dissabte, 5 de gener del 2019

Dubtes


Comença el 2019 i ja estàs amb dubtes, em direu. Doncs sí, i no són dubtes gratuïts, des del meu punt de vista són temes seriosos que caldria que fossin aclarits.

La Federació Catalana d'Escacs, té el mal costum de no aclarir públicament gaires coses. Això porta a que alguns temes passin desapercebuts i en canvi altres no els queda més remei que donar explicacions a “pilota passada” quan s'ha produït un “pollastre”, com ha passat recentment amb el tema dels arbitres. Mala solució, perquè en aquest tema, amb més comunicació i diàleg al seu moment, de ben segur que no s'hagués arribat a la desagradable situació actual.

Avui vull parlar de dos temes que m'han cridat poderosament l'atenció i m'han creat certs dubtes.

El primer és un dubte i el segon en principi era un dubte, però comprovant el reglament he vist que l'aplicació era correcta; correcta, però des del meu punt de vista incoherent.

Primer parlaré del dubte. A l'última assemblea de la federació, la del novembre passat, és va aprovar el següent:


Podeu consultar l'acta de l'assemblea publicada per la FCE, des d'aquest enllaç.

Però resulta que la proposta que la Junta Directiva de FCE va fer prèviament per a l'assemblea, en l'apartat de “Modificació de reglaments” publicada al web de la federació, era aquesta:


Com és possible que la proposta per a la assemblea fos una i la proposta que es va fer a l'assemblea i es va aprovar fos una altra?

No dic, ni vull pensar, que això es produeixi conscientment per part de la federació, però, si no és així, demostra un alt grau de negligència, que tampoc és bo.

Bé, potser hi ha una explicació, seria bo que la donessin, perquè el tema és preocupant, primer pel fet en si, i segon perquè cap dels delegats a l'assemblea es va adonar.

El segon, com he comentat abans, va començar sent un dubte i ha acabat sent un fet d'una certa incoherència. Com deveu estar assabentats, i si no us informo jo, el Club d’Escacs Montcada s’ha retirat de la competició, en concret militava a la Primera Divisió Grup I, i ha estat substituït pel Club d’Escacs Tarragona.

Aquest fet s'ha produït molt recentment i la substitució a estat immediata. En principi això em va generar un dubte, ja que el Tarragona va estar eliminat al Play Off d’ascens pel Granollers-Canovelles, en aquest matx van empatar però els de Granollers van tenir millor desempat.


Però mirant el reglament vaig veure que segons el reglament el que havia de pujar era el Tarragona:


Però també em vaig adonar que aquest reglament és totalment incoherent, resulta que un equip que elimina a un altre en una fase del Play Off d’ascens, després  si hi ha una vacant és el que ha perdut qui puja! Ves per on!

A més, si heu mirat el reglament, en la mateixa situació per pujar a la Divisió d'Honor, si que val el Play Off i puja el que el va jugar hi va perdre. En aquest cas, com al Play Off, el Granollers-Canovelles va perdre a la següent i definitiva fase, doncs va seguir a Segona Divisió.


En fi, crec que algú de la federació hauria de repassar els reglaments i canviar les incoherències, que “haberlas aylas”.

Per finalitzar, crec sincerament que els escacs a casa nostra tenen molt bona salut i que són un referent per a la majoria de federacions d'escacs, tant a Espanya com a la majoria d'altres territoris. Com no pot ser d'altra manera d'això a tingut i té molt a veure la Federació Catalana d'Escacs i es té que reconèixer. Però això no pot ser una excusa per no solucionar els problemes i tampoc viure sense tenir en compte les expectatives dels clubs i els jugadors.

Salut i escacs,