divendres, 22 de juny del 2012
Dades (3)
Tornem a les dades, en aquesta ocasió són dades territorials. Territori català i clubs d'escacs, podria ser el títol. Agafant la comarca com a referència territorial i seguint utilitzant el llistat de clubs que la Federació Catalana d'Escacs va publicar amb motiu de l'últim Campionat de Catalunya per Equips, us plantejo aprofundir en la relació comarca i clubs d'escacs.
Segons el llistat comentat en el paràgraf anterior, estem parlant de què a l'últim Campionat de Catalunya per equips és van inscriure 208 clubs. Parlem de clubs, òbviament, si parléssim d'equips ens sortirien molts més, ja que, com sabem, la majoria de clubs inscriuen més d'un equip.
Bé, estem parlant de 208 clubs, però si volem intentar ubicar-los en la geografia comarcal del principat, primer de tot hem de dir que dos clubs no els podem enquadrar.
Un és l'Andorra, bé, ja estem acostumats als amics d'Andorra, ja fa molts anys que estan entre nosaltres escaquísticament parlant. L'altre club és el Baix Segre, equip de la ciutat de Mequinensa, localitat ubicada a la província de Saragossa, en el que nosaltres denominem La Franja. En aquesta zona sempre s'ha parlat el català, però ara des del govern de l'Aragó, és a dir des del Partit Popular, han decidit que en aquesta zona no és parla el català, que es parlen “llengües aragoneses d’ús predominant a les àrees septentrional i oriental”. Pensava que aquesta gent no em podia sorprendre en el tema lingüístic català, però veig que la seva estupidesa i mala fe no té límit.
Tornant als clubs que estan ubicats en alguna comarca catalana, ens queden 206. Però quants clubs d'escacs té cada comarca? Ho podem quantificar:
ALT CAMP - 3 clubs.
ALT EMPORDÀ - 5 clubs.
ALT PENEDÈS - 2 clubs.
ALT URGELL - 1 club.
ALTA RIBAGORÇA - 1 club.
ANOIA - 7 clubs.
BAGES - 12 clubs.
BAIX CAMP - 8 clubs.
BAIX EBRE - 4 clubs.
BAIX EMPORDÀ - 5 clubs.
BAIX LLOBREGAT - 23 clubs.
BAIX PENEDÈS - 4 clubs.
BARCELONÈS - 36 clubs.
BERGUEDÀ - 1 club.
CONCA DE BARBERÀ - 4 clubs.
GARRAF - 3 clubs.
GARRIGUES - 1 club.
GARROTXA - 1 club.
GIRONÈS - 1 club.
MARESME - 15 clubs.
MONTSIÀ - 3 clubs.
NOGUERA - 3 clubs.
OSONA - 6 clubs.
PALLARS SOBIRÀ - 1 club.
PLA DE L'ESTANY - 1 club.
PLA D'URGELL - 3 clubs.
RIBERA D'EBRE - 2 clubs.
SEGARRA - 2 clubs.
SEGRIÀ - 9 clubs.
SELVA - 1 club.
SOLSONÈS - 1 club.
TARRAGONÈS - 7 clubs.
URGELL - 2 clubs.
VALLÈS OCCIDENTAL - 14 clubs.
VALLÈS ORIENTAL - 10 clubs.
Però, em direu, aquí no estan les 41 comarques catalanes. Sí, és veritat, falten 6 comarques:
CERDANYA, PALLARS JUSSÀ, PRIORAT, RIPOLLÈS, TERRA ALTA i VALL D'ARAN.
Desgraciadament actualment aquestes comarques no compten amb cap club d'escacs (totes sis, com podeu comprovar al plànol, estan molt allunyades de Barcelona).
Són dades senzilles, poc profundes si voleu, però que ja ens poden donar alguns indicis per poder reflexionar. Abans de tenir aquestes dades, mai m'havia plantejat algunes qüestions que ara començo a poder esbrinar.
