Torno a la secció de “Llibres”. Com sabeu sempre parlo de llibres que he llegit o com a mínim consultat.
Avui vull parlar de llibres que ens poden ajudar a progressar, en concret llibres que ens poden servir com a entrenament per poder millorar el nostre joc.
En articles anteriors sobre llibres ja havia tocat aquest tema i recomanat una sèrie de llibres que pensava i penso que són força interessants.
Podeu entrar en aquests articles des d'aquests enllaços: enllaç article 2011, enllaç article 2012 i enllaç article 2013.
Els llibres que denomino d'entrenament poden ser molt variats i inclús molt diferents, però tots tenen en comú que ens ajuden a estar en forma.
Tots, en general, la majoria del temps que dediquem als escacs ho dediquem a l'estudi de les obertures. Volem estar preparats tant per a que no ens enganxin en fals en aquesta fase del joc, com per aprofitar, si fos el cas, la poca traça en determinada obertura del nostre contrincant.
Però, com tots els que juguem a escacs sabem, arriba un moment a la partida que tenim que prendre decisions concretes per poder materialitzar un hipotètic avantatge obtingut a l'obertura i, sovint, no ho fem suficientment bé ( com també sovint ens demostra posteriorment a casa el nostre mòdul d'anàlisi).
Quantes vegades hem escoltat a companys o a nosaltres mateixos dir: la tenia guanyada, el mòdul posa que tenia una posició de + (el que sigui). Però en realitat ens estem enganyant, perquè, el mòdul pot dir el que vulgui, però la realitat és que nosaltres no hem sabut tractar correctament la posició en qüestió.
Perquè passa això? Moltes vegades per la falta (més o menys) de conceptes posicionals bàsics i també, per una falta d'entrenament mental que fa que la nostra ment estigui per sota del seu nivell òptim.
Per això, també en els escacs com en qualsevol altre esport, és fonamental l'entrenament quotidià (cadascú dins de les seves possibilitats).
Com he comentat abans, avui us vull recomanar uns llibres que penso que poden ser útils en aquest sentit:
El primer és un manual, en realitat és venia com manual oficial de la Federació Alemanya d'Escacs. Aquest llibre és un manual de conceptes posicionals, ja té uns anys, però, quan el vaig llegir em va aportar uns bons conceptes.
El segon llibre que us recomano és un manual d'entrenament, amb pautes molt concretes.
El tercer llibre és de fa molts anys, però amb una temàtica poc explorada, la defensa. Podem trobar molts llibres amb temàtiques d'atac, com per exemple: “Manual de ataque”, “El arte del ataque”, etc. etc. tots ells també molt recomanables per l'entrenament; però és molt curiós que sobre tècniques de defensa no s'hagi publicat gaire. Crec sincerament que tan important és saber atacar com saber defensar, clarament hi ha un desequilibri editorial entre aquest dos conceptes.
Bé, aquestes recomanacions són per jugadors “normalets” com és el meu cas. Per jugadors més avançats és clar que poden tenir una molt bona eina d'entrenament amb els llibres de Mark Dvoretsky.
Salut i escacs,
3 comentaris:
Hola de nou Roger: Aquesta vegada has tocat un tema molt interessant.El necesari equilibri entre teoria i práctica.Si sabem equilibrar el temps entre teoria i práctica els resultats no es farán esperar.Dels llibrs que menciones Entrenamiento sistemático en ajedrez es un llibre on es treballa molt bé EL MOMENT CRITIC de la partida que no deixa de ser una bona preparació per "intuir"el moment en que cal "clavarse"Molt recomenable es,encara que no el menciones aqui pero estic segur que ho has fet en comentaris anteriors GANE COMBINANDO també de Hispano Europea on hi ha una bona recopilació de temes de combinació molt nbecesari per mirar abans de jugar un torneig per tenir la ment preparada per realitzar un atac demolidor(també està recomenat per la Federació Alemana d'Escacs i ambdós son deguts a la traducció dèn Sergi Picatoste!!.Sobre el tema de la defensa vull recordar un dels llibres d'en Dvoretsky :Nunca olvides que tienes un rival enfrente!!!!!on es toca bé el tema de defensa i contraatac.Fins demà company que t'aplaudiré a rabiar quan recullis el premi de sots-campió de veterans.!!!!Fred
Hola Frederic,
Et recordo que sols recomano llibres que he llegit. “Gane combinando” no l’he llegit, ni tan sols el tinc, però si tu el recomanes, si el trobo el compraré.
Referent als llibres de Dvoretsky, tinc uns quants, inclòs el que menciones. Però si et sóc sincer, no he estat capaç d'acabar cap. Fins ara no he tingut gaire temps per dedicar-ho a l'entrenament que Dvoretsky proposa als seus llibres, però també ha tingut que veure que sóc una mica gandul.
Salutacions,
Hola de nou Roger.Ja saps que a la llibreria del Club el tenim amb un descompte pels socis i dos euros de guany pel Club.Salut i fins demà.
Nota: Gane combinando com a preparació combinativa abans d'un torneig es brutal-La partida que vaig guanyar a Victor Alvarez que tu vas viure en directe es un bon exemple.Una partida posicional solida y aburrida fins que després de f6! els motius tactics varen apareixer un darrera l'altre.Alguns exercicis poer no es troben però les solucions son molt agraides.Posar la Dama,per exemple en un lloc on pot ser menjada només per tapar una fugida al Rei es senzillament magnific!!!!! Salut de nou i fins demà!!Fred
Publica un comentari a l'entrada