dijous, 17 de setembre del 2020

Jugar amb mascareta

En els pitjors moments del confinament, molts escaquistes van decidir jugar per Internet partides “on-line. Immediatament van començar a sortir debats sobre les trampes que aquest sistema de joc pot donar de si i, malauradament, aquest debat encara existeix.

En el món dels escacs, com passa en qualsevol altre situació de la vida, les trampes i els tramposos, sempre han existit. Ara bé, no crec que aquest personatges, en els escacs, passin de ser un tant per cent molt minoritari. Això si, en quant es destapa un cas de trampes en els escacs immediatament passa a ser força mediàtic.

Per altre banda, si una persona aficionada als escacs dedica el seu temps durant (per exemple) 50 anys, ensenyant als més petits a jugar i perfeccionar el seu joc, a organitzar tornejos (generalment aficionats), a fer-se càrrec de que un club d'escacs modest tiri endavant i... podeu afegir tants exemples com us vinguin al cap; doncs aquesta persona tant sols serà reconeguda per alguns dels seus coneguts més propers. En realitat “quatre gats” que es diu popularment, aquestes persones tan positives pel nostre joc, no són noticia. Alguna cosa no funciona en aquesta la nostra societat quan això és així.

Imatge: arsephico.com

Després, quan el tema sanitari semblava que anava millor (o això ens vam creure), s'han donat casos de tornejos presencials, la majoria amb les mesures sanitàries preventives adequades.

Foto: FEDA

Una d'aquestes mesures ha estat jugar amb mascareta. La veritat és que la majoria d’aquests tornejos han estat exitosos, de la qual cosa em congratulo. Però a mi em costa pensar que estar varies hores concentrat i amb mascareta no sigui molt incòmode. En fi, com en totes les coses, els que ho han experimentat tindran més elements de judici per dir la seva que jo.

Foto: FEDA

Com sabeu els que seguiu aquest blog, des de fa uns anys faig uns àlbums fotogràfics amb el títol “Amics, companys i coneguts” (trobareu aquests àlbums a la pestanya “Fotos”). Normalment en aquests àlbums la gran majoria de fotografies són meves i en general són de persones del meu club o amics d'altres clubs, també utilitzo Facebook per adquirir fotografies, d'amics i coneguts, de tornejos que jo no he estat però que penso que és interessant que estiguin en aquests àlbums.

Referent a l'àlbum del 2020 el vaig començar a omplir amb 102 fotografies de la Copa Catalana Barcelona (totes fetes per mi); després vaig afegir 29 fotografies (també fetes per mi) del Torneig Internacional Clàssic Sant Martí; òbviament l'apartat fotogràfic del Per Equips omple l'àlbum amb moltes fotos (la majoria dels amics del Sant Martí, totes fetes per mi, però també d'amics, companys i coneguts d'altres clubs, això si, aquestes fotografies amb la col·laboració de Facebook); cal també esmentar algunes fotografies varies, especialment destaquen els amics de “Cooltura Escacs”, “Xarxa de Mat” i “8x8”.

Podríem catalogar aquestes fotos com a “pre estat de pandèmia”. Després, les fotografies són bàsicament baixades de Facebook i les podem dividir en fotografies de situacions de jugar per Internet, i posteriorment, fotografies de situacions de jugar presencialment i òbviament amb mascareta.

Foto: FEDA

Foto: FEDA

Foto: FCE

Si voleu consultar l'àlbum 2020 a dia d'avui, podeu utilitzar aquest enllaç.

Per fotos no serà, potser quan passin alguns anys, quan vegem aquestes fotos ens doni per riure. Clarament, ara no.

Salut i escacs,