divendres, 30 de juliol del 2010

Vacances

Vacances, tot un any esperant i per fi ja són aquí. Toca sortir de l'asfixiant Barcelona i carregar "piles". Aquesta societat és de boigs, milers i milers de persones de tot el món volen venir a visitar Barcelona i nosaltres, "tontos del cul" com diria l'amic "Saba", qualsevol oportunitat és bona per sortir com uns coets d'aquesta la nostra ciutat. Nostra? A vegades, quan tinc que mourem pel centre de Barcelona (sempre que puc, ho evito), en aquests mesos d'estiu, la quantitat de "guiris" que es mouen amb una total seguretat de que tot allò que troben ho han pagat i que és d'ells, tinc molts dubtes de què aquesta ciutat sigui nostre, dels ciutadans que vivim en ella. Aquesta ciutat, amb el vistiplau de l'Ajuntament, és dels hotelers i de la Cambra de Comerç que fan el que és més convenient pels seus interessos. Que per més que és gastin grans quantitats de diners en propaganda (en aquest cas l'Ajuntament i altres administracions amb diners públics) per fer-nos creure que també són els nostres interessos, la realitat, tossuda realitat, diu cada dia més clarament que els seus interessos i els interessos dels ciutadans d'aquesta maravellosa ciutat, són molt diferents i en algunes ocasions clarament oposats.

Bé, potser estic una mica "cremat". El cert és que necessito vacances i "foto el camp" de Barcelona.

Ara a l'agost farà un any que vaig començar aquest bloc i fins aquest article tan sols havia parlat d'escacs, permeteu-me aquesta petita dispensa, la parrafada extraescaquistica m'ha sortit espontàniament i no m'he volgut reprimir.

A finals d'agost tornaré a escriure més articles i prometo escriure d'escacs i no més que d'escacs. Perquè no es digui que no poso res d'escacs us deixo aquest malintencionat problema de lògica escaquista.

Les blanques poden donar mat en una jugada.
Com és possible això?



He deixat un missatge amb la solució.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Roger Salvo ha dit...

Solució del problema:

Després d'analitzar les diferents jugades de dama ens adonem que cap d'elles proporciona l'anunciat mat en una. Tampoc porta a res l'avançament del peó, a no ser que aquest pogués donar un salt "acrobàtic" a f6. Però aquesta possibilitat és il•legal..., a menys que l'última jugada negra hagi estat f5, amb la qual cosa existiria la possibilitat de jugar exf6 (al pas) mat. Aquesta és la solució, per a què el mat pugui produir-se, la premissa de l'avançament f de les negres és necessària. Per tant, l'única seqüència possible al problema de mate en un, és la jugada prèvia 1...-f5?? 2.exf6 (al pas) i es produeix mat.

Aquest problema l'he tret del llibre "Test del ajedrecista" d'en José Manuel Gil i d'en Jordi Magem.

Bon estiu a tots,

Unknown ha dit...

¡Quina ràbia! anava a posar la solució i ja he fet tard... Bé, quue passis unes bones vacances. La foto és una mica l'estil del Planeta de Saba, no? jeje