dissabte, 30 de març del 2019

Breus comentaris (20)


Primer "Breus comentaris" d'aquest any 2019 i número vint d'aquest format de comentaris breus. Com he fet en articles anteriors, utilitzo aquest títol de “Breus comentaris” per expressar plantejaments curts, però de temes que entenc suficientment interessants com per parlar d'ells.

El primer comentari és sobre una nova incoherència feta per la Federació Catalana d’Escacs. Com sabeu, sempre he estat en desacord amb els criteris de la FIDE i la FEDA sobre les edats per poder jugar els campionats de veterans (+50 i +65) i en canvi defensor del criteri que tenia la FCE (+60).

A l'última assemblea de la FCE, novembre de 2018, a petició de la FCE, es va canviar el criteri i es va aprovar, segons van argumentar, canviar la reglamentació dels veterans de la FCE i equiparar les edats a la reglamentació de la FIDE i la FEDA.


Aquesta argumentació, com he comentat va ser defensada des de la FCE a l’assemblea i també per membres destacats de la Junta Directiva de la FCE en xarxes socials i ràdios dedicades als escacs.

Doncs bé, resulta que aquesta equiparació no és tal. A la circular de la FCE: “Circular CAT/2019 Final del Campionat de Catalunya de Veterans. Convocatòria” podem llegir el següent:


Resulta que per la FIDE i la FEDA, la categoria +50 va dels 50 any d'edat fins els 64 i la categoria +65 va dels 65 anys en endavant. La nostra federació, a la seva circular regula les edats dels 50 anys fins els 65 i dels 66 anys en endavant.

El resultat és que no ho fan igual, no és l'equiparació tan argumentada, total, argumentació fallida. En fi, no crec que sigui fet aposta, en realitat crec que ha estat un nou nyap. El problema és que últimament estan havent masses nyaps!

El segon comentari és sobre l'estranya situació del Club Unió Escacs Montcada. Com sabeu, aquest club es va retirar de les competicions a finals del passat any 2018; poques explicacions es van donar des de la FCE, però tot feia entendre que aquest club havia desaparegut.

Poca broma, ja que els escacs federats a la població de Montcada i Reixac existeixen des de l'any 1925, quan es va fundar la Peña Ajedrez Montcada (1925-1968). En una segona etapa, l'any 1973 es va crear un altre club, el Club Ajedrez Montcada i Reixac (1973-1995) i en una tercera etapa, fruit de la unió amb un altre club de la ciutat, el Club Ajedrez Bifurcación, es va crear el Club Unió Escacs Montcada (1995-2018).


El Club Unió Escacs Montcada ha estat un dels més forts clubs de Catalunya, com demostra els quatre campionats consecutius que van assolir els anys 2006, 2007, 2008 i 2009.

Bé, la noticia ha sortit a un diari digital, sembla ser que els escacs federats no desapareixeran de Montcada i Reixac.

Foto: Sílvia Alquézar

L'article diu el següent:

“L'esport montcadenc compta amb una nova entitat després de la decisió d'un grup de persones vinculades al món dels escacs de crear el Club Escacs MiR. La seva junta es va constituir en l'assemblea que es va celebrar el 22 de març al pavelló Miquel Poblet i estarà presidida per Francisco Moreno. Jordi i Alejandro Tarzán tindran els càrrecs de secretari i tresorer, respectivament. Aquest nou club neix arrel dels problemes econòmics que pateix la UE Montcada i aposta –segons diu el seu president– “per l'amateurisme, la formació escolar i la promoció de la pràctica dels escacs, entre el jovent i la gent gran”. Moreno descarta que la nova entitat vulgui organitzar en el futur tornejos professionals d'escacs com l'Open Internacional Ciutat de Montcada “atenent a la nostra realitat” i considera que Arturo Vidarte ha estat poc transparent amb la gestió econòmica de la UE Montcada: “No podem fer cap valoració de quina és la veritable situació financera de l’entitat perquè tota la informació que tenim ens ha arribat de l'Ajuntament”, ha dit el president del CE MIR, un nou club que, patrimonialment, parteix de zero i que negociarà un futur conveni amb el consistori per a la cessió d'ús d'un local social de joc.”

