dijous, 29 d’abril del 2021

Nepomniachtchi, reptador

Doncs si, Yan Nepomniachtchi s'ha classificat per jugar contra el campió del món, Magnus Carlsen, al maxt previst pel proper mes de novembre a l'Expo de Dubai (Emirats Àrabs) amb una bossa en premis de 1,7 milions d'euros.

La classificació ha estat després d'un més que accidentat i llarg Torneig de Candidats. Aquest torneig va començar el 17 de març de 2020 fins el 25 de març de 2020 (setena ronda) que es va interrompre per la pandèmia. El 21 d’abril de 2021 es va reprendre la competició i l'última ronda s'ha jugat aquest recent 27 d'abril de 2021.

És obvi que no van ser les millors condicions per jugar un candidats i que això va influir en alguns jugadors que partien com a favorits al començament de la competició. Però també estem parlant que qualsevol dels classificats pel candidats té la suficient categoria per poder ser un rival digne enfront el campió.

La classificació final del Torneig de Candidats va ser aquesta:

Imatge: Chessbase.com

 Però fem una petita introducció de qui és Nepomniachtchi:

Yan Nepomniachtchi va néixer a Briansk, Rússia, el 14 de juliol de 1990. Va guanyar el Campionat Europeu Júnior d'escacs tres vegades, l'any 2000 a la categoria sub-10, i els anys 2001 i 2002 a la categoria sub-12. També va guanyar el Campionat Mundial Junior a la categoria sub-12 l'any 2002. Després de guanyar l'Open d'Aeroflot a Moscou el febrer de 2008, es va classificar per al torneig d'escacs de Dortmund Sparkassen de 2008, on va compartir el segon lloc romanent invicte. El 2010, a Rijeka, va guanyar el Campionat d'Europa Individual d'escacs, amb una puntuació de 9 d'11 possibles. El mateix any es va proclamar campió de Rússia vencent a Serguei Kariakin en el matx de desempat final. El 2013 va empatar en el primer lloc amb altres jugadors al Campionat d'Europa Individual d'escacs. Al Gran Prix de Moscou del maig de 2019, va guanyar el torneig d'entre 18 participants amb 9 punts.

Foto: Lennart Ootes/Reuters

Nepomniatchtchi és dels pocs escaquistes que té una puntuació, a ritme clàssic, favorable contra el campió de món Magnus Carlsen. Els campions mundials semblen ser la seva especialitat. En escacs clàssic té també balanços favorables amb el rus Vladimir Kramnik (+5 -4 = 4) i l'indi Viswanathan Anand (+3 -2 = 5).

Us passo unes partides recents de Nepomniatchtchi:








La inconsistència a l'alta competició, on alternava triomfs brillants amb derrotes inesperades, va impedir que aflorés per complet el seu enorme potencial. Nepo és capaç de les majors subtileses sobre el tauler i de ser explosiu si ho necessita, però ha cobrat fama de jugador volàtil, sense l'esperit de lluita necessari per ser un campió, capaç d'enfonsar-se davant els contratemps.

Els seus crítics l'acusen de no prendres els escacs seriosament. És un addicte als videojocs, que practica a un nivell molt alt, i té greus deficiències en la gestió del temps durant les partides. Fins aquest Torneig de Candidats, el primer que juga a la seva vida, no havia estat capaç de mantenir una sèrie de bons resultats en un torneig llarg. Ara ha aconseguit, finalment, aquesta consistència.

Imatge: Ajedrezconhumor

Quin Nepomniatchtchi veurem en aquest interessant matx? No ho podem saber, però, des del meu punt de vista, tots els precedents d'aquest jugador no serviran de gaire. Dos jugadors d'estil força diferent i tots dos es prepararan força per contrarestar al seu contrincant en tots els sentits.

Salut i escacs,