dijous, 4 de gener del 2018

2018

Un nou any, ja estem al 2018! Quina noticia, això ho sap tothom, em direu amb raó; i sí, és veritat, però per a mi cada any que passa és una sorpresa. Una sorpresa quan penso que vaig començar a jugar federat l'any 1970 i que aquests munt d'anys han passat ràpidament, massa ràpidament. En fi, no siguem negatius, la veritat que m'ho he passat força bé amb els escacs, he fet amics i he tingut moments fantàstics. “Que me quiten lo vailao” que dirien per les Espanyes.

Bé voldria començar amb una explicació per a totes les persones que segueixen aquest blog habitualment; sempre que puc he intentat que el primer article de l'any fer-lo el dia 1 de gener, aquest any no ha pogut ser degut a un refredat de “cavall” que m'ha afectat les últimes setmanes i que encara no m'he tret de sobre. Desgraciadament no sóc un cas aïllat i aquesta patologia està afectant a molta gent.



Com podeu comprendre he estat uns quants dies desconnectat dels escacs i ara que he tornat al “planeta escacs” m'he trobat amb aquesta “perla” a Facebook.


Sembla ser que, ahir dia 3 de gener de 2018, els grups i calendaris de tots els equips de la Territorial de Barcelona encara no s'havien publicat. El David Vigo ens planteja que tenint en compte que la federació tenia computats els equips el 30 de novembre, la confecció dels grups i els calendaris podia haver estat publicada molt abans.

Això ha desencadenat un debat molt interessant en aquesta mateixa entrada de Facebook, si us interessa ho podeu seguir des d'aquest enllaç.

Tots els plantejaments són respectables, però el meu parer és que en aquesta qüestió la federació està en fals, i a més, sembla que no estan per posar remei; sinó quin sentit té que a la Circular Cat 29/2017 sobre la Lliga Catalana 2018 hagi un apartat que doni a les Delegacions “carta blanca” de quan publicar els grups i els pertinents sorteigs.

En l'apartat: Dates dels enquadraments dels equips, es pot llegir això: Cada Delegació podrà establir la data de comunicació del sorteig de la Lliga en el seu àmbit territorial. No seria més normal que en aquest apartat haguessin posat una data límit i tots sabríem a que atenir-nos.


Podeu consultar aquesta circular complerta en aquest enllaç.

En fi, no entenc que aquest tema no s'hagi solucionat abans. Però quan dic abans no em refereixo a aquest any, em refereixo que això està passant des de fa molts i molts anys i ja és una assignatura pendent.

Avui dia hi ha programes informàtics que gestionen temes molt més complicats que aquest, amb un programa "normalet" ja tindríem prou. Quan finalitza el campionat anterior ja tenim totes les dades de les categories dels equips, i el 30 de novembre tenim les dades actualitzades amb els possibles canvis (que generalment no són gaires, equips nous i equips que es donen de baixa); amb un programa adequat, la part tècnica del problema no és gaire difícil de solucionar.

L'altre part del problema és la gestió. Crec que per part de la federació no es gestiona bé aquesta problemàtica, no es poden tractar els incompliments de terminis d'una forma tèbia i tampoc és la solució retardar el màxim els terminis o no posar-los.

En fi, ja s'ho faran. Aquest any ja no té solució, pel 2019 tenen un any per davant per trobar-la, sempre que vulguin, és clar!

Salut i escacs,

4 comentaris:

Roger Salvo ha dit...

Avui, 5 de gener, atenent la petició als Reis Mags, la Federació Catalana d'Escacs a publicat els grups de les comarques catalanes al Campionat de Catalunya per equips. Enhorabona!!

Fred ha dit...

