divendres, 21 d’abril del 2017

Eleccions a la Federació Catalana d'Escacs


Com la majoria dels escaquistes catalans sabem, estem en mig d'un procés electoral per escollir al President i a la Junta Directiva de la Federació Catalana d’Escacs.

L'actual president, el Toni Ayza, ja fa mesos que va comunicar que no es presentaria a la reelecció; la qual cosa suposa que tindrem un president nou.

La setmana passada, dins del termini de presentació de candidatures, es va presentar una candidatura encapçalada pel Josep Claudi Viñas Racionero, actual Secretari General de la Federació Catalana d'Escacs.

Aquesta candidatura es va presentar amb un programa i un equip de treball. Us passo les persones que integren aquesta proposta de President i membres per a la Junta Directiva:












La meva sorpresa ha estat quan aquest matí he consultat el web de la federació i he vist aquest comunicat:


Com podeu veure diu que sols s'ha presentat una candidatura i diu les persones d'aquesta candidatura, entre els dos plantejaments hi ha una diferencia, al comunicat electoral de la candidatura sortia el Sr. J.Oskar Stöber Bláquez  i en canvi a la candidatura acceptada per la Junta Electoral figura el Sr. Alejandro Gisbert Mir.

No sé que ha pogut passar? Problemes abans de començar? Esperem que no, de ben segur que ben aviat ens donaran una explicació satisfactòria d'aquest canvi.

Bé, tornem a la candidatura i el seu programa. El primer que s'ha de dir és que seran els propers dirigents de la Federació Catalana d'Escacs.

Sobre les persones, doncs, com sempre passa, uns i unes hem poden agradar més que uns i unes altres, però com és un “paquet tancat”, en abstracte no em sembla una mala junta. He utilitzat la paraula abstracte perquè no crec que es pugui fer una valoració acurada sense saber quina responsabilitat té cadascuna de les persones d'aquesta junta. En aquest sentit paciència, és qüestió de setmanes.

Referent al programa, he de dir que m'ha sorprès positivament. Entenent que és una Junta Directiva continuista, que ho és, el programa té un perfil d'autocrítica molt positiu (saber el que no s'ha fet bé o ha estat insuficient és el primer pas per poder trobar solucions), també trobo que té plantejaments innovadors molt interessants, en aquest sentit m'agradaria tenir més informació de com ho pensen fer. Però soc conscient que cada cosa al seu moment.

El programa consta de nou capítols que són aquests:

1. Un bon punt de parida.

En aquest capítol valorant molt positivament el treball fet per la federació en els últims anys, però també diuen que hi ha moltes coses per millorar. Jo em quedo amb la frase: “En definitiva, es tracta d'elevar el nivell organitzatiu dels escacs i aconseguir que penetri de forma molt més nítida en la societat” amb la qual em sento totalment identificat.

2. Una federació al servei dels clubs i les persones.

Un capítol força llarg però amb propostes molt concretes de suport als clubs. Moltes d’aquestes propostes em semblen molt positives però també difícils de concretar; m’han cridat l’atenció aquestes: “convindria reestructurar l'aparell administratiu de la federació i racionalitzar les seves tasques, modernitzar els mètodes de treball, dinamitzar i formar els treballadors de la federació per aconseguir millor rendiment i eficàcia”, “col·laborar de forma eficaç i coordinada amb els clubs per al desenvolupament dels escacs de base i el seguiment de nous valors. De fet, l'estratègia de formació de la Federació hauria de basar-se en la col·laboració amb els clubs”, “Desenvolupar els instruments informàtics per facilitar la millor gestió als clubs. La pàgina web de la Federació necessita una urgent remodelació per fer-la més intuïtiva i ha de convertir-se en un referent per a la informació de tot el món escaquístic català. Els clubs haurien d'obtenir la informació de la web federativa de forma fàcil i immediata i l'haurien d'utilitzar com a complement per a l'anunci i projecció de les seves pròpies activitats”, “Assessorament als clubs per aconseguir subvencions i patrocinadors. Aprofitant l'experiència i coneixements dels treballadors de la Federació, pensem que aquesta experiència hauria de ser aprofitada pels clubs que desenvolupin activitats susceptibles de demanar ajuts públics”, “els dirigents dels clubs catalans són, en gran manera, el pilar sobre el qual es fonamenta el desenvolupament de les activitats dels nostres clubs. La Federació hauria d'ajudar i, en la mesura del possible, formar els directius de club en àmbits com el protocol, la correcta cerca de patrocinadors, aspectes organitzatius, etc.”.

