diumenge, 8 d’abril del 2018

Breus comentaris (18)



Primer "Breus comentaris" d’aquest any 2018 i divuitè d’aquest format de comentaris breus. Com sabeu els que seguiu aquest blog, utilitzo aquest format per donar la meva opinió sobre temes d’actualitat als quals dono una certa importància però que no vull dedicar un article sencer.

El primer comentari és sobre la difusió que dels resultats del passat Campionat de Catalunya per equips s'ha donat des del web de la Federació Catalana d'Escacs.

He de dir que aquest any ha estat excel·lent, sense cap incidència negativa. Faig aquest comentari perquè no hem d'oblidar que al campionat anterior, el de l'any 2017, aquesta xarxa informàtica va fallar força. Per aquest motiu, des de les xarxes socials properes, van haver critiques, normal, ja que estàvem molt bé acostumats d'anys anteriors. Però també he de dir que algunes d'aquestes critiques van anar més lluny i, des del meu punt de vista, fora de lloc.

Crec que és bo criticar a la FCE quan hi ha alguna cosa que no ens quadra (això si, hem de ser conscients que podem estar equivocats i/o haver fet un anàlisis sense tenir tots els elements sobre el tema). Però també hem de saber valorar quan des de la FCE fan les coses bé. En aquest sentit i sobre aquest tema, vull felicitar a la FCE per l'excel·lent funcionament que han fet des del seu Web de la difusió de resultats del Campionat de Catalunya per equips.


El segon comentari és molt actual, s'ha jugat la penúltima ronda de la Divisió d’Honor del Campionat de Catalunya per equips i al Grup B, el grup que decideix els equips que baixen de categoria, ens trobem que a l'última ronda, la que es jugarà el proper dissabte, l'emoció i el dramatisme són terriblement impressionats. Però mirem la classificació actual:


Baixen els tres últims, i com podeu veure molts equips implicats. L'última ronda ens ofereix aquests encontres:


Dels vuit equips, tan sols dos poden estar tranquils, els altres sis, uns més que uns altres, encara estan en perill; tot depèn d'aquesta darrera ronda.

El tercer comentari està molt lligat a l'anterior. La FCE ha decidit que en aquesta darrera ronda tots els equips de Divisió d'Honor, tant els del Grup A (els que competeixen pel títol) com els del Grup B (que com he comentat, competeixen per eludir el descens), jugaran en un mateix local de joc.
El local de joc serà la Sala Garden de l'Hotel SB Glow, al carrer Badajoz 148-154 de Barcelona (al costat de la Plaça de les Glòries).

Foto: FCE

En principi sembla una bona iniciativa, sobre tot des de la perspectiva de donar una visió més mediàtica d'una competició que mou tal quantitat de bons jugadors.

Però com tota iniciativa nova, haurem d'esperar per poder fer una valoració. Però si que podem avançar-nos i dir que perquè aquesta iniciativa pugui tenir alguna oportunitat d'èxit, cal una organització molt bona, cuidant el petits detalls i, sobretot, saber vendre el producte: per suposat als escaquistes en general, a les xarxes socials especialitzades en escacs, als mitjans de comunicació i al públic en general (això ja és més complicat), perquè el que "sona", arriba!

Salut i escacs,

6 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: Haig de començar per felicitarte a tu.Aquest format de "Breus comentaris"(18 ja!!) es molt encertat i permet comentar"en passant" sobre molts temes d'actualitat.Estic totalment d'acord en que aquest any la informació del"per equips"ha funcionat molt bé ratllant la perfecció i es just resaltar-lo.El segón tema està molt emocionant i realment es un encert agruparlo en una sola sala.Segurament hauràn errors però cal aprofondir en aquesta idea.Es una festa dels escacs catalans i com a tal s'ha de celebrar i millorar en la mesura de lo posible.Una"critica" per la meva part al tema dels arbitres.Està bé que hi haguin arbitres.Fà molts anys els"sovietics" es feien creus de la nostra permisivitat en aquest tema.Però això no treu que no hem d'oblidar la excelent tasca dels delegats i el menysteniment que sels hi té en aquesta ronda.Entenc que sense la tasca sorda dels delegats el Campionat de Catalunya no seria posible i per tant caldria elevar a la categoria d'ajudant arbitral als delegats.Es a dir que d'alguna manera haurien de col-laborar amb les mateixes atribucions la seva tasca com en tot el campionat.Fins la setmana que vé amic!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic, no sabia que aquesta última ronda seria arbitrada, d’on ho has tret? jo no ho he vist escrit a cap lloc. Sembla ser que tens informació privilegiada!

