dissabte, 22 de setembre del 2018

Lyudmila Rudenko


Sabeu qui va ser Lyudmila Rudenko? Lyudmila Rudenko va ser la segona campiona del món d'escacs.

La primera campiona del món va ser Vera Menchik, indiscutible millor jugadora d'escacs a la dècada dels anys 30 del segle XX. El 22 de novembre de 2009 vaig fer un article en aquest blog sobre ella, podeu consultar-lo des d'aquest enllaç.

Lyudmila Vladímirovna Rudenko (Lubny, Imperi Rus; 27 de juliol de 1904 - Leningrad, Unió Soviètica; 28 de febrer de 1986) va ser una economista-planificadora i escaquista soviètica i la segona dona a la història dels escacs a ser campiona del món (1950-1953).

Nascuda a Lubny, una ciutat d'Ucraïna que en aquell moment formava part de l'Imperi rus, va començar a jugar als escacs als 10 anys, va ser el seu pare qui la va ensenyar. Després d'obtenir el títol d'economia, Lyudmila l’any 1925 es va mudar a Moscou per a treballar a un comitè de planificació econòmica de la Unió Soviètica, i va ser en aquest moment quan va començar a participar en campionats d'escacs, més per mantenir viva la seva afició que amb afany competitiu, no obstant això, va aconseguir guanyar el campionat femení de Moscou.

Amb 25 anys, el 1929, Lyudmila Rudenko es va mudar a Leningrad, on va continuar amb el seu treball com a planificadora econòmica pel govern soviètic. Allí va contreure matrimoni amb el científic i pioner cibernètic Lev Davidovich Goldstein i va donar a llum, l’any 1931, a un nen al que van posar el nom de Vladimir. En Leningrad va començar a entrenar amb el mestre d'escacs Piotr Romanovsky i va guanyar el campionat femení en tres ocasions.

Si heu llegit l'enllaç sobre Vera Menchik, sabreu que l'any 1944 la primera campiona mundial d'escacs va morir tràgicament i va deixar el títol vacant. La Federació Internacional d'Escacs, coneguda com a FIDE,  va organitzar llavors un torneig a Moscou per determinar una nova campiona a l'hivern de 1949-1950.

Lyudmila Rudenko, que va competir amb 16 jugadores de 12 països, es va proclamar vencedora del campionat amb un balanç final de 9 victòries, 5 empats i una derrota, obtenint el títol de Mestre Internacional (IM). El domini de l'antiga Unió Soviètica era tan aclaparador que les quatre primeres classificades van ser russes: Rudenko, Rubtsova, Borisenko, Bykova.

Foto: e3-e5.com

L’any 1952 Rudenko es va proclamar campiona femenina de l’URSS, però a l’any següent (1953) va perdre el títol de campiona del món a mans de la seva compatriota Elizaveta Bykova en un matx amb un balanç de 5 victòries, 2 empats i 7 derrotes.

Foto: Google

Lyudmila Rudenko va morir el 4 de març de 1986, als 81 anys, però el significat dels seus èxits, la qualitat del seu joc i, sobretot, la seva personalitat arrasadora van contribuir al fet que el seu record es mantingui viu en ingressar, el 2015, al Saló de la Fama dels Escacs Mundials.

La veritat és que fins fa poc no sabia qui era Lyudmila Rudenko, però a finals del passat mes de juliol em vaig trobar amb aquesta notícia:

-Google ha creat un Doodle per honrar el que hagués estat l'aniversari 114 d'aquesta gran jugadora d'escacs. La Sra. Rudenko va impressionar el món amb la seva destresa en els escacs que li va donar grans èxits, encara que va ser un acte heroic el que per a ella va significar el major reeiximent de la seva vida.
Google afirma que el disseny en honor de la escaquista "reflecteix la determinació de Rudenko al món".-

Foto: BBC News



Però del què ella estava més orgullosa era d'un fet heroic del qual va ser la protagonista. Durant la Segona Guerra Mundial, en l'episodi conegut com el Setge de Leningrad, un dels més cruents amb més d'un milió de morts al llarg de 900 dies de setge de la ciutat entre 1941 i 1944, Lyudmila va organitzar l'evacuació dels fills dels treballadors de les fàbriques, una gesta que va considerar sempre com l'èxit més important i transcendent de la seva vida.

Aquest fet heroic d'aquesta destacada jugadora d'escacs, m'ha fet recordar un llibre que va escriure a l'any 1980 la reputada escriptora catalana Montserrat Roig.


Vaig tenir coneixement d'aquests terribles fets (possiblement els més terribles de la Segona Guerra Mundial) llegint aquest llibre. Sempre m'ha sorprès i empipat el poc coneixement que hi ha al món occidental d'un fet tan terrible i transcendental d'aquella guerra, suposo que la “guerra freda” té molt a veure.

Si voleu tenir un petit aproximament del que va passar ho podeu trobar en aquest enllaç.

Uns anys després, l’any 1985, la Montserrat Roig va publicar un llibre: L'agulla daurada, un llibre sobre la seva estada a terres russes durant els dos mesos que va passar l'any 1980. En aquest llibre la Montserrat Roig relata les seves impressions de la Rússia d'aquells temps, al pròleg ja avisa: “aquest llibre no agradarà ni als prosoviètics, ni tampoc als antisoviètics.


No obstant això aquest llibre va ser “Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya 1986”.

Salut i escacs,

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:He llegit aquest article al mati,però abans he volgut llegir els enllaços que han estat apasionants.Estic molt d'acord en que hi han comentaris tan misògins(Albert Berger i el seu club masculi Vera Menchik,per exemple) que afortunadament per a ell encara no existia Facebook,perque hauria estat ple de comentaris demolidorsM'ha encantat tot l'article,he aprés moltes coses,pero vull remarcar la heroicitat de la Rudenko durant la Segona Guerra Mundual encara que m'ha quedat un dubte .Ei setge de la ciutat sovietica crec que va ser la de Stalingrado on l'exercit sovietic es va plantar i va dir:Hasta aqui hemos llegado Adolfito!! però bueno ja ho miraràs(je,je ets mes treballador que jo!!).També m'he quedat amb les ganes de llegir l'Agulla dorada de la gran Montserrat Roig.Una abraçada i fins la setmana que vé amic!!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Stalingrad, actualment es diu Volgograd (ciutat del Volga), està situada al sud de Rússia, molt juny de Sant Petersburg (denominació de Leningrad abans de la revolució i també ara) que està al nord.

Les grans batalles entre els soviètics i els nazis en terres russes, van ser, primer la de Moscou on les tropes russes no van deixar caure la ciutat i els nazis van tenir que retirar-se, i després la gran batalla de Stalingrad, la batalla crucial, on segons els experts, es va decidir gran part de la derrota de l’Alemanya Nazi a la Segona Guerra Mundial.

Leningrad no va ser una batalla , va ser un terrible setge al estil medieval, buscant que la gent morís de fam.

Desgraciadament, al nostre entorn, la gent no té gaires coneixements sobre els fets importants de la II Guerra Mundial.

Salutacions,

Unknown ha dit...

La primera foto, a la derecha del encabezado, no es de Lyudmila Rudenko.
Es de Lyudmila Gurchenko, una popular actriz soviética que no tiene nada que ver con la ajedrecista.