diumenge, 16 d’octubre del 2016

Campionat d'Espanya de veterans 2016


Avui, diumenge dia 16 d'octubre, ha finalitzat el Campionat d'Espanya de veterans. En realitat he de dir que han finalitzat, ja que han estat dos competicions.

El Grup A era per a jugadors de 50 a 64 anys (+50) i el Grup B era per a jugadors de més de 64 anys (+65).

Bé, he de dir que no m'agrada i estic en desacord que és denomini veterà a una persona de 50 anys, però la FIDE i la FEDA consideren que té que ser d'aquesta manera i són ells els que manen.

Aquí a Catalunya es té el criteri que els campionats de veterans siguin per a jugadors a partir de 60 anys, un criteri que des del meu punt de vista és molt més coherent.

Aquest campionat s'ha jugat a la població alacantina d'Altea, a l'hotel Cap Negret, del dia 9 fins avui dia 16.

Foto: Wikipedia

Foto: Foto hotel Cap Negret

Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

Al Grup A ha hagut poca participació catalana, el primer català ha estat el Ricard Brusi en la 11a posició. També ha jugat l'amic Jaume Viñals, amb una actuació per sota del seu nivell.

El Jaume Viñals. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

El podi ha estat cobert per l'Hector Elissalt de la Federació Madrilenya, com a primer amb 7'5 punts. Segon el Manuel Ángel Roche de la Federació Aragonesa amb 7 punts. Tercer el Manuel Damián Riquelme de la Federació Valenciana amb 6'5 punts.

Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

En canvi al Grup B, que jo denominaria "autènticament de veterans", si que ha hagut una nodrida representació catalana.

El campió ha estat  el Cesar Estrada de la Federació Madrilenya amb 7 punts; segon i tercer han estat els catalans Emili Simon i Joan Bautista amb 6'5 punts.

Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

Us passo algunes fotos de jugadors catalans:

L'Emili Simon. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

El Joan Bautista. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

L'Amic Fermín Tejero. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

El Juan Domínguez. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

El Jaume Anguera. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

El Cecilio Domínguez va jugar per la Federació Andalusa, anteriorment va estar molts anys a Catalunya, entre molts altres clubs, no fa gaires anys va estar al Club d'Escacs Congrés. Foto: Federación de Ajedrez de la Comunidad Valenciana

En fi, dona la sensació de ser un torneig (tornejos) agradable, en un indret meravellós, no m'estranya que el jugui tanta gent. Quan em jubili, potser em plantegi jugar-lo.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:El fet que la Feda i la Fide manin només vol dir aixó i si no estem d0acord cal dir-ho com fas tu.Jo crec que es més una questió semàntica i una actitud devant la vida.M'esxplico No fà massa temps en Korchnoi i l'Ulhmann varen coincidir en un torneig tots dos bastant deteriorats per motius de salut,però varen fer una partida plena de vigor i cops tactics excelents que van provocar al final de la partida uns forts aplaudiments del public molt merescuts.En Màxim Borrell en el seu llibre:Ajedrez brillante explica una anecdota on un jugador de 82 anys havia guanyat al seu amic de 83.Només acaba la partida va enviar un telegrama als seus amics on deia :Ha ganado la juventud!!!.Per tant es evident que la paraula ja no es apropiada i cal cambiarla o per ser més exacte cal proposar alternatives als organismes federatius.Entenc que aixi com els Juvenils de la nostra epoca no tenen res a veure en les actuals competicions per edats Sots-8.sots-10 etc.Nom i format més adecuat,al menys aixi ho entenc.Per tant en l'altre franja d'edat considero que el millor nom seria Plus-50,Plus-60 etc.Això,per a mi seria un estimul millor a totes les edats i un bon tram on no es pot fer trampa al menys a Europa(dic això pels escandols que s0han produit en alguns paisos africans amb edats molt estranyes.)Entenc que aquest tram que es podrien aplicar a totes les edats seria un bon estimul per seguir mantenint la il-lusiò per competir.La persona necesita sempre nous estimuls o metes per aconseguir.Nosaltres,al Congrés hem fet una prova pilot en aquest sentit dedicat a la Federació aixi com als Clubs i organitzadors.Hem fet els trams de Menors de 20 anys.Tram de 20 a 27 anys,Tram de 28 a 35(Memorial Botvinik)Aquest tram l'hem fet per que vaig llegir en una entrevista a ell on manifestava que la millor edat del escaquista era de 28 a35 anys on es juntava la experiencia amb la condició fisica necesaria, i després de manera inperceptible el nivell baixava any rera any.
Considero que aquest formats de tram junt amb els diplomes que fa uns anys es van proposar donar a la FCE.En una assemblea es va proposar que quant es tenien 1700 un era Tercera,1800 Segona 1900 Primera,2000 Preferent 2100 Preferent especial i aqui considero que es van excedir ja que s'arrivaba al excesiu titol de GM català!!!.Penso que caldria parar a 2300 on s'atorgaria el titol de Mestre Català.Per acabar considero que aquests estimuls permetrien que molts jugadors continuesin competin amb il-lusió.Acabo la parrafada agrainte la publicitat gens encoberta del nostre Social Multiclubs.Fins la setmana que vé company!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Com és habitual en les teves cròniques, barreges moltes coses i, sovint, et surts del tema del article; com ben dius, aquesta vegada ha estat una autèntica “parrafada”. Cap problema, a mi m’agraden les teves “parrafadas” plenes d'anècdotes.

Altra cosa és que estigui d'acord amb tu. No crec que sigui un problema de noms (plus 50, plus 65, etc.), sinó, al contrari, és un tema de definir d'una manera clara el terme “veterà” en l’àmbit dels escacs.

M’explico, mentre que pels altres segments de jugadors d'escacs el tema està força clar, ja que els jugadors de la franja que hi ha des de sub 8 fins a sub 18 és un col·lectiu amb el denominador comú de ser menors d'edat, qüestió que deixa molt clara la seva situació; l’altra estament de jugadors d'escacs per edat és el dels majors d'edat, que engloba els sèniors i els veterans, amb una frontera difusa que ara l'han fet, segons el meu parer, incongruent.

Bé, crec que el segment de veterans tindria que tenir un criteri d'identitat que com eix fonamental tingués l'edat oficial de jubilació (65 anys).

És un tema complex, que no puc tractar amb propietat en aquestes quatre línies, però de ben segur que podrem seguir discutint sobre aquesta qüestió.

Salutacions,