3. Un nou model territorial.

Tant necessari com complicat, companys i companyes, em sembla que no sabeu on us esteu ficant, els temes de noves distribucions territorials sempre acaben en picabaralles entre territoris.

He de dir que aquest paràgraf no l’acabo d’entendre, crec que necessita de més concreció: “Fomentar la iniciativa privada fora de l'àrea metropolitana de Barcelona en els tornejos d'escacs”.

4 Cap a les 10.000 llicències.

Possiblement el capítol més en clau electoral, m'ha recordat les promeses electorals dels partits polítics referents a la creació de milers de llocs de treball. Això si, en aquest cas es vol crear un lloc de treball, un lloc de treball en precari, però un lloc de treball: “Contractar un periodista en pràctiques a la Federació per realitzar la funció d'enllaç amb els mitjans de comunicació (entrevistes, cròniques, etc..) i que, a més, mantingui la web amb informació actualitzada i desenvolupi la presència de la Federació a les xarxes socials (FB, TW, etc..)”.

5. Escacs i escola, un projecte d'èxit.

Referent a aquest article i el següent em sembla molt oportú que és toquin per separat, crec que no és encertat ficar els dos temes en un mateix sac.

6. Escacs de base, el futur dels escacs.

7. Unes competicions de qualitat amb més projecció.

En general em semblen propostes totalment acceptables i realitzables, però hi ha un redactat que m'ha produït una certa preocupació: “Centralitzar les dues darreres rondes de la Divisió d'honor de la Lliga Catalana en una seu única per potenciar la seva competició i promoure la introducció de patrocinadors privats d'aquests dos esdeveniments. Amb la clausura i l'entrega de premis el mateix dia de finalització de competició juntament amb un dinar de germanor”, la preocupació és perquè em dona la impressió que algunes persones d'aquesta candidatura estan obsessionats amb la Divisió d'Honor, companys, us puc assegurar que hi ha vida fora de la Divisió d'Honor.

8. Màrqueting i comunicació un gran repte pels escacs.

Moltes intencions que tindran que convertir en concrecions, em quedo amb aquest redactat: “Vendre els escacs. Vendre no és dolent, és positiu. Vendre vol dir que algú et “compra” el que fas. I t'ho compra federant-se, assistint a esdeveniments, apostant per la teva activitat, donant difusió, aportant diners o ajut o, simplement, sabent que existeixes. La mentalitat ha de ser de “vendre”, transmetre i comunicar. Si comuniquem molt i bé, hi guanyarem tots a mig i llarg termini: els clubs, els escaquistes, la Federació, i el projecte comú que encapçalem”, no em digueu que no és divertit.

9. Noves tecnologies, una federació moderna i de futur.

Òbviament, ningú pot estar en contra d'utilitzar les noves tecnologies, però també aquí es té que utilitzar una cosa antiga, el seny. Estar per estar, o dit d'altra forma, estar perquè és modern, pot servir de poc. Abans d'entrar en qualsevol plataforma nova, es té que tenir molt clar perquè ho fem i treure el màxim profit.

No puc deixar de fer esment a aquest redactat: “Digitalitzar la informació de la qual es disposi, tant la històrica com l'actual. El valor d'una entitat també està en el seu passat”, redactat que m'ha alegrat especialment, fa temps que reclamo actuacions en aquest sentit.




