divendres, 20 de maig del 2011

Llibres (3)


Seguint amb el propòsit de parlar de llibres d'escacs amb els que m'he sentit força agust amb els seus continguts i que m'han aportat coneixements i habilitats, avui vull parlar-vos de tres llibres d'un mateix autor, Mijail Shereshevsky.

Shereshevsky, reconegut com un dels destacats entrenadors de l'antiga URSS, és també un molt bon autor de llibres d'escacs. Especialitzat en treballar amb joves jugadors, va crear una autentica escola d'entrenament.

Tinc la sort de tenir tres dels seus llibres, els quals el llegit i analitzat profundament i puc dir amb total certesa que en el meu joc hi ha un abans i un després d'aquesta activitat.

El primer llibre és "Perfeccionamiento en el Ajedrez"



En aquest llibre Shereshevsky ens parla del repertori d'obertures que recomanava als seus alumnes en edat adolescent, no es tracta de línees teòriques de moda ni de gran quantitat de jugades forçades, sinó al contrari, obertures que porten a un mig joc teòricament igualat però tremendament complicat que obligava als seus alumnes a buscar la victòria per si mateixos promocionant la seva creativitat. Després, tots en conjunt, analitzaven les partides buscant els errors i possibles millores, que després cadascun d'ells aplicaven quan tenien ocasió. El resultat d'aquestes experiències són explicades en aquest llibre d'una manera molt didàctica i entenedora.

Els altres dos llibres els va escriure conjuntament amb L.M. Slutsky i la traducció al castellà és de l'Antonio Gude.

Així, el segon llibre recomanat és "La planificación del final I"



En aquest llibre parla de com aprofitar els errors d'obertura en els finals. En l'obertura a vegades es fan errors que ben aprofitats pels contrincants són definitius si s'arriba al final. En aquest llibre es parla de com aprofitar aquestes circumstancies en les obertures obertes i semiobertes. Totes les partides són senceres i amb molts bons anàlisis.

El tercer llibre és "La planificación del final II"



Aquest llibre funciona com l'anterior però per a obertures tancades. Des del meu punt de vista, sent el primer un bon llibre, aquest segon volum és molt millor. En aquest llibre les pautes estan molt més raonades, dividides en dues estratègies: estratègia sobre caselles negres (Defensa India de Rei, Defensa indobenoni, Gambit Volga, etc.) i estratègia sobre caselles blanques (Gambit de Dama, Defensa Eslava, Defensa Grünfeld, Defensa India de Dama, Obertura Catalana, etc.), això permet en cada una de les dues estratègies, adquirir criteris i posicionaments que són comuns per a totes les obertures.

En fi, tres bones eines per les persones que tinguin ganes de progressar. Ganes i temps, perquè els llibres si no els dediquem el temps que requereixen, serveixen de poc.

Salut i escacs,