dissabte, 12 de novembre del 2016

Sabies que...


Hi ha, tant a la història dels escacs com als escacs quotidians, dates i fets que generalment passen desapercebuts o potser no és guarden a la memòria col·lectiva.

En aquesta secció que avui començo, intentaré posar temes que per la majoria són desconeguts, o si voleu poc coneguts.

En aquest cas posaré 10 situacions diferents; òbviament haurà persones que sabran més casos que unes altres, però dubto molt que algú les sàpiga totes, i si aquest algú existeix, li dono l'enhorabona per endavant.Però, anem pels temes:


Sabies que el primer Campió de Catalunya d’Escacs va ser el Ferran Canon l’any 1905.


Sabies que la Federació Catalana d’Escacs es va fundar el 2 d'agost de l’any 1925.Sabies que el primer president de la Federació Catalana d’Escacs va ser l’Esteve Puig i Puig, però només va ocupar el càrrec durant dos mesos, ja que el 2 d'octubre del mateix any va dimitir i va ser substituït per Joan Bertran i Casals. Durant tots aquests anys la federació ha tingut 10 presidents, actualment està presidida per l’Antoni Ayza i Casamitjana.


Foto: Federació Catalana d'Escacs

Foto: guanyarem.com
Sabies que la Federación Española de Ajedrez es va fundar l’any 1927 a Barcelona.Sabies que el Miquel Albareda és el jugador amb més Campionats de Catalunya individuals guanyats, amb 8 campionats.


Foto: Federació Catalana d'Escacs
Sabies que el primer Campió de Catalunya per equips va ser la Penya Gracienca l’any 1927.Sabies que la primera Campiona de Catalunya d'Escacs va ser la María Luisa de Zengotita l’any 1932.
Sabies que la Maria Rosa Ribes és la jugadora amb més Campìonats de Catalunya Femenins guanyats, amb 10 campionats.
Sabies que el primer Campió de Catalunya Juvenil vas ser l'Isidre Grau l’any 1962.Sabies que el primer club d'escacs a Catalunya va ser el Club d'Escacs Barcelona, fundat el 15 de novembre de l'any 1921.


Deu dades històriques dels escacs propers, alguns pensaran que això no els interessa gaire i que hi ha temes més importants i de l'actualitat.

Contràriament, el meu criteri és, com he expressat moltes vegades en aquest blog, que no podem menysprear la nostra història i que tenim que treballar per a què no es perdi.Amb aquesta secció que avui comença, i que penso utilitzar de tant en tant, vull intentar, amb petites “pinzellades", recuperar moments dels nostres escacs en particular i, també, dels escacs en general.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Moltes felicitats pel teu interesant article.Penso que hi han molts temes de la nostra historia que ens cal coneixer.Torno a llençar la idea que ens cal una historia dels escacs catalans que commemori el nostre futur centenari(2027)Falten deu anys però el temps pasa volant i la recerca no serà facil per als posibles historiadors.Cal posar fil a l'agulla ja!!!.En quant al "test no vull dir el meu resultat pero no he aprobat!!.Fins la setmana entrant amic Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Gràcies pel teu comentari. Com ben saps el centenari de la FCE serà el 2025, has tingut un “lapsus” i has posat el 2027.

Estaria molt bé que pel centenari es fes un bon llibre sobre la història dels escacs catalans durant aquest cent anys; però crec que no fa falta un gran esdeveniment per treballar, dia a dia, aquest tema.

Malauradament, som una minoria els que ens preocupa aquesta qüestió.

Salutacions, amic,