Penso que és un programa il·lusionant, però també que implica un gran esforç i dedicació, tan dels treballadors de la federació, com dels integrants de la Junta Directiva. La pregunta és, estan disposats a fer-ho?
Però no siguem negatius, encara no han començat i tenen dret a què els donem un “vot de confiança”

Salut i escacs,

3 comentaris:

Roger Salvo ha dit...

Aquest matí he escolta l’últim programa radiofònic “Xarxa de Mat”, bon programa.

Com a invitats han estat el “Pepo” Viñas, nou president de la Federació Catalana d’Escacs, i la Marta Amigó, membre de la nova Junta Directiva.

Us recomano aquest programa, on s’han clarificat les incògnites que plantejo en aquest article referent al tema de la candidatura. La Junta Directiva, segons els reglaments que ho regulen, poden ser més persones que les que integren la candidatura. Personalment no em sembla correcte aquest plantejament (més que res perquè és bo saber totes les persones que seran a la nova Junta Directiva), però si es pot fer, doncs res a dir.

També m’ha agradat el tarannà del “Pepo” i de la Marta. La seva forma d’explicar alguns dels reptes que tenen per d’avant m’ha semblat més que correcte.

En fi, els desitjo molta sort i que les seves propostes arribin a bon port.

Fred ha dit...

Hola Roger:En el tema de la candidatura no puc estar totalment d'acord amb tu.En les eleccions s'escull al President(representant legal e institucional) i a un minim necesari de persones que formen la candidatura(son bastants més de les exigibles).Per suposat el mateix volum de les tasques que es proposen a fer pot obligar a ampliar les persones de manera provisional per portarles a bon terme fins que la propera Assemblea(en els escacs catalans es celebren dues per any)els clubs donem validesa a aquesta ampliació.Anant al programa de la candidatura en si comentaré punt per punt alguns dels capitols del programa.
Naturalment cal donarlis els cent dies habituals de confiança per esperar a comentarel treball realitzat.A grans trets penso que apart del Circuit Català que està molt ben estructurat es necesari començar a pensar en el Circuit de Barcelona Ciutat i el de Barcelona Area metropolitana i naturalment altres circuits que per raons geogràfiques es puguin fer per aquesta raò superant l'espectre "provincial" o "comarcal".Dic això per que comencen a repetirse els oberts tradicionals i potser cal una reunió de clubs de la zona per començar a pensar conjuntament en el que interesa més a la nostra area d'influencia.Penso que encara falten tancats de promoció,llampecs,escacs actius,simultanees i actes de promoció i aprofitar millor els clubs en una tasca colectiva.Als directius que son"amateurs" només els hi podem exigir el que el seu temps lliure els hi permeti.Ara si cal fer un estudi seriòs de com utilitzar als treballadors i optimitzar la seva tasca .I veure si el número dels actuals son els necesaris per aquest projecte.En quant al territori ja ho he comentat que cal superar la divisió territorial i comarcal per fer grups numerats d'area d 'influencia.Acabo aqui el meu comentari que tindrà una segona part ja que no he acabat i no sé guardar el que he escrits Salutacions Fred

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Començo la segona part del meu comentari.Considero que cal aprofondir en el tema del territori"eficaç"fent "grups d'influencia" en lloc de divisió territorial o comarcal per motius d'eficacia.Trobo molt bona el"fitxatge" del periodista però com dius molt bé cal entendre que les noves tecnologies s'han de compaginar molt bé ja que no sempre mirem tots els portals.Penso que cal donar suport als programes quye ja es fan Xarxa de Mat,Cooltura ,i el programa de Tv del Segura entre altres.També entenc que cal fer una Festa Catalana a cada provincia i després una global.Ara es fà una a Girona,Tarragona i Lleida i després es fà una global,un any a Barcelona i un altre fora de Barcelona.Molt bé el tema que es dedica al pasat dels Clubs i aqui cal fer la solicitud ferma de començar a preparar el llibre del Centenari dels escacs catalans pensant amb un historiador de prestigi reforçat entre altres per Joaquim Travesset,Alejandro Melchor,Roger Salvo i no dic més noms per no deixarme'n cap.Fins aviat Fred