dijous, 3 de novembre del 2016

Els escacs a Internet


La lluita mediàtica dels escacs als mitjans de comunicació clàssics (Tv, radio, premsa, etc.) és un terreny realment complicat. Però, en canvi, els escacs és troben com “peix a l'aigua” a Internet.

A les xarxes socials, els escacs són un “món” en si mateixos. Webs, blogs, Facebook, twitter, You Tube, i un llarg etc. d'aplicacions adaptades als escacs que fan que la informació escaquística “voli” per la xarxa.


En aquesta dimensió, els escacs si que són mediàtics sense cap mena de dubte. Però, s'utilitza suficientment aquesta potencialitat per arribar a les persones alienes als escacs? Jo, sincerament crec que no.

És curiós, però tenim una paradoxa, entenent paradoxa des del punt de vista de contradicció. Per un costat volem ser mediàtics als mitjans de comunicació, que ens permeti ser-ho a la societat; i per altra banda tenim una presencia molt important a Internet però no sabem com traduir aquest punt fort en resultats que ens facin arribar mediàticament a la societat en general.

El tema és complicat, però crec que podria ser molt necessari i interessant que des del món dels escacs, des d'una vessant en positiu, es pogués obrir aquesta discussió.



En fi, com he expressat en altres ocasions, “doctors té l'església”, però sembla que els nostres “doctors” últimament estan una mica adormits.

Vull aprofitar aquest tema d'Internet i les xarxes socials per fer una pregunta en clau catalana:
Quin és el podi, per vosaltres, dels millors webs d'escacs de difusió fets a Catalunya. Estic parlant de webs fetes per particulars (no em refereixo a empreses i/o plataformes)

Per a mi el podi és aquest:



Curiosament, “Rabiosa actualitat d’Escacs” no és un web, és un blog, el que demostra que des d’aquestes plataformes també és poden fer productes de gran qualitat.

“Ajedrez Torneos” tracta l'actualitat dels tornejos que és juguen a Catalunya d'una manera impecable. Un autèntic referent.

“Bigmonfa” és ja un clàssic amb una molt bona informació. Potser, des del meu punt de vista, hauria de renovar la seva imatge.

No podem oblidar i tenir un especial reconeixement al web “Ajedrez Noticias Diarias”, un punt de referència dels escacs a Catalunya durant tants i tants anys el feia de consulta imprescindible per a molts jugadors a casa nostra; però s'ha de dir que avui dia les noticies ja no són tan diàries.


Parlar de les altres plataformes on es difon els escacs seria massa extens per un sol article. Tant els blogs, com Facebook i Twitter, donen molt “joc” als escacs. Però sens dubte la plataforma “estrella” en aquests moments és You Tube.


L’ensenyament a distancia per Internet també és un fet a destacar, una autèntica “revolució” que encara està en els seus començaments, però que evoluciona constantment i del qual s'endevina un futur esplendorós.


Seria un error passar per alt les plataformes que permeten jugar als escacs per Internet, un autèntic fenomen de masses, que ja fa la competència a federacions i clubs. Una qüestió que  també hauria de potenciar una reflexió dins del món dels escacs tradicionals.

Salut i escacs,

5 comentaris:

Enric Garcia Garrido ha dit...

Moltes gràcies por posar el meu blog a la primera posició de la teva classificació. La veritat és que estic realment força content, venint a més d'un blog que també és referència per a mi com és el teu.
Per altra banda coincideixo amb algunes coses que comentes a l'article com que Ajedrez Torneos i Bidmonfa són dos grans portals; i que AjedrezND ha estat referència per a tots. També estic molt d'acord en que actualment youtube és un gran portal perque la gent visiti comentaris i anàlisi realitzats per títulats.
Tot això que has explicat és veritat, jo afegiria que també actualment molta gent té com a referència el que es publica a xarxes socials com Facebook. Un altre tema es que aquí a vegades apareixin coses que no són interessants, però és innegable que resulta en l'actualitat un gran portal de referència per molta gent, i també on és promocionen algunes informacions, articles, etc. A vegades tinc la sensació que actualment Facebook és en el fons la "meva competència" per dir-ho d'alguna manera.

Enric Garcia Garrido ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Com sempre ets molt amable amb mi i el meu blog, qüestió que agraeixo. Estic d'acord en tot el que dius, tan sols comentar-te que no sóc gaire amant de Facebook.

A pesar que no tinc Facebook i que no m'agradi, això no vol dir que no sigui una plataforma molt estesa i en general no es pot passar d'ella.

Conec Facebook per qüestions professionals i crec que a l'àmbit empresarial no es pot passar sense estar ficat i que dona molt de joc.

Altra cosa és l'àmbit privat, és a dir les plataformes habituals, la veritat és que abunda la poca serietat.

En fi, no crec que des de Facebook et puguin fer gaire la competència, ja que el teu blog destaca perquè esta ben fet i sobretot per una gran dosis de treball i constància, es a dir, que està molt “currat”; i en general a Facebook no abunda aquesta manera de fer les coses.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger i salutacions a l'Enric també habitual comentarista del teu blog.Estic totalment d'acord amb el teu podi sobretot els dos primers.El tercer no el visito tant.També estic d'acord amb vosaltres que Ajedrez ND ha estat un referent i no s'enten la evolució dels blogs sense fer esment del mateix.No hi ha dubte que Youtube es una eina impresionant per als escacs i caldria aprofitar-ho millor per la Federació
i sobretot pels clubs.Bastants clubs tenen mestres donant clases pero no tots poden gaudir dels mestres i el seu temps i per tant Youtube ho pot sustituir molt bé.En quant a Facebook i sobretot Twiter considero que es necesari demanar més serietat o diguem un cert control previ ja que en molts debats s'arriba a la desconsideració i a l'insult.Per tant llenço la idea de que els clubs coordinin millor les noves tecnologiesde cara a revitalitzar la seva vida.Fins la setmana que vé company!!!!Fred.

Roger Salvo ha dit...

Totalment d'acord amb tu, Frederic.

Salutacions,