dijous, 4 d’octubre del 2018

Nous aires a la FIDE


Doncs sí, ahir 3 d’octubre de 2018, dins del marc de les Olimpíades d’escacs celebrades a Batumí (Georgia), es va celebrar la votació per a l'elecció del President  de la Federació Internacional d’Escacs (FIDE).

El guanyador ha estat Arkady Vladimirovich Dvorkovich, de 46 anys, economista i fins ara alt funcionari de l'administració russa. Recentment ha estat el màxim responsable del Mundial de Futbol celebrat, l'estiu passat, a Rússia.

Els candidats eren tres: Georgios Makrópulos (candidat oficial), Arkady Dvorkovich i el conegut GM britànic Nigel Short.

Georgios Makrópulos. Foto: El País

Arkady Dvorkovich. Foto: El País

Nigel Short. Foto: El País

Short va ser el més radicalment crític amb la cúpula de la FIDE, com a mostra aquesta frase que va dir pocs dies abans de la votació: Sí, sembla que hi ha alguna esperança que el lema de la FIDE, “Gens Una Sumus” [Som una família] comenci a complir-se de veritat. Perquè fins ara el lema correcte hauria de ser “Màfia Una Sumus”.

Arkady Dvorkovich va guanyar la votació per 103 vots a 78 vots que va rebre Georgios Makrópulos; aquest fet representa el final com alt càrrec a la FIDE de Makropulos a on es mantenia des de l’any 1982.

Foto: Chess.com

Realment una sorpresa, ja que alguns pensaven que no es podia guanyar a la  corrupta “maquinaria” oficialista. També s'ha de dir que la retirada de Short a l'últim moment i el seu suport públic a Arkady Dvorkovich, va ser un fet determinant.

Un fet que m'ha agradat d'aquesta victòria, potser perquè el personatge sempre m'ha caigut força bé, és que el GM peruà Julio Granda entrarà a la FIDE com a Vicepresident.

Julio Granda. Foto: Chess.com

Foto: Chessbase
L’equip complert d’Arkady Dvorkovich és aquest:
President Adjunt: Bachar Kouatly (França) 
Secretari General: Enyonam Sewa Fumey (Togo) 
Vicepresidents: Mahir Mammadov (Azerbaiyán), Julio Granda (Perú) 
Tresorera: Zhu Chen (Qatar) 

En fi, la cosa pinta bé, s'ha acabat amb anys d'una organització amb un fort component de corrupció i s'obre una altre etapa que pot ser molt diferent, però..., ai! Sempre hi ha un però..

El però... és que moltes persones l'acusen de ser molt proper a Vladímir Putin i això no deixa indiferent a ningú.

A mi em va tranquil·litzar força una breu entrevista que li va fer el periodista Leontxo García el 28 de setembre al diari El País. La podeu llegir des d'aquest enllaç.

Dic que em va tranquil·litzar per dos motius: primer perquè el més important era que algú mínimament coherent acabés amb la cúpula de la FIDE dels últims decennis, i dos perquè em va semblar una persona molt preparada pels reptes del món actual (com exemple l'últim Mundial de Futbol, amb una organització modèlica). El tema polític, està per veure, però de ben segur que pitjor que els seus antecessors no ho serà.

Salut i escacs,

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger,Comparteixo amb tu la opinió de que pitjor no serà.Que hagui gent com en Julio Granda tan injustament tractat per la Federació del seu pais m'alegra molt.Llegint la entrevista del nou president veig molt interessant intentar lligar els escacs amb el futbol.Els admiradors de Mafalda estem d'enhorabona!!!!Deixem treballar a la nova Junta.Els cent dies de rigor en aquest cas son molt necesaris.Molts anims President!!!! Ho necesitarà Fins la setmana que vé amic !!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Doncs si, donem-li els cent dies preceptius! És curiós que, pel que he llegit, quan va fer campanya els mesos anteriors a la votació, Dvorkovich va venir a Barcelona i es va entrevistar amb representants de la FCE, cosa que no va fer amb la Federación Espanyola de Ajedrez; tenint en compte que la FCE no té vot a les eleccions de la FIDE, es pot pensar que volia saber si podia comptar amb la FCE si guanyava les eleccions, tenint en compte que la Federació Española de Ajedrez estava totalment alineada amb la candidatura oficial. Bé, són suposicions però...

Fred ha dit...

No hi ha dubte que es la Española i no la Catalana qui te vot a la Fide ara i avui pero no hi ha dubte tampoc de la importancis dels escacs catalans dins els escacs espanyols.Tenint en compte que en Chess results ja tenim el CAT es obvi que si que podem recolçar i molt aquesta Federació.GENS UNA SUMUS!!!!! Fred