La primera impressió és que els escacs catalans a nivell de clubs (no a nivell de jugadors, que seria un altre tema) estan més repartits en la geografia catalana del què es podria suposar. És normal que els principals clubs estiguin en les grans capitals i en els nuclis de més població, que a més són les zones amb millor comunicació. Però no obstant això, també trobem clubs en zones més aïllades i poc poblades, el que demostra que els escacs van estar assumits per tots els indrets de Catalunya com un tema cultural, que tenia que mantenir-se. Però, aquest criteri segueix vigent? No ho sabria dir, el que hagin comarques sense clubs és preocupant, també dir que en algunes comarques que si tenen clubs d'escacs trobem ciutats importants sense club d'escacs (això potser ho tractaré en un futur article).
Cal remarcar que els números no sempre expressen la mateixa realitat, per exemple la comarca de la Garrotxa tan sols té un club, l'Olot, però aquest club compta amb més jugadors federats que moltes altres comarques amb molts més clubs.
És molt meritori que hagin clubs d'escacs en comarques que jugar el Campionat per equips suposa fer llargs desplaçaments. Jugar als escacs a Barcelona i rodalies és molt més còmode. Els escacs catalans, i no em refereixo tan sols a la Federació Catalana d'Escacs, tindríem que fer un esforç per trobar els mitjans perquè en aquestes zones distants de Barcelona, jugar als escacs federats no sigui quasi una heroïcitat. Segurament, si ho aconseguíssim, no hauria cap comarca sense clubs d'escacs.
Amenaço amb seguir amb aquest tema.
Salut i escacs,
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
8 comentaris:
Hola: Crec que per potenciar els escacs en les comarques que no tenen cap Club podria ser interesant conseguir una sala o aula en cada capital de comarca i alla organitzar trobades especifiques per difondre els escacs.No es tan descabellat com sembla,penseu que si els organitzadors de Barcelona ens posessim d'acord podriem omplir un local com el Hotel Princesa Sofia per exemple.
Hola Frederic,
Quina alegria que per fi t’hagis decidit a fer un comentari en aquest bloc. No és habitual que la gent del Congrés comenti els meus articles.
No deu ser fàcil trobar solucions, ja que cada comarca deu tenir circumstàncies i dificultats diferents. També ens podem trobar que comarques veïnes, tenen pitjor comunicació entre elles que amb comarques més distants.
Però les dades són aquestes, hi ha una part de Catalunya que té un dèficit amb relació als escacs federats. Com és pot contrarestar? Això ja és més complicat.
Gran article noi, crec que si un 5% dels mandataris d'escacs catalans es fessin les mateixes preguntes que tú, això aniría força bé. Quan facis un altre article (tal com has amenaçat, je, je) mira si pots analitzar la dependència personal que té un club d'un nombre reduït de persones per entitat. Però això ja és un altre tema...
Gràcies, Jordi. Sempre és gratificant que algú entengui el que vols transmetre. Referent a la teva aportació sobre la situació que els clubs (ens aquest cas d'escacs) funcionen a partir de l'esforç d'uns pocs, doncs desgraciadament és així.
Però no és una qüestió que sigui exclusiva (desgraciadament) dels escacs. A la història de la humanitat, tots els avenços importants, han estat pel sacrifici d'uns pocs, que curiosament més endavant s'han beneficiat la majoria.
Per això us tinc tanta estima a la gent com tu, que fan possible que els clubs d'escacs no desapareguin.
Una abraçada, amic.
Molt bon article! M'ha encantat trobar aquest bloc amb tan bones dades sobre els escacs a Catalunya.
Moltes gràcies Pau, t'agraeixo les teves amables paraules.
Espectacular article,Roger, ja no consisteix en llegir-te per distreure's. És que a més aportes dades de grandíssim interés. A la meva comarca actual, La Selva, només tenim el Lloret de Mar. El Tordera és al costat però compta com a Maresme. Tot això em confirma que un club a Hostalric podria omplir un espai molt interessant. Ara bé, falta el grup de valents que estigui disposat a tirar del carro...
Al Berguedà hi ha dos clubs, ja que el CE Lillet també conta;
encara que te local, no juga al Camp. per equips, pero organitzem un Torneig Itn. des de fa vint i dos anys. A Ripoll va desaparèixer el Club fa uns quimze anys; finalment a Campdevànol hi ha una serie de entusiastes, pero no volen fer club perque tots viuen fora
Publica un comentari a l'entrada