divendres, 7 de juliol del 2017

Escacs al carrer


Escacs al carrer és el títol que he escollit, però en realitat vull parlar d'escacs a l'aire lliure. Les persones aficionades als escacs, persones en general, siguin: professionals, jugadors i jugadores federats i/o de club, persones que juguen pel plaer de jugar, etc., etc. Som moltíssima gent a tot el món, no crec equivocar-me si dic que centenars de milers.

Uns, segurament per costum, però també per comoditat, tenim uns llocs fitxes per jugar les nostres "partidetes": clubs, centres cívics, ateneus, cafès i bars (cada vegada menys), etc.
Però hi ha uns altres que estan disposats a jugar a qualsevol lloc, preferiblement a l'aire lliure quan el temps acompanya (o potser no).

Foto: Richard Harrington

Foto: Erwin Volkov

Foto: George Easmann

Foto: Lucas de Soto

Foto: Pat Callaham

Foto: Theodor

Foto: Oleg Nikishin

Foto: Ed Yourdon

Foto: Blog usar la cabeza

Foto: Inaugura ajedrez

Aquí, a casa nostra, els escacs a l'aire lliure són casos puntuals i fora de norma, com poden ser actes de festes majors, simultànies i actes similars.

Foto: FCE

Foto: José Manuel Torres





També la Federació Catalana d'Escacs ha impulsat actes de promoció en ciutats sense club d'escacs.

Foto: FCE

Foto: FCE


Però és un fet que jugar als escacs a l'aire lliure (al carrer) no està gaire arrelat a les nostres poblacions. Tampoc els nostres ajuntaments han apostat en aquest sentit.

Parlant del que més conec, es a dir, la ciutat de Barcelona, puc constatar que a les places i parcs cada cop hi ha més mobiliari per a activitats esportives: taules de ping-pong, taulers amb cistelles de basquetbol,  circuits per a patins, etc., però en canvi no he vist taules amb un tauler d'escacs i dues cadires (òbviament) per poder jugar a la nostra afició.

En canvi si he vist, està molt a prop del Centre Cívic Sant Martí on es troba el Club d’Escacs Sant Martí, aquesta malifeta d'algun dissenyador “diví”, que va convèncer a algú de l'Ajuntament de Barcelona que va donar el vist i plau.



Com es pot veure aquí no es pot jugar als escacs, si ens fixem on està el quadre blanc de “h1” al tauler, on es posen els jugadors?  de costat? Realment incòmode.

Francament un nyap,  com cada vegada passa més en aquesta societat actual, el disseny s'imposa per sobre de l'eficàcia.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Has tret un tema molt interessant(un altre)i vull afegir com de costum la meva "cullarada d'ampliació)Crec que els escacs a l'aire lliure estan molt arrelats a l'antic imperi sovietic i també als Estats Units(desconec si en altres indrets també es aixi)A casa nostra jo només he vist a Palamós taules amb el tauler dibuixat(correctament!!amb el quadre blanc a la dreta"")Per tant es un camp que cal proposar als nostres ajuntaments per divulgar els escacs.També hem d'aprendre dels americans que tenen en alguns clubs la bona idea de llogar taulers,peces i rellotges per hores com pasa aqui en el billar.Ja sé que em diràs que no es estrictament parlant escacs a l'aire lliure(M'agrada aquesta expresió!)però es cert que permet una millor integració a acabarse de decidir a "entrar" en un club.En quant al"monument" que hi ha prop del Sant Martí resulta evident que el dissenyador no té ni p...idea de jugar als escacs i evidentment el converteix en un espai inutil per poder jugar.En resum penso que podem proposar als nostres ajuntaments la idea de Palamós(desconec si es troben a altres llocs)taules ornamentades amb tauler pels nostres carrers i places que farien una excelent difusió del nostre joc.Per acabar agrairte haver sortit en el teu article com a simultanejador i cal fer esment que en aquestes simultanees apareixen en Xavier Povill propera figura dels escacs catalans i també el seu pare que tan està fent per la difusió del nostre joc,esport,ciencia i art!!Fins la setmana que vé amic!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Doncs si, estic d'acord amb el que dius. Crec sincerament que els ajuntaments podrien fer més respecte al mobiliari urbà per a la pràctica dels escacs a l'aire lliure en parcs i places.

Però també crec que, en molts casos, si no ho fan és per desconeixement del tema.
Potser si comptessin amb assessorament des de la federació i/o els clubs, estarien més disposats a entrar en aquesta qüestió.

Salutacions,

Unknown ha dit...

Hola Roger i Frederic,
com a comentari al tema del post, indicar-vos que per exemple a l'Uruguai (aquest ho se de primera mà perque vaig jugar-hi) i a alguns països latinoamericans, tambés es força habitual jugar al carrer als escacs, encara que no es tant perque les institucions posin medis (que pot ser) sino perque els mateixos jugadors treuen al carrer una tauleta, rellotge (eren ràpide) un tauler i les peces i a jugar s'ha dit. Jo almenys vaig participar al típic "qui guanya es queda" a l'Uruguai en aquestes condicions i us puc asegurar que hi havia moments que la cua era de deu persones. Va ser molt interesant (i enriquidor perque van donar-me unes quantes lliçons).

Respecte a les ubicacions a Barcelona per jugar a escacs, penso que a més dels màgnifics 3 "no se que" que tenim davant el Centre Civic, al Parc del Forum sembla recordar que hi ha (recordo un matx Saba vs Fontanillas en aquella ubicació) i per exemple també podeu trobar als Jardins Interiors de Anaïs Napoleon (carrer marina 155) on hi ha un parell de taules ben maques amb els seus seients (us deixó enllaç d'una fotografia d'una de les taules)

https://2.bp.blogspot.com/-9RZIwd9bFys/Vy5BwietRAI/AAAAAAAAyYs/dM9B0NhpRNwgAxeyrkz39a6uvxAlTR57ACLcB/s640/Jardines%2BAnais%2BNapoleon3.JPG

Diria que mica en mica la taula d'escacs comença a introduir-se com a mobiliari urbà

Salutacions,

Eduard

Roger Salvo ha dit...


Moltes gràcies "Presi",

Doncs no ho sabia, quan pugui, miraré de passar-me i fer unes fotos.

Salutacions,