivament comença a haver una dinàmica important del que podríem denominar “brots verds”.

No parlo a nivell individual de tal jugador o tal jugadora, que també hi ha un petit col·lectiu que apunten a grans jugadors i jugadores; com he dit, parlo d'un no menyspreable grup de nens i nenes de totes les edats que tenen una il·lusió i unes ganes de jugar impressionat. Ja no juguen exclusivament els tornejos d'edats i el per equips, sinó que també els podem trobar en molts tornejos del circuit. Potser, sovint, tan fitxar-nos en els nens indis o russos, no ens ha permès veure els de casa nostra.

 

Aquesta il·lusió i ganes de jugar em fa ser molt optimista, cadascú i cadascuna, amb un bon suport, arribarà al seu màxim nivell, no tots i totes tindran un nivell de grans jugadors, però del que estic convençut és que gaudiran amb els escacs i estaran amb nosaltres anys i anys.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Enric Garcia Garrido ha dit...

Salut Roger. Sobre l'escasa publicitat dels Tancats de Sant Andreu. Pel que fa al meu blog, ja fa temps que he decidit seguir un cert criteri alhora de penjar els campionats que surten. Sobretot tenint en compte que abans Ajedreztorneos i ara AjedrezND, sumat a les cada vegada més nombroses propagandes que surten als grups de Facebook, ja anaven sortint molts campionats catalans; que són cada vegada més nombrosos i això dificulta més. El que no volia era jo publicar alguns, i no fer-ho d'altres que potser no m'enterava que s'estaven disputant i tenien més mèrits potser per criteris de participació, homologació, etc. Per això intento prioritzar alguns criteris: posar campionats oficials organitzats per les Federacions, actualitat internacional amb participació de la èlit, Circuit Català, i algun altre campionat català que mho pugui demanar directament o que estigui jo mateix posat en l'organització. Sempre hi ha alguna excepció, com és el cas del Sunway, però l'impacte del torneig crec que sho mereix en aquest cas. Va haver un moment que vaig decidir prioritzar que sortisin menys tornejos, però apostar per posar més informació d'aquests en quan a enllaços, que el que ofereixen altres webs o plataformes. Respecte al tema del Centenari del Sant Andreu no he posat cap referència als tancats, però si de forma periòdica he anat recomanant els articles referents a la història del CE Sant Andreu escrits pel Joaquim Travesset, molt bons.

Enric Garcia Garrido ha dit...

Un detall vull afegir o rectificar que ara penso. He anomenat el Sunway; però he recordat que algun any precisament aquest torneig se'm van posar en contacte per publicitar, etc. O sigui que tampoc serveix d'exemple del que he esmentat. Potser un torneig que surt al meu blog cada any i no cumpleix cap dels criteris que he comentat a dalt seria Benasque; però està molt clar que només per la altíssima participació que sempre hi ha, i l'impacte que té a Catalunya crec que l'haig de posar.

Enric Garcia Garrido ha dit...

Et plantejo un altre reflexió, ara més de tipus general, sobre perque cada vegada surten menys els campionats locals catalans que no són del Circuit Català, a les nostres webs; com seria per ex la meva o AjedrezND. O inclús un dels motius perquè algun altre que feia aquesta funció com Ajedrez Torneos no existeixi. Fixat que actualment la funció simple de posar un sol enllaç de chessresults d'un campionat català X ha perdut molta funcionalitat; pel fet que de fa pocs anys ja existeix la opció de buscar els campionats catalans a chessresults directament a la llista de "CAT". https://chess-results.com/fed.aspx?lan=2&fed=CAT
Aquest enllaç crec que ha facilitat que la gent directament busqui aquí campionats com per ex. Sant Andreu, Santa Eulalia de Ronçana, Cerdanyola, Llinars, etc...per davant de webs com AjedrezND o el meu blog per ex. On jo crec que hem de buscar altres atractius com en el meu cas aposto per intentar posar el màxim d'enllaços o informacions possibles d'un sol torneig.

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Per suposat que tens tot el dret del món d'administrar el teu blog de la manera que et sembli més adequada, faltaria més. Estic d'acord amb tu que no es pot fer esment de tots els tornejos que s'organitzen i es té que prioritzar.

Però aquesta posada en escena de nou tancats simultàniament, no hem diràs que no és, com a mínim, original.

La sorpresa no és tant perquè no hagi sortit al teu blog, és que no ho he vist a cap lloc (a excepció del web del Sant Andreu), tampoc a Facebook.

En fi Enric, gràcies per les teves amplies explicacions; sempre són d'agrair.

Salutacions company,