Hola Roger:Benvingut al 2018!! Celebro que ja estiguis millor.Aqui vull afegir una "cuña publicitaria"Encara que la teva dona es una profesional de la medicina i per tant sap molt millor que jo el que necesites haig de dir que he conegut un producte anomenat Ilvico que vé a ser una especie d'aspirina triple.Conté cafeina,paracetamol i un tercer element que no recordo el nom però que va lligat a aleugerir els bronquis.Sé que no es bó automedicarse però a vegades es una informació que pot anar bé als teus lectors.Anant al tema del debat penso que cal anar al fons de l'assumpte.La Federació es una federació de clubs encara que cada vegada més volen ser de jugadors també.El tema del debat es que cal anar al fons de la questió.Aixi com sembla que ha estat molt positiva la reunió de clubs de DH fá falta una reunió especifica dels clubs per delegacions sobre el tema del debat donat que no es un tema tan senzill.Si tots els clubs tinguessim la capacitat del Catalunya o el Sant Marti en quant al local el 1 de Desembre ja estarien fets i publicats els emparellaments.Però en la majoria de casos no es aixi.Nosaltres per exemple si ens fesin jugar a tots els equips a casa junts hauriem de fer com els castellers per cabre tots.Per tant les peticions de la majoria dels clubs s'han d'atendre si o si i no son facils d'encaixar.Un altre debat hauria d'anar al fons del problema.Els treballadors de la FCE son suficients per complir aquestes tasques amb tot rigor? També aquesta llibertat total de poder canviar de club cada any dificulta més el problema. A nosaltres aquesta permisivitat ens ha anat bé ja que malgrat algunes baixes tenim bastantes altes i ens hem pogut permetre incorporar un equip més composat per adults que ara i avui no tenien encaix en jugar en els sis equips però la seva il-lusió per participar i competir ens ha fet formar un seté equip que serà un trencaclosques fer-los jugar a casa ja que a més un délls es un invident lo cual ens farà que hagui un tauler més però es un repte apasionant.Per acabar i tornant al tema del debat torno a proposar una reunió de clubs de la Delegació de BCN per debatre el tema del per equips on parlem d'aquests temes en profunditat.Insisteixo,no es fácil encaixar tot això i com a directiu amateur que em considero que s'ha de ser més tolerant en això.Salut amic !!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic, entenc i respecto el teu punt de vista però hi ha coses que dius que no comparteixo.

No puc estar d'acord que t'agradi la situació i la intentis justificar perquè al Congrés li convé. Tens raó que el tema és complicat però no per això es té que renunciar a fer les coses bé.

Les coses estan bé quan hi ha normes clares que les regulen i la federació vetlla per a què es compleixin, i sovint això no passa.

Vull que quedi clar que les meves paraules no van dirigides als treballadors de la federació, ells fan el que poden i a vegades més. Que hagi normes clares i ben desenvolupades és responsabilitat de la Junta Directiva.

Seria una gran alegria per a mi que aquesta nova Junta Directiva vagi arreglant aquestes qüestions el més aviat possible. Sabent que “Roma no es va crear en un dia”, el que si seria convenient és que s'anessin visualitzant progressos en aquesta direcció.

Un bon any també per tu, Frederic.

Fred ha dit...

Hola de nou Roger:No sóc tan egoista per justificar la actuació dels aparellaments per que al Congrés li convé sino que es un tema més profund.Com a directiu amateur amb molts anys d'experiencia crec que soc molt comprensiu amb les dificultats que el tema comporta.Per sobre de la Junta Directiva i els seus empleats està la Assemblea de Clubs i si es fà una reunió especifica pels temes de la Divisió d'Honor considero que també s'ha de fer sobre com es funciona en aquestos temes.Ja que es vol més rigor cal dir:Tenim els empleats suficients per resoldre aquestes questions amb rigor? Ja que el tema es prou complexe estem disposats a asumir el cost que pot tenir aixó? Ja que hi ha una llibertat total envers els jugadors(cada any es pot canviar de club) no caldria replantejarse que no es pogués canviar de club en dos o tres anys? En resum,son preguntes que ni jo tinc la"resposta" no es senzill però si cal entendre que al Govern de la nació i aqui cal entendre tant Catalunya com Espanya se'l pot criticar ja que les seves directrius estan ejecutades per una serie de treballadors funcionaris que ejecuten les seves instruccions,i que a la vegada els nostres consellers,diputats etc..estan remunerats per fer la seva feina.En la Junta Directiva de la FCE que jo sapiga ningú cobra com tampoc ho fem la majoria de directius de club.Les queixes sobre aquest tema no les entenc.Els nostres jugadors ja fa setmanes que saben que l'A i el B juguen a casa i la resta fora.Si encara no se sap on van es mes complicat però ara cal anar sabent qui son els delegats,amb qui es conta totes les rondes,qui juga només les de casa,amb quins cotxes es conta i com tenim la Copa Catalana com a "proba pilot"de cara al per equips no veig tan complicat aquest retràs i a més qui es queixa es el primer en dir que cal reduir despeses per part de la FCE.Per tant com ja he dit al FB una critica i una alternativa i considero que la que jo proposo,aquesta reunió especifica a finals de Maig per valorar el per equips(Lliga Catalana)Perdò per la"pallissa" ja que m'ha dolgut sentir que la situació m'agrada.Continuarem el debat en el seguent berenar o esmorçar.Salut company!!!! Fred