Šahovski Informator, (Informador escaquístic), conegut col·loquialment com l’Informator, ha complert 50 anys, el seu primer exemplar va sortir a la llum a començaments de l’any 1966.
Šahovski Informator és una editorial amb seu a Belgrad que periòdicament produeix llibres amb aquest mateix nom, i també l'Enciclopèdia d'obertures d'escacs (Encyclopaedia of Chess Endings, l'Opening Monographs), altres publicacions impreses, i el seu corresponent programari (incloent-hi edicions electròniques de la majoria d'edicions impreses).
L'Informator va publicar 2 números per any durant el període 1966-1990, i a partir de l’any 1991 ha publicat 3 números per any. Des de l'Informador número 5, ha inclòs una secció de combinacions trobades en partides recents i també hi ha una secció de finals amb criteris similars.
Aquesta revista amb format de llibre va esdevenir revolucionaria pel seu contingut i imaginatives novetats per a què fos una publicació que és pogués seguir a tot el món; nomenclatures que ara són molt habituals van ser una aportació de l’Informator.
Van dissenyar un sistema de símbols, simples i comprensibles per a tothom. L'essència va ser que en lloc d'un signe de la peça d'escacs van posar una imatge d'ella, i després un moviment comprensible per a tothom. També van substituir comentaris elementals per un símbol, així, per exemple:
Representa que el blanc està millor
Igualtat
Error
Compensació
Posició incerta
Mat
Iniciativa
Parella d'alfils
I molts més. Avui dia, això és força habitual, totes les editorials utilitzen aquest mètode.
Altra novetat va ser la classificació de les obertures d’escacs per lletres majúscules seguides de números. És ben sabut que algunes obertures i algunes variants es diuen de manera diferent en diferents països. Per exemple podem trobar l'Obertura Espanyola i l'Obertura Ruy López, La Defensa Petrov i la Defensa Russa, el Gambit Benko i el Gambit Volga ... I això s’agreuja amb moltes i variades variants. A l’Informator es va resoldre aquest problema simplement amb l’implantació dels codis A B C D E seguit d’uns números que ens indiquen l’obertura i la variant d’aquesta obertura, i quan algú avui dia, fa referencia, per exemple, a B33, molts jugadors saben que s’està referint a la variant Sveshnikov de la Defensa Siciliana.
Aquesta publicació és va fer en un molt bon format i la seva qualitat i continguts eren realment bons. Dues coses eren molt importants, una bona informació: bones partides amb anàlisis de qualitat, sovint pels mateixos jugadors i que aquestes partides eren dels millors jugadors de l’epoca. Tots els grans jugadors, inclosos els Campions Mundials, han analitzat partides a l’Informator.
Aquest va ser el primer Informator, el número 1
Quan va sortir l'informator 1 el Campió Mundial era Tigran Petrosian. Foto: Informator 1
Aleksandar Matanovic. Foto: Informator 1
L'últim Informator publicat
Aleksandar Matanovic. Foto: Informator 127
L’Informator va ser tot un referent durant molts anys, l’aparició d’Internet i conseqüentment les bases de partides, l’ha tret una gran part d’aquest protagonisme, bàsicament per la rapidesa en l’accés a l’informació, però, no obstant això segueix gaudint d’una alta qualitat i reputació.
Ara, Šahovski Informator és un producte més al mercat escaquístic, però hem de reconèixer i agrair, les aportacions i millores que aquesta publicació ha fet pels escacs.
Salut i escacs,
4 comentaris:
Molt bon artícle. Una publicació històrica i que va ser un gran referent. A la propera publicació al meu blog recomanaré l'entrada.
Canviant de tema, he llegit també les darreres entrades al teu blog i he comentat la penúltima de fa tres setmanes, no se si l'has vist perque no l'has comentat de moment, un comentari meu i d'un altre lector de fa pocs dies. Faig esment per si no tha arribat l'avís dels comentaris al ser un article anterior.
Hola Enric,
Doncs si, estic d’acord amb tu que va ser tot un referent. Sobre les entrades de l’article “Breus comentaris 12”, tens tota la raó, no m’havia assabentat de que havia entrades noves, ja he contestat tant els comentaris del Josep Romero, com els teus, moltes gràcies per l’avís.
Salutacions,
Hola Roger Efectivament l'Informator com el coneixem popularment ha estat una eina d'obligada consulta i va marcar un estil i una manera de fer les coses.Avui en dia efectivament internet i en consecuencia la base de partides ha fet que no sigui tan imprescindible tal com està presentat pero potser si que podria fer-se el mantenir la idea original de seleccionar i comentar les millors partides de cada equis temps(per exemple dos mesos)i que fos subvencionat per la FIDE apart de la selecció de les millors combinacions i finals.Tot aixó presentat de manera informática i que es pogues vendre a un preu no superior a un llibre de butxaca.Utopic? Posiblement pero hi ha paisos al mon on tenen diaris tipus Sport o Marca dedicat nomes als escacs.Fins la setmana que vé company!!!!
Hola Frederic,
Que la FIDE subvencioni què?? La FIDE no dona res, el que fa és cobrar, cobrar i cobrar; la FIDE com la majoria de les grans federacions internacionals (futbol, Basquetbol, Atletisme, etc.) són unes autèntiques "màfies". Ho dius com un acudit? Ara ho entenc, com un acudit si que "cola", estàs fet tot un humorista.
Canviant de tema, enhorabona al Congrés B per la seva classificació per jugar la final de Catalunya de Primera Territorial, us desitjo molta sort el diumenge.
Salutacions,
Publica un comentari a l'entrada