dimecres, 2 de novembre del 2022

Campionats de Catalunya individuals 2022



Del 28 d'octubre fins l'1 de novembre s'han jugat el Campionat de Catalunya Individual Absolut i el Campionat de Catalunya Femení.

Aquests dos campionats s'han jugat amb el format lliga, es a dir, tots contra tots. Sempre he pensat que aquest format és el més adequat per a uns campionats tan importants.

El campionat que corona com a millor d'una nació, des del meu punt de vista, no pot ser amb formats per sortir del pas, com sovint en anys anteriors s'ha fet. Recordo aquell format que durant bastants anys es va fer servir d'enfrontaments eliminatoris a dues partides i solucionant els empats amb partides a ritmes ràpids; a on a les partides a ritme clàssic abundaven les taules i tot es resolia a les partides a ritme ràpid. En realitat era un torneig a on els especialistes en ritmes ràpids gaudien de una important avantatge. Crec sincerament que aquell format no estava a l'alçada d'un Campionat de Catalunya Individual.

Soc conscient que la FCE sempre s'ha trobat amb moltes dificultats per aconseguir una participació de jugadors suficienment bona per a que el campionat en format lliga tingui el nivell adequat perquè la competició sigui suficientment prestigiosa. Es clar que una competició d'aquest prestigi amb jugadors de segon nivell tampoc pot ser.

Coordinar un calendari amb els jugadors adequats deu ser força complicat. S'ha de tenir en compte que els jugadors professionals tenen els seus calendaris de tornejos programats amb antelació, i els jugadors no professionals o semi professionals tenen molt complicat certes dates.

Crec que en aquesta ocasió els i les participants en aquests dos tornejos són d'un nivell molt acceptable. Però, sempre hi ha un però, el que no s'adapta a aquests tipus de campionats, sempre al meu parer, és que es tinguin que jugar vuit rondes en cinc dies. Ara bé, si tenim en compte el que he comentat anteriorment sobre les dificultats que comporta organitzar uns campionats com aquests, doncs aquest és un peatge que (suposo) es té que pagar.

En fi, anem a veure el que han donat de si aquests campionats.

El Campió de Catalunya d’aquest 2022 ha estat el Levan Aroshidze.

Foto: FCE

Foto: FCE

Foto: FCE

La classificació final ha estat aquesta:

Imatge: Chess-Results


La Campiona de Catalunya 2022 ha estat la Joana Ros.

Foto: FCE

Foto: FCE

Foto: FCE

La classificació final ha estat aquesta:

Imatge: Chess-Results

  Us passo un vídeo a on podeu veure una bona partida d'atac de la Joana Ros.



Bé, bon nivell en general, encara que cal ressaltar que en algun cas, tant al absolut com al femení, podem veure que hi havia algun jugador/jugadora que estaven fora de forma.

Per finalitzar felicitar als dos campions. Menció especial a la Joana Ros, persona que, a pesar de que ni tan sols mai he parlat amb ella,  des de fa molt temps em cau força bé.

Salut i escacs,