El desembre de l’any 2010, vaig fer un article en aquest blog amb el títol de “Perdedors” en el qual parlava de grans jugadors que van jugar un matx pel títol mundial i que no van aconseguir ser campions (podeu consultar l’article en aquest enllaç).
Avui vull parlar d’un jugador, que sense haver jugat cap matx pel títol mundial, la seva força escaquística és equiparable (en la seva millor època) als millors dels campions mundials. Estic parlant del gran Akiba Rubinstein.
Akiba Kivelevich Rubinstein va néixer a Stawiski, ciutat propera a Lodz, el 12 de desembre de 1882.
Va ser l'últim d'una pobra família de dotze fills. Els seus pares havien previst que fes una carrera religiosa, però el descobriment dels escacs als setze anys va fer que abandonés els seus estudis teològics.
Dotat d'una singular memòria, coneixia al detall la majoria de les partides dels seus escaquistes predilectes: Morphy i Andressen. Ràpidament va fer espectaculars progressos i l'any 1903 desafia a Salwe, reputat jugador local, i davant la sorpresa general empata el matx. Amb aquest resultat comparteix una clara superioritat sobre la resta dels jugadors de Lodz.
Lodz l'any 1900. Foto: Wikipedia Polonia
També en aquest any 1903 participa en el Campionat Nacional Rus jugat a Kíev, classificant-se en una excel·lent cinquena posició.
Foto: Youtube
Entre les seves millors actuacions, podem destacar: Lodz 1906. Carlsbad i Ostende 1907. Lodz 1908. Sant Petersburg i Vilna 1909. Varsovia 1910. Vilna, Sant Sebastià, Breslau, Pistyan i Varsovia 2012. Varsovia 1916. Triberg 1921. Viena i Hastings 1921. Southport 1924. Marenbad 1925. Varsovia i Lodz 1927. Rohitsch Sauerbrunn 1929.
Carlsbad 1907. Imatge Wikipedia
Trobareu partides d'aquest torneig en aquest enllaç
Trobareu la classificació i partides del Torneig de Sant Petersburg 1909 en aquest enllaç
Participants Sant Petersburg 1909. Foto: Wikipedia
Lasker-Rubinstein, Sant Petersburg 1909. Foto: Chessgames
Podeu seguir la partida Lasker-Rubinstein des d'aquest enllaç
Carlsbad 1911. Imatge Wikipedia
Trobareu partides d'aquest torneig en aquest enllaç
Trobareu la classificació i partides del Torneig de Sant Sebastià 1912 en aquest enllaç
També s'ha de dir que va quedar segon i a la part alta de la classificació en molts altres tornejos importants.
Cal destacar també, la seva capacitat en encontres individuals. Va guanyar a: Salwe en 1903 (+5 -3 =3), Teichman 1908 (+3 -2 =1), Marshall 1908 (+3 -2 =3), Mieses 1909 (+5 -3 =2), Schletcher 1918 (+2 -1 =3), Bogoljubow 1920 (+5-4=3).
Després de l’any 1932 es va retirar del joc actiu, principalment per problemes d'esquizofrènia (els últims 29 anys de la seva vida van passar sofrint aquestes afeccions psiquiàtriques, i es va passar vivint alternativament amb la seva família i a un sanatori). Es diu que sofria d'antropofòbia (por a la gent i a la societat), però també existeixen teories que sofria d'hidrofòbia (por a l'aigua), mai va viatjar a Amèrica per jugar els grans tornejos d'aquell continent, per la por viatjar en vaixell. Tan si val, masses teories per a què totes siguin certes. El fet és que el 15 de març de 1961 va morir un geni dels escacs.
Foto: Tabla de Flandes
Salut i escacs,
3 comentaris:
Hola Roger com de costum un excelent treball d'investigació.He disfrutat molt reproduint la partida amb el gran Lasker.Que fácil es jugar el Gambet de Dama quan s'es un Gran Mestre.Excelent també la referencia sobre el teu"cosi polac" Salwe d'on s'origina molt probablement els arrels del teu cognom(!!).Fins la setmana que vé company.(bé, en realitat fins demà on finalitzaràs espero que molt bé la fase previa de veterans.Tot el meu suport!!!!!!!!!Fred
Gràcies Frederic pel teu suport. Per cert, molt original el teu sentit de l'humor amb el meu cognom.
Salutacions, company,
Hola de nou Roger.En quant a l'acudit era fácil degut a l'empeny en que molts espanyols s'empenyen en anomenar-nos"polacos"ha,ha.Pero si t'escric es que acabo de veure una altre vegada la joia que has penjat d'en Rubinstein.Em va impactar fà molts anys en un curset per correspondencia que vaig fer amb en Toràn,personatge molt celebre de la nostra joventut(Impagable els seus:No 30-...PxD por 31-T8R jaque mate!!destinat a difondre els escacs entre els lectors de La Vanguardia.També ja havia vist aquest video d'en Leontxo que un no es pot cansar de veure.Gracies per fer-me reviure aquest plaer!!Molta sort demà amic!!Fred
Publica un comentari a l'entrada