dimecres, 9 d’octubre del 2019

Pia Cramling, una de les millors


Pia Cramling,  és una de les millors jugadores del món. Nascuda a Estocolm el 23 d'abril de 1963, compta amb una dilatada i exitosa carrera escaquística.

Pia Cramling va aprendre a moure les peces als 10 anys quan acompanyava al seu germà gran al club d'escacs. El seu progrés va ser ràpid i als 18 anys ja estava dins del top-10 femení; Cramling va estar de manera permanent en el top-5 els 15 anys següents, i fins i tot quan la seva valoració va baixar el seu tarannà lluitador li ha permès tornar al seu lloc tot i l'aparició de noves i talentoses jugadores. Dos dels seus majors èxits li van arribar quan havia sobrepassat els 40 anys, guanyant el Campionat d’Europa Individual femení els anys 2003 i 2010.

Foto: Bill Hook

En competicions per equips, Cramling va representar Suècia a l'Olimpíada d'escacs tant en les proves obertes com femenines, el Campionat d’Europa d’escacs per equips tant en seleccions obertes com femenines, d'olimpíada de Telechess i la Copa Nòrdica. A l'Olimpíada d'escacs femenina , ha guanyat la medalla d'or individual com a millor jugadora del tauler 1, l’any 1984 i l’any 1988. A la Copa d’Europa de club femení , Cramling ha guanyat la medalla d'or per equips el 2007, 2008, 2010, 2012, 2013 i 2016 jugant a l'equip Cercle d'Echecs de Montecarlo.

Cramling està casada amb el Gran Mestre  Juan Manuel Bellón. Va viure uns anys a Espanya, però posteriorment va tornar a Suècia. Tenen una filla, Anna Cramling Bellón, que va formar part de l'equip d'escacs femení suec a l’Olimpíada  d’Escacs de Bakú el 2016.


Foto: gamesmaven

Foto: Federació Sueca d'Escacs

Foto: Thegibraltarmagazine

Foto: Obert Gibraltar

Vaig començar a pensar a fer aquest article a partir d'una afició que tinc de fullejar revistes d'escacs antigues, en aquesta ocasió revistes de voltants de l'any 1990. La portada d'una revista de l’any 1992 em va cridar poderosament l'atenció.


Al seu interior parlava del fenomenal torneig que Pia Cramling va fer l'any 1992 al fort Obert de Berna, guanyant a molt forts jugadors.

Imatge: Revista Jaque

Amb aquests molt bons resultats Pia Cramling va obtenir el títol de Gran Mestre (absolut).

Pia Cramling va jugar a Catalunya diversos tornejos i va militar (conjuntament amb Bellón) al Club d’Escacs Vulcà, un club en aquells temps realment molt poderós.

Us passo una petita mostra:



Campionat de Catalunya per equips 1991


Campionat d'Espanya per equips 1991


Campionat de Catalunya per equips 1992

Pia Cramling, Medina, Vehí, Martín i Bellón. Foto: Butlletí d'Escacs

En fi, aquest article vol ser un petit homenatge a aquesta gran jugadora i, com dic al títol, una de les millors de la història del nostre joc.

Salut i escacs, 

5 comentaris:

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Rotger,

un pensament col·lateral curiós que fa poc em va venir al cap. ¿Coneixeu gaires jugadores de escacs, d'un cert nivell, que no estiguin o hagin estat parelles d'un jugador d'escacs? Sembla que hi ha una certa endogàmia en aquest assumpte. Potser podries fer un article al respecte.

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

Gràcies per la teva participació en aquest blog. Em sembla molt interessant aquesta reflexió, sincerament mai havia pensat en aquest sentit i resulta que aquests tipus de relacions són molt freqüents, majoritàriament freqüents.

Bé, ens has mostrat “el que” que com he comentat és molt interessant, “el per què” ja és una altre cosa molt més difícil de definir; de ben segur que puc tenir les meves teories (com qualsevol de nosaltres) però no em veig capacitat per donar una conclusió seriosa sobre aquest tema (es té que tenir en compte que cadascun dels casos és un món en si mateix).

Salutacions company,

Fred ha dit...

Hola Roger, Excelent el teu article sobre Pia Cramling com de costum es excelent amb una bona dosis de treball de recerca.Lligat amb tot aixo que al haber estat uns anys amb nosaltres la fa una miqueta nostra,En quant a l opinio d en Jaume es interessanrt ,No hi ha dubte que esl escacs son molt absorbents i nomes un altre escaquista `pt entendre la manera d esser de un altre,Per tant en la complicada vida de parella cal trobar un encaix,Conec una parella que han arribat a una entente cordiale i cada mes destinen quinze dies a fer el que vol l altre,Si no anava per aqui en Jaume les meves disculpes-..i no he dicho na!! Salut compANY!!!fRED

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Home, va estar en certes ocasions a Catalunya, va jugar a un club català i va jugar en alguns tornejos catalans; però dir que la fa ser una “miqueta” nostra, em sembla una mica exagerat.

Sobre el que dius sobre l'opinió del Jaume, doncs no acabo d'entendre de què parles. Millor que t'entenguis amb ell.

Salutacions amic,

Fred ha dit...

Hola de nou Roger Evidentment no pretenia fer com aquella editorial que va editar una col leccio de biografies que la van titular Gent nostra i alla sortia en Capablanca degut a que la seva mare era catalana pero si es cert que Pia Cramling al estar uns anys entre nosaltres i el seu caracter afable ens fa alegrar una miqueta mes dels seus exits.I en quant al tema d en Jaume crec que cal pulir molt mes la seva proposta Salut Fred