Si això és així, doncs millor, no creus? El que dius de menyspreament dels delegats, jo no ho veig com tu, la figura i tasca de l'àrbitre és una, i la figura i tasca del delegat és una altra. Que històricament al per equips no hagin hagut arbitres i s'hagi funcionat amb delegats no deixa de ser una anomalia difícil d'entendre fora d'aquí, però aquí ha funcionat; no tan sols per la tasca dels delegats, sinó també per la dels clubs i jugadors en general, també ha jugat un “paper” important la federació.

Dit això, crec sincerament que si hi ha àrbitres suficients, la funció dels delegats és secundaria. Però això no treu el reconeixement als delegats que crec que tots tenim present.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger Evidentment no has llegit les circulars ni a la Patty a FB.Apart d'això,im¡nsisteixo si tot l'any els delegats han tingut unes atribucions la ultima ronda s'han de mantenir,això si col-laborant amb els arbitres i donantlis el mateix protagonisme.No es de rebut que els delegats pasin a ser uns "posapeces" sense cap més atribució.Es una questió d'etica.Pensa que si no hi han arbitres ara es perque els clubs majoritariament no ens podem permetre el seu cost.Per tant si a un major protagonisme dels delegats,tal com ha estat tota la temporada!!!.Salutacions Fred

Roger Salvo ha dit...

Doncs si, “evidentment” no em vaig llegir la circular sobre aquest tema, també “evidentment” no vaig llegir el Facebook de la Patti, “mea culpa”.

Però no per això deixo de tenir dret a tenir una opinió sobre aquest tema. Crec que deixo la meva opinió clara al comentari anterior, però, com ets molt tossut quan creus tenir raó i no et “baixes del burro ni a canonades” intentaré raonar (encara més) el meu anterior comentari.

La figura del delegat és fonamental, però no tant pel seu paper a la sala de joc, sinó pel seu paper en la confecció de l'equip els dies anteriors a l'encontre. Per què sempre hi ha incidències i problemes, la tasca de coordinació dels delegats amb els jugadors i els delegats dels altres equips del club si que és complicada i realment important. Digna de ser reconeguda.

A la sala de joc el paper del delegat és important perquè no n'hi ha àrbitres, si hi ha àrbitres, la figura del delegat passa a ser de capità de l'equip. No ho veig tan complicat!

Per finalitzar, millor que no emboliquis l'ètica en aquest tema. Aquest terme ja està prou denigrat últimament, no fa falta que el fiquis en una qüestió tan trivial com és aquesta.

Salutacions cordials, amic,

Fred ha dit...

Hola Roger:Quant un s'apasiona en els seus comentaris parla més del compte i et demano disculpes Amb la enorme quantitat d'informació que surt al FB i en altres fonts on es necesiten 36 hores diaries per estar al corrent de tot per tant es lógic no saber-ho tot.Suposo que lo de"informació privilegiada" no em va sentar bé.El paper de capità de l'equip que apuntes ja em sembla més bé i si s'ha apuntat tota la temporada que els delegats poden cantar bandera per exemple no els hi tenim que treure aquesta potestat al menys fins el proper Campionat.Els capitans o delegats han de poder ajudar a fer més tranquila i eficaç el paper dels àrbitres.I també tens raò en la paraula"ética"
Penso que la paraula més encertada seria"tacte" que expresa millor el que jo volia dir Cosa que t'agraeixo.I naturalment que tens tot el dret de tenir la teva opinió faltaria més,sobretot en aquest bloc que tan bé fà als escacs catalans sobretot en el seny i mesura que destilen sempre les teves paraules.Salut i fí,per la meva part aquesta setmana.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola de nou Frederic. Em sap greu que em demanis disculpes, en realitat no pretenia retreure’t res, tan sols exposar el meu criteri sobre aquest tema.

Realment et considero una de les persones més honestes que conec en aquest món dels escacs catalans; un món en que sobren els “espavilats” i/o, com es diu en castellà “los que se disfrazan de lagarterana”.

Estic d'acord amb tu amb el comentes en aquesta última entrada; però, per sobre dels nostres comentaris, l'important és que el proper dissabte tot surti perfecte i que els efectes mediàtics siguin profitosos per la difusió dels escacs a casa nostra.

També voldria desitjar-vos molta sort el diumenge en el vostre matx contra el Vilafranca. El Vilafranca és un equip que em cau força bé, sobretot per com fan les coses; però, és clar, si tinc que decantar-me, sempre ho faré pel Congrés, club en el qual vaig estar tants i tants anys, i tinc tants bons amics.

Com deien en aquella famosa pel·lícula: “Tan sols pot quedar un”.

Salutacions,