diumenge, 29 de setembre del 2013

Hou Yifan guanya el Campionat del Món Femení


Des del 10 fins el 20 de setembre s’ha disputat a Taizhou (Xina) el Campionat del món d’escacs femení, entre Hou Yifan (Xina) i Anna Ushenina (Ucraïna). El matx estava programat a 10 rondes, del 10 al 28 de setembre, però després de la 7a ronda la jugadora xinesa a aconseguit imposar-se per un contundent resultat de 5,5 a 1,5 i s’ha proclamat nova campiona del món. Hou Yifan ha dominat el maxt des del començament fins el final, mostrant en tot moment uns escacs sòlits, contundents i molt precisos.



Abans de continuar, voldria fer un aclariment sobre el nom i cognom de la campiona del món. En alguns articles he vist que la denominaven Hou Yifan i en altres Yifan Hou, això és degut a si fem servir el criteri xinès o bé fem servir el criteri occidental. M’explico, a la Xina, en el tema de nom i cognom, posen primer el cognom i després el nom, a l’inrevés que nosaltres els occidentals. Jo, sóc partidari de respectar el criteri xinès i poso primer el cognom. Trobareu més informació sobre aquest tema en aquest enllaç.



 Però qui és aquesta meravellosa jugadora xinesa de tan sols 19 anys? Hou Yifan va néixer el 27 de febrer de 1994, juga als escacs des dels 6 anys i seguint la seva trajectòria com a jugadora podem dir que ha estat una “nena prodigi”. Va assolir el títol de Mestre de la FIDE Femení el gener de 2004, el de Gran Mestre Femení (WGM) el gener de 2007, el de Mestre Internacional el setembre de 2008, en arribar a la final del Campionat del món femení.



 El 2007, va esdevenir la jugadora més jove a ser la Campiona Nacional de la Xina. És la dona més jove de la història a aconseguir el títol de Gran Mestre, que li va ser atorgat a l'agost del 2008 als 14 anys i 7 mesos. El 24 desembre 2010 Hou Yifan es converteix en campiona del món en derrotar a Ruan Lufei, amb això aconsegueix batre la marca de campiona del món més jove de la història, amb tan sols 16 anys d’edat.

Podeu seguir en aquest enllaç una entrevista que l’han fet després de proclamar-se campiona del món.

En aquest enllaç trobareu partides de la nostra campiona.

Bé, amb tan sols 19 anys ja ha disputat tres campionats del món i ha guanyat dos, tota una proesa. Mirant cap enrere ja té un currículum impressionant; però el més il•lusionant és el camí que té per davant.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Molt bó el teu treball sobre Hou Yifan.Com en altres aspectes de la vida també en els escacs el Segle XXI serà de la DONA.Estic llegint aquests dies el llibre recomenat per tu:Ajedrez y ciencia pasiones mezcladas de Leontxo Garcia i allà està molt ben explicat
aquesta realitat.Molt bé company i endavant!!!!! Fred També molt bó el teu comentari sobre en Màxim Borrell peró d'aixó en parlo al article anterior

Roger Salvo ha dit...

Gràcies Frederic, ets lent però segur.

Me'n alegro que t’hagi agradat el llibre del Leontxo García.

Referent a què el segle XXI serà el segle de la dona, per capacitat estic d’acord amb tu, però recorda que també es deia això al segle XX i en les coses realment importants s’ha progressat molt lentament.

Referent al que dius del Màxim Borrell em sembla molt correcte, sóc conscient que tu també vas tenir una relació molt cordial amb ell.

Salutacions campió,