dissabte, 17 de juny del 2017

Veterans? Sí, gràcies


A Catalunya, la Federació Catalana d’Escacs té catalogats com a veterans als majors de 60 anys. Poques bromes, ja que en aquests moments estem parlant de al voltant de 1047 llicències; i dic poques bromes perquè aquesta quantitat de llicències és superior a les llicències totals de més d'una comunitat o regió de l'Estat Espanyol.

A pesar que fins ara no he jugat cap torneig explícitament per a veterans, no puc negar que ho sóc, ja que el proper mes de juliol compliré 63 anys.

Els veterans som força importants per a moltes coses i temes, podríem comentar la quantitat de jugadors veterans que hi ha a les juntes directives dels clubs d'escacs, també és una realitat que els veterans són més propicis de passar-se pels clubs (possiblement perquè som un col·lectiu no acostumat a jugar per Internet) i conseqüentment en molts casos és un veterà l'encarregat d'obrir el local, per no parlar de la quantitat important de veterans que juguen la multitud de tornejos que s'organitzen a casa nostra, pagant la corresponent quota d'inscripció. De ben segur que podríem afegir un llarg etc. de grans quantitats de qüestions positives que aporta aquest col·lectiu als nostres escacs.

Però en canvi, a vegades sembla que no es doni a aquest col·lectiu la importància que els correspon; com a botó de mostra us invito a que busqueu al web de la FCE a la part de d'alt de tot trobareu un seguit de pestanyes:


A la pestanya publicacions, entrant a historial


Podeu trobar l’historial de tots els diferents campionats de Catalunya: Absolut, femení, per equips, Copa Catalana, juvenil, ràpides per equips i Festa Catalana.

Dels campionats de Catalunya de veterans, res de res, no existeixen. Un oblit realment lamentable, deu ser perquè dona molta feina fer aquesta recopilació de tornejos, però curiosament això tampoc és cert, ja que l'any 2014 vaig fer un article on sortien tots els campionats de Catalunya de veterans, modestament crec que s'ho vaig posar molt fàcil als responsables del web de la federació.

Foto: FCE

Tampoc les noticies que publica la web de la federació sobre aquests campionats són “per tirar coets”, com a mostra l'article d'aquest any. (telegràfic i sense galeria de fotos).

Desídia, poc interès en els temes que afecten a aquest col·lectiu? Tan si val, aquest any el Campionat de Catalunya de Veterans ha fet una gran davallada de participants:

L'any 2001, el campionat de Catalunya també va ser campionat d'Espanya



Senyors de la federació, amb els veterans com a col·lectiu comencen a tenir un problema, si no posen remei, potser després la possible solució, com a vegades passa, serà tard i dolenta.

Salut i escacs

6 comentaris:

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Bon dia Rotger,

aprofito el tema del teu article per a recordar que aquest agost a Sabadell es jugarà el Campionat d'Europa de Veterans, una oportunitat única pels residents a Catalunya. Aquest Campionat s'estructura en dos grups el +50 i el +65 d'acord al criteri FIDE. Per cert ¿Algú em podría dir per quina raó a Catalunya tenim un crieri propi (+60) de veterans?

Una abraçada

Jaume Viñals Rioja

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

En realitat el criteri és el de sempre, el que ha canviat és el criteri de la FIDE, que des del meu punt de vista no és un criteri escaquístic, sinó merament econòmic; quan més ampli sigui el col·lectiu, més participants, més places d'hotel per omplir i més negoci per la FIDE.

Francament, no crec que un jugador de 50 anys se'l pugui considerar veterà. En realitat jo penso que el col·lectiu de veterans hauria de ser a partir dels 65 anys.

Però, és clar, "sobre gustos hi ha colors" i cadascú pot tenir el plantejament que vulgui.

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Roger,

potser el problema está només en el nom de "veterans". Si es pren de referència el que es fa en els campionats d'edats, on n'hi ha de -8, -10,-12,... etc i ningú discuteix a partir de quina edat es tracta d'un campionat de nens, d'adolescents o de joves. Simplement si es digués campionat d'edats +50 ó +65 no hi hauria debat.
D'altra banda si amb aquest format "omplen" i tenen éxit encara es podrien plantejar fer més franjes d'edad al futur. Tot depen de la demanda dels jugadors. Cada participant és com un vot a favor.

Salutacions,

Jaume Viñals Rioja

Fred ha dit...

Hola Roger:Anem a pams.Tens raó en el tema de que en la web de la FCE no està indicat els campionats de veterans i això es un error lamentable.Una altre cosa es el concepte de veterà que potser no es la paraula més adecuada.El que tu comentes de que hauria de ser a partir de 65 anys penso que no es l'adequat.Per una banda hi ha el tema de les subvencions,es a dir que las"autoridades correspondientes"no entenenel fort nivell que encara tenen els nostres veterans i això els fà reacis a comprendre que els veterans encara compitexen amb molta solvencia.Penso que al igual que amb els joves es fan les categories de benjami,alevi,infantil etc amb la gent adulta també hauria d'haver aquesta separació.De fet ja en la mateixa competició de veterans comença a haver separació(majors de 70 anys etc....Jo com a directiu amateur em sembla perfecte que es busquin "ganxos" per estimular la participació.Pensa que en els mateixos oberts hi ha premis per trams d'ELO.Llavors per que no?també haurien d'haver trams d'edats.El nom que tu planteges potser seria més exacte de jubilats a partir de 65 anys.En resum penso que cal un debat molt més seriós en aquest tema i desde el meu punt de vista com a organitzador benvingudes siguin totes les aportacions per ampliar el número de jugadors.Si a sobre es un negoci,llavors cal plantejar com fer que els guanys reinverteixen en el nostre joc.

Roger Salvo ha dit...

Benvolguts Jaume i Frederic,

El debat que heu generat i que curiosament és un tema que no surt al meu article, tal i com he expressat anteriorment “sobre gustos hi ha colors” i cadascú pot tenir l'opinió que vulgui, a mi, francament, és un tema que m'interessa ben poc. Ja he dit el que penso i no vull incidir gaire més sobre aquesta qüestió.

Salutacions cordials, amics.

Fred ha dit...

Pues nada Punto y final Salut Fred