Podeu trobar aquest article en aquest enllaç.

En fi, els desitgem molta sort, de ben segur que els escacs a Montcada i Reixac ben aviat gaudiran de bona salut, salut amateur, però tan si val, la majoria dels jugadors d’escacs catalans som aficionats i realment gaudim del nostre esport.

El tercer comentari fa referència a un article que va sortir a ChessBase India el passat  16 de març. Aquest article signat per l'amic Sagar Shah (periodista que ha jugat els últims Oberts Internacionals del Sant Martí i que ha fet les cròniques per ChessBase India) fa referència al Circuit Català 2019.

Foto: ChessBase India

Us passo la introducció:

Imatge: ChessBase India

En realitat l'article parla de la proposta que ells organitzen, el “Chess Base power group tour”, és a dir, portar a un grup d'escaquistes joves al Circuit Català amb un tutor. Bé, si parlem amb propietat direm que la proposta parla de cinc tornejos del circuit.

Imatge: ChessBase India

Trobareu l'article (en anglès) en aquest enllaç.

Foto: ChessBase India

Si, ja sé que a alguns jugadors d'aquí no els agraden aquests “nens” indis, “robaelos” els denominen.
A nivell individual a ningú ens agrada que ens guanyi un contrincant amb un Elo molt inferior al teu, i està clar que aquests jugadors tenen un nivell de joc molt superior al seu Elo; però a nivell col·lectiu, és a dir com escacs catalans i la difusió del nostre Circuit Internacional, que es parli a l’Índia i que vulguin venir a jugar aquí, això, potser no som conscients, però ens dona una projecció internacional que no té preu.

Salut i escacs,

5 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger Excelent el teu Breus comentaris.No em vull referir al mot"veterans"No ho veiem igual i punt.Pero si que vull insistir que com deia Botvinik a partir dels 35 anys el jugador de manera imperceptible comença a perdre fluidesa.Per tant es el mot que cal adaptar i aixi com el mot Sub-8.sub-10 etc ha causat furor entenc que cal anar a la recerca d un mot que encaixi millor.Jo proposo el mot Plus 35. plus 40 etc i que hauria de substituir als actuals trams d elo.que tanta picaresca comporten en alguns casos.Aquesta aportacio la faig aqui perque se que molts organitzadors llegeixen el teu bloc,.En quant a la FCE es cert que fan molts nyaps pero cal preguntarse el perque,Com a directiu comprenc les dificultats i per tant invito a una reflexio.Tots podem criticar al Gobierno de la nacion al Govern i a l Ajuntament,.Ells cobren un bon sou i tenen a una serie de funcionaris pero en la nostre FCE com tot el moviment asociatiu en general la gent participa de manera altruista aamb el temps lliure que disposa.Es cert qque hi han uns funcionaris i aqui es on hem de reflexionar aprofitant el declarat superavit existent degut en bona part a les bones gestions anteriors i a les subvencions per fer una auditoria de gestio i veure que es necesita realment per funcionar be.Estic segur que molts d aquestsnyaps no es produirien.Molt bon treball historic sobre el Montcada i m'alegra que s 'hagu assegurat la seva supervivencia!!-En quant als "indis" m alegra molt la seva asistencia a tornejos del nostre Cirvuit.I si ens prenen Elo mala sort a canvi haurem jugat unes excelents partids d'escacs i si a sobre es pogues adaptar els trams d Elo a la meva proposta ja no ens molestarien tant als !vellets!!!!!Fins la setmana vinent amic Fred
Nota tinc el libre demanat i l'Informator,Ens truquem a partir de dilluns

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Per suposat vull que quedi constancia que no estic atacant la feina dels funcionaris tots sense excepcio m han ates sempre molt be.El que ens cal es saber quin cost te estalviar nyaps completament innecsais.Ara si,fins la setmana entrant Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Francament ets únic, els teus redactats no tenen igual. Primer dius: “No em vull referir al mot "veterans", no ho veiem igual i punt. Però si que vull insistir que com deia Botvinik…”, però després poses una parrafada impressionant, argumentant temes que ja has dit en aquest blog en més d'una ocasió. Suposo que quan dius “i punt” és per a mi, però no per a tu.

