dissabte, 5 de juliol del 2014

Pintura i escacs


Pensar en els escacs com un tema per al desenvolupament de la creativitat i la imaginació, com la comunicació d'emoció i raó dels uns als altres, com la contribució dels seus mestres a un concepte sempre renovat de bellesa, que transforma i eleva el sentit de la realitat, tant de qui la produeix com de qui la contempla i entén, és ubicar els escacs en la dimensió de l'art.

En aquest sentit els escacs són un esport, però van més enllà de qualsevol esport i conté una gran part de l’essència de l’art.

La pintura és una de les expressions artístiques humanes més antigues i una de les sis Belles Arts. Les belles arts o arts majors són arts que es desenvolupen principalment per un concepte estètic més que no pas per una aplicació pràctica.

Entenem com a Belles Arts les sis disciplines artístiques que tenen per objectiu l'expressió de la bellesa:
La pintura aconsegueix la seva finalitat bàsicament a través del color i la forma.
L'escultura gràcies a la forma i en menor mesura al color.
L'arquitectura gràcies a la forma i en menor mesura al color.
La música gràcies al so.
La poesia gràcies al llenguatge.
La dansa gràcies al moviment.
L'arquitectura, l'escultura i la pintura constitueixen el grup de les arts plàstiques.

Els escacs sempre ha estat un joc molt popular entre intel·lectuals i artistes, per això no és estrany trobar nombroses obres d'art amb motius escaquístics.

A partir d’aquesta introducció, vull incidir entre la relació de la pintura i els escacs a partir de les obres en les quals els pintors han utilitzat els escacs per a la seva realització.


Els escacs sempre han estat un reclam pels pintor, bé per una aproximació intel·lectual, bé perquè dona una excusa perfecte per la seva tasca creativa; prova d'això és que els escacs i el seu tauler apareixen en qualsevol obra de qualsevol pintor i de qualsevol època.


En l'opinió de l'artista els escacs és com la vida i és un mirall de la societat, el nostre sistema de jerarquia, normes i privilegis. Cada pintor ho veu de manera diferent i ho plasma segons ho veu; determinat, també per a l’època que l’ha tocat viure. Els escacs són l’excusa perfecta per a expressar el seu art.


No només els pintors es van fixar en els escacs, també els escriptors ho van incloure en les seves novel·les i diverses pel·lícules van basar el seu argument en el joc més popular del planeta. Avui en dia els escacs s'utilitzen com a objectes de decoració i cada vegada hi ha més col·leccionistes que busquen noves adquisicions al llarg i ample del planeta. Bé sigui per la seva bellesa o pels milions d'aficionats que el practiquen, els escacs està estretament relacionat amb l'art.

He seleccionat una sèrie de pintures relacionades amb els escacs, unes de grans artistes, unes altres perquè m’han agradat especialment.

Salvador Dalí

Pablo Picasso

Marcel Ducham

Matisse

Lukwig Deutch

Sofonisba Anguissola

Boldriaan

Ekaterina Checaloian

Elke Rehder

Alice Kente Stoddart

Adrey Skyarenko

Alexej Rausky

Allan Douglass Mainds

Boris Vladimisrky

Cornelis de Man

John Lavery

Renata Wypech

Viktor Popkov

Vilik Zakaryan

És una gran satisfacció per a mi i espero que per a vosaltres també, que la nostra afició, per sobre de consideracions merament esportives, també sigui una activitat amb continguts socials, científics, culturals i artístics.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Has aconseguit una cosa molt dificil que em quedi mut. Per tant em limitarè a mirar i adnirar en silenci el bon treball que has fet.Endavant campiò!!!!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

No em puc creure que t’hagis quedat mut, això, en tu, seria un miracle, i ja saps que la meva capacitat no arriba a tant.

Moltes gràcies pel teu ànim i el teu suport, ja formes part d’aquest bloc.

Salutacions, amic,