dijous, 9 de desembre de 2021

Zugzwang

Zugzwang és una paraula alemanya que significa "obligació de moure" (de Zug "jugada" i Zwang "obligatorietat") i que en els escacs es refereix a la situació en què l'obligació de fer un moviment és alhora un desavantatge greu, sovint decisiu.

De manera que hi ha posicions en què no et pots moure perquè estàs envoltat de perills i si et toca el torn de joc i has de moure alguna peça o peó, aleshores perds material decisiu i fins i tot la partida, i trobar-se en aquestes posicions es diu "estar en Zugzwang".

Com a exemple us passo un conegut problema que té com a solució una meravellosa posició de Zugzwang.

La solució és Ta6 i el negre està en Zugzwang.


Us passo un curt vídeo de Luisón on dona una explicació sobre el Zugzwang.A continuació una explicació del Rey Enigma.
Ara un vídeo amb uns divertits exemples de Zugzwang.La majoria de les vegades, el Zugzwang es dona al final de la partida, però en la història dels escacs hi ha casos en què passa al mig joc. 

Un exemple sorprenent és la partida Saemisch contra Nimzowitsch, jugada a Copenhaguen l'any 1923. Nimzowitsch va jugar amb negres, va desenvolupar un joc posicional brillant i va crear una posició de Zugzwang què va obligar a Saemisch a abandonar després de la jugada 25, ja que no tenia una resposta que salvés la seva posició. Us passo un vídeo amb aquesta partida.
Una altra partida de Zugzwang al mig joc va ser una partida de Magnus Carlsen jugant a una plataforma per Internet.Bé, després de la definició i alguns exemples, tan sols dir que molts dels finals teòrics arriben perquè la part guanyadora posa al seu contrincant en situació de Zugzwang.

Això passa i està clar en molts finals que coneixem i fàcils de recordar; però per a posicions més complicades, és imprescindible conèixer els conceptes del Zugzwang si les volem resoldre satisfactòriament.

Salut i escacs,