Tan si val, no passa res, sobre tots aquests temes i molts altres, tu tens el teu punt de vista i jo tinc un altre, en això es basen els debats, en les argumentacions. Però si que voldria deixar clar unes qüestions: primer que una federació esportiva no és una administració pública, amb la qual cosa les persones contractades no són funcionaris; segon, sóc molt conscient que tothom pot tenir una equivocació en un moment donat, però una altre cosa són els “nyaps” també dits “bunyols” en castellà “chapuza”. Quan comencen a haver diferents “nyaps” en una organització, es que alguna cosa no funciona bé, i no es tracta de buscar culpables, es tracta de trobar solucions.

En fi Frederic, malauradament (des del meu punt de vista) sou majoria els que ho vegeu totalment a l'inrevés, i ens trobem que aquests tipus de temes es prenen com atacs personals.

Una forta abraça, amic.

Fred ha dit...

Amic Roger Gracies pels teus aclariments.Com he dit he aprofitat eel teu bloc per exposar la meva opinio sobre el tema de veterans als molts organitzadors que segueixen el teu bloc per aixo deia punt perque la meva idea era que els organitzadors sapiguessin les meves propostes per si ho consideraven adient,En quant al tema de ja Federacio d acord on he dit funcionaris volia dir empleats de la FCE pero jo anava mes enlla de la critica i aportava solucions.Al cap i a la fi la Federacio es nostre,de tots i per tant quan millor funcioni millor per a tots.Per aixo la meva idea anava per una auditoria de gestio(no se si la expresio es correcte)Junt a la critica cal aportar solucions per tant coincidim en que cal proposar aquest debat i aportar idees.Normalment molts excelents directius tenen el llast de no tenir el temps necesari que es necesita.Per tant repeteixo criticar es molt facil,aportar solucions ja es mes dificil Penso que tots hem de plantejarnos una critica mes constructiva,.es a dir que a partir d ara potser caldria per part de tots junt a una critica caldria aportar una alternativa.Salut company!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic, ho potser tindria que dir “Sr. R que R”. Com t’he dit en alguna ocasió, no et “baixes del burro ni a canonades”, tu ets així, que hi farem.

Em sembla molt bé que aprofitis aquest blog per desplegar les teves opinions, el que passa és que habitualment ho fas tan enrevessat i barreges tant els temes que sovint ho fas complicat d'entendre.

Sobre el tema de la federació i la qüestió del temps dels directius, quan dius: “Normalment molts excel·lents directius tenen el llast de no tenir el temps necessari que es necessita “ em dona la impressió de que estàs molt condicionat per la teva experiència personal de solitud en els molts anys de directiu de club.

És veritat que (en teoria) la federació som tots, això és molt maco de dir, però també molt ingenu (és com dir que el govern de la nació som tots), en realitat els que prenen les decisions són la Junta Directiva de la Federació.

Sobre les critiques constructives, sempre m'ha fet gràcia aquesta denominació, les critiques sempre són critiques i si són constructives o no, no ho decideix qui les fa sinó el que les rep.

Afortunadament, sempre he sabut distingir entre els que fan critiques i els “criticons”; els primers denuncien situacions perquè es puguin solucionar, els segons directament aprofiten per atacar.

Tornant al tema del temps dels directius, una junta directiva, sigui de federació o de club, es un òrgan col·lectiu (et recordo que la Junta Directiva de la Federació consta de 18 membres), el problema sorgeix quan el dia a dia acaba estan en mans d'uns pocs. En el teu cas com president d'un club, saps millor que jo que sovint has estat “més sol que un mussol”. El perquè d'això és variat i complicat de valorar, però és un fet bastant estès i generalment és responsabilitat (que no culpa) del president de l'entitat.

En fi, company, aquí em quedo, que m'estàs obligant a escriure més del que voldria.